Kiedyś szukałam przepisu, jak można wykorzystać białą kapustę, jako fajną obiadową surówkę. Niestety praktycznie wszystkie przepisy wykorzystywały marchewkę, której w tym akurat dniu nie posiadałam w domu, ani też nie mogłam ruszyć się na łowy do sklepu.
Znalazłam gdzieś ową surówkę - dzięki dodatkowi oliwek oraz bazylii / oregano ma ona nieco śródziemnomorski smak. Może nie wygląda rewelacyjnie, na pewno jest specyficzna, ale za to pysznie chrupiąca i na myśl przywołuje mi wiosnę :-).
Surówka smakuje zarówno świeżo po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień po wyjęciu z lodówki.
Zapraszam Was do wypróbowania i dzielenia się wrażeniami.
xxx
Surówka z białej kapusty (3-4 porcje)
* Składniki:
- 1/3 łebka białej kapusty / ok. 90 kcal
- 1 pomidor / ok. 26 kcal
- oliwki (czarne lub zielone) - 4-6 szt. / ok. 50 kcal
- 1 łyżka oregano lub bazylii
- 2 łyżki oliwy / ok. 164 kcal
- 1 łyżeczka octu winnego / ok. 7 kcal
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie 2 łyżki kukurydzy z puszki (/ ok. 31 kcal)
- ewentualnie 1 ząbek czosnku (/ ok. 7 kcal)
Kaloryczność razem: ok. 337-375 kcal
Kaloryczność jednej porcji (ok. 200 g): ok. 95 kcal
* Sposób przygotowania:
- kapustkę poszatkować lub pokroić w wąskie paseczki (zbyt długie można przepołowić)
- pomidora pokroić w kostkę (można go wcześniej obrać ze skórki)
- dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem
- wymieszać... i delektować się smakiem :-)
7sara7
9 lutego 2012, 10:48Sałatka wygląda pysznie ;)))