Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
nuda


Leżę i wyszukuję perełki w necie, a że jestem łasuchem trafiłam na stronkę:  uczę się jeść kasze, nie przepadam, unikam. Jedynie w krupniku lubię jęczmienną. Ale tyle się mówi o jaglance, ale nie zasmakowała mi, więc dodaję ją do koktajli a tu znalazłam propozycję bogatego śniadania:

Śniadaniowy pudding czekoladowy z kaszy jaglanej

Taki posiłek to idealna propozycja na śniadanie, które dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych w przepysznej oprawie. Porcja zawiera 447kcal w tym 28g białka, 10g tłuszczu oraz 64g węglowodanów

SKŁADNIKI:

  • 40g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem
  • 70g obranego ze skórki banana
  • 10g kakao
  • 10g orzechów brazylijskich 
  • 100g twarogu chudego
  • 10g miodu
  • cynamon
  • 10g żurawiny suszonej do dekoracji
  • wiórki kokosowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i przestudzić
  2. W większym naczyniu zblendować wystudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na gładki mus
  3. Posypać pokrojoną suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi
Przy podanej ilości kakao, pudding wychodzi naprawdę mocno czekoladowy, a co za tym idzie- dla niektórych może okazać się mało słodki. W takim wypadku wystarczy zwiększyć ilość miodu lub też odjąć kakao. Smacznego!

Masz babo czekoladowe babeczki z kaszą jaglaną i jagodami goji!

Składniki na porcję 450 kcal:

  • 1 jajko
  • 70 g suszej kaszy jaglanej
  • 30 g jagód goji
  • 10 g gorzkiego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1.Kasze jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.
2.Roztłuc jajko, dodać wystudzoną kaszę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
3.Przełożyć do foremek i piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

DSC_2257

  • Papatka-78

    Papatka-78

    18 maja 2016, 09:06

    pierwszy przepis znam trochę w innej wersji ale tymi babeczkami mnie zaciekawiłaś musze spróbować :) super milusiego :)

    • siwa68

      siwa68

      18 maja 2016, 09:59

      mnie też te babeczki się spodobały bo jestem słodyczożercą

    • Papatka-78

      Papatka-78

      18 maja 2016, 10:02

      jadłaś je już??? jak smaczek?

    • siwa68

      siwa68

      18 maja 2016, 10:06

      wczoraj je znalazłam a zrobię na niedziele, bo leże w domu to zjadłabym sama wszystkie a to nie wskazane, bardzo lubię muffinki i wszystkie mi smakują, a nie chwaląc się w kuchni wychodzą mi smaczne rzeczy;-)

    • Papatka-78

      Papatka-78

      18 maja 2016, 10:15

      super to ja niecierpliwie czekam na efekty :)

  • angelisia69

    angelisia69

    18 maja 2016, 03:10

    jaglanka jest super,jednak wazne zeby ja dobrze wyplukac przed gotowaniem i pozbyc sie goryczki.Ja tez robilam juz z niej rozne cuda,i babaeczki i muffiny i placuszki i nawet pizzerki.Sprobuj sie do niej przekonac bo jest mega zdrowa

    • siwa68

      siwa68

      18 maja 2016, 09:58

      masz rację co do gotowania przepłukanie wrzątkiem to podstawa, gotowałam na sypko i bardziej rozgotowywałam do koktajli czy placuszków,

  • Anika2101

    Anika2101

    17 maja 2016, 20:43

    Uwielbiam tą stronkę mają świetne pomysły a nawet jak jakiegoś składnia nie lubię to zastępuje czymś innym. Nuda czasem bywa pożyteczna :)) udanego wieczoru ci życzę !

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.