dla zainteresowanych
jogurt:
1. podgrzewamy 1 l mleka (nie uht) do temp. 90C (jego powierzchnia zaczyna się marszczyć), aby zniszczyć bakterie niepotrzebne w procesie fermentacji
2. schładzamy je do temperatury 40-45C (choć jest gorące, możesz trzymać w nim palec przez ok. 10 sekund)
3. do mleka dodajemy opakowanie jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii
4. wlewamy do słoika i owijamy kocem - po 8 godzinach jogurt jest gotowy
toto87
21 maja 2008, 14:01życzę powodzenia
Piraniaaa
21 maja 2008, 13:13ja tam ide na łatwizne i wole kupic jogurt :) ale nie wykluczone ze kiedys sprobuje ...pozdrawiam cieplo
magdammh
21 maja 2008, 08:14nie przekonasz mnie, pozdrowionka
toto87
20 maja 2008, 15:30dzięki. jesteś kochana
Ilona33
20 maja 2008, 15:22No super, ale .... ile tego mleka, jakie czy moze byc odtłuszczone, czy 2% ? no i ile jogurtu ?
gelbkajka
20 maja 2008, 15:05lece mleko gotowac!!!!!!!
magdammh
20 maja 2008, 14:29to przepis dla pracowitych, pozdrawiam :))
weronikawerus
20 maja 2008, 14:16ciekawe..pozdrawiam