Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
15.01.2012 (niedziela)

15.01.2012 (niedziela)

 

ETAP II

Tydzień 1

Dzień 5

 

07:45 - I śniadanie:

- 1 szklanka mleka 0,5 % 

- 4 łyżki płatków pełnoziarnistych

- 1 łyżka pokrojonych suszonych śliwek

- kawa zbożowa Inka z mlekiem 0,5 %



10:30 - II śniadanie:

Sałatka owocowa:

- 1/2 banana

- 1 mandarynka 

- 8 rodzynek 

- plaster ananasa

- 1/5 jabłka 

- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 

- 2 łyżki jogurtu naturalnego



12:20 - obiad:

I danie:

- zupa cebulowa (1 miseczka) 

- 1 łyżka startego żółtego sera 

- grzanki z 1 kromki chleba

II danie:

- sztuka mięsa w sosie pomidorowym* 

- 3 łyżki ryżu 

- 1 miseczka surówki z buraczków

 

16:00 - podwieczorek:

- deser truskawkowo-biszkoptowy** (ja dziś zamiast truskawek użyłam 1/2 kiwi)

 

18:30 - kolacja:

- sałatka hawajska

- herbata zielona

 

xxx


Woda: 12  x 200 ml (ok. 2,4 l)


xxx


Przepis na sztukę mięsa w sosie pomidorowym (2 porcje):

 

SKŁADNIKI:

- chude mięso (np. pierś z kurczaka, ok. 400 g),

- 1 średnia cebula,

- koncentrat pomidorowy (2 łyżki),

- pomidory z puszki (1 puszka) lub 2 świeże pomidory bez skórki,

- 1 łyżka oleju (np. rzepakowego),

- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku,

- zioła prowansalskie lub oregano.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

- przygotować cienkie kotleciki z mięsa (przekroić, robić w folii), przyprawić do smaku papryką, solą i pieprzem, zarumienić na 1 łyżce oleju,

- mięso podlać wodą i poddusić razem z cebulą,

- pomidory wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić sos ziołami prowansalskimi lub oregano,

- miękkie mięso zalać sosem pomidorowym,

- 1/2 przygotowanej porcji odłożyć w lodówce do następnego obiadu.

 

... Bon Appétit :-)


xxx


** Przepis na deser truskawkowo-biszkoptowy (1 porcja):

 

SKŁADNIKI:

- 1 serek Danone biszkoptowy,

-7 mrożonych truskawek,

- 1 biszkopt.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

- na dno szklanki / miseczki nakładamy 2 łyżki serka, na wierzch dodajemy mrożone truskawki,

- całość zalewamy resztą serka,

- odstawiamy w cieplejsze miejsce, aby truskawki odmarzły i puściły sok,

- deser podajemy udekorowany biszkoptem.

 

... Bon Appétit :-)

 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.