Leżę i wyszukuję perełki w necie, a że jestem łasuchem trafiłam na stronkę: uczę się jeść kasze, nie przepadam, unikam. Jedynie w krupniku lubię jęczmienną. Ale tyle się mówi o jaglance, ale nie zasmakowała mi, więc dodaję ją do koktajli a tu znalazłam propozycję bogatego śniadania:
Śniadaniowy pudding czekoladowy z kaszy jaglanej
Taki posiłek to idealna
propozycja na śniadanie, które dostarczy wszystkich niezbędnych
składników odżywczych w przepysznej oprawie. Porcja zawiera 447kcal w tym 28g białka, 10g tłuszczu oraz 64g węglowodanów.
SKŁADNIKI:
- 40g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem
- 70g obranego ze skórki banana
- 10g kakao
- 10g orzechów brazylijskich
- 100g twarogu chudego
- 10g miodu
- cynamon
- 10g żurawiny suszonej do dekoracji
- wiórki kokosowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i przestudzić
- W większym naczyniu zblendować wystudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na gładki mus
- Posypać pokrojoną suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi
Masz babo czekoladowe babeczki z kaszą jaglaną i jagodami goji!
Składniki na porcję 450 kcal:
- 1 jajko
- 70 g suszej kaszy jaglanej
- 30 g jagód goji
- 10 g gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1.Kasze jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.
2.Roztłuc jajko, dodać wystudzoną kaszę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
3.Przełożyć do foremek i piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Papatka-78
18 maja 2016, 09:06pierwszy przepis znam trochę w innej wersji ale tymi babeczkami mnie zaciekawiłaś musze spróbować :) super milusiego :)
siwa68
18 maja 2016, 09:59mnie też te babeczki się spodobały bo jestem słodyczożercą
Papatka-78
18 maja 2016, 10:02jadłaś je już??? jak smaczek?
siwa68
18 maja 2016, 10:06wczoraj je znalazłam a zrobię na niedziele, bo leże w domu to zjadłabym sama wszystkie a to nie wskazane, bardzo lubię muffinki i wszystkie mi smakują, a nie chwaląc się w kuchni wychodzą mi smaczne rzeczy;-)
Papatka-78
18 maja 2016, 10:15super to ja niecierpliwie czekam na efekty :)
angelisia69
18 maja 2016, 03:10jaglanka jest super,jednak wazne zeby ja dobrze wyplukac przed gotowaniem i pozbyc sie goryczki.Ja tez robilam juz z niej rozne cuda,i babaeczki i muffiny i placuszki i nawet pizzerki.Sprobuj sie do niej przekonac bo jest mega zdrowa
siwa68
18 maja 2016, 09:58masz rację co do gotowania przepłukanie wrzątkiem to podstawa, gotowałam na sypko i bardziej rozgotowywałam do koktajli czy placuszków,
Anika2101
17 maja 2016, 20:43Uwielbiam tą stronkę mają świetne pomysły a nawet jak jakiegoś składnia nie lubię to zastępuje czymś innym. Nuda czasem bywa pożyteczna :)) udanego wieczoru ci życzę !