Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
przepis na jogurt



dla zainteresowanych

jogurt:
 
1. podgrzewamy 1 l mleka (nie uht) do temp. 90C (jego powierzchnia zaczyna się marszczyć), aby zniszczyć bakterie niepotrzebne w procesie fermentacji

2. schładzamy je do temperatury 40-45C (choć jest gorące, możesz trzymać w nim palec przez ok. 10 sekund)

3. do mleka dodajemy opakowanie jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii

4. wlewamy do słoika i owijamy kocem - po 8 godzinach jogurt jest gotowy






  • toto87

    toto87

    21 maja 2008, 14:01

    życzę powodzenia

  • Piraniaaa

    Piraniaaa

    21 maja 2008, 13:13

    ja tam ide na łatwizne i wole kupic jogurt :) ale nie wykluczone ze kiedys sprobuje ...pozdrawiam cieplo

  • magdammh

    magdammh

    21 maja 2008, 08:14

    nie przekonasz mnie, pozdrowionka

  • toto87

    toto87

    20 maja 2008, 15:30

    dzięki. jesteś kochana

  • Ilona33

    Ilona33

    20 maja 2008, 15:22

    No super, ale .... ile tego mleka, jakie czy moze byc odtłuszczone, czy 2% ? no i ile jogurtu ?

  • gelbkajka

    gelbkajka

    20 maja 2008, 15:05

    lece mleko gotowac!!!!!!!

  • magdammh

    magdammh

    20 maja 2008, 14:29

    to przepis dla pracowitych, pozdrawiam :))

  • weronikawerus

    weronikawerus

    20 maja 2008, 14:16

    ciekawe..pozdrawiam

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.