Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
to już nie jest comfort food, ale highly addictive
food :) strzeżcie się! mniam!




chciałyście, to macie
ale uprzedzam, poniższe potrawy są silnie uzależniające!
przygotujecie je na własną odpowiedzialność!



paprykarz:
- duża cebula - posiekać i przesmażyć na 2 łyżkach oliwy
- 15 dkg ryżu - ugotować na lekkotwardo
- duża makrela - oddzielić od ości
- do przesmażonej cebuli dodać szczyptę cukru, 100g koncentratu, ostrą paprykę
- dodać ryż i rybę, doprawić solą do smaku
poczekać aż paprykarz wystygnie, a smaki się połączą


faszerowane pieczarki
(ok kg pieczarek to porcja dla 4 zwykłych lub 2 żarłocznych osób):

- oddzielić nóżki pieczarek od kapeluszy
- nóżki posiekać i udusić z posiekaną cebulą, ostrą papryką, solą, pieprzem i czosnkiem
- dodać posiekaną natkę i koperek oraz 2 łyżki bułki tartej
- kapelusze zagotować przez 5 minut z sokiem z cytryny i solą, odcedzić
- nafaszerować kapelusze, obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na oliwie (około 3 łyżki wystarczą, ale dodawajcie oliwę sukcesywnie, bo pieczarki dość mocno ją chłoną)


superpyszna sałatka:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka ananasa w trójkątach (ja tego nie dodaję, bo nie lubimy ananasów)
- 1 por - pokroić w półtalarki
- dowolna ilość żółtego sera - startego na wiórki
- ok 4 łyżki majonezu
- papryka ostra w proszku
wymieszać wszystko razem z majonezem, wstawić sałatkę na godzinę do lodówki aby się przegryzła
tym właśnie żywię się ostatnio, a odwłok rośnie...

sorki mrowciu - już dodaję chleb cebulowy (wersja uproszczona, bo jest jeszcze wersja hard na zakwasie, który sobie trzeba wyhodować):
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki żytniej
- ćwierć kostki drożdży
- ciepła woda - na oko
wyrobić ciasto - ma być gładkie i elastyczne, zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, niech sobie rośnie
- dwie cebule - posiekać i przesmażyć na dwóch łyżkach oliwy, posolić
cebulę dodać do ciasta, wyrobić dokładnie, uformować bochenek, ułożyć na papierze do pieczenia i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
piec około godzinę w 180 st.
od czasu do czasu można spryskać wnętrze piekarnika wodą, skórka chleba nie będzie wtedy twarda

  • milenos

    milenos

    8 grudnia 2011, 17:06

    hej :) wydrukowane :D teraz tylko skladniki trzeba kupic :) i włala :)

  • kasiulek36

    kasiulek36

    7 grudnia 2011, 11:02

    Mmmm, cóż za pyszności :D

  • caiyah

    caiyah

    6 grudnia 2011, 22:35

    muszę wypróbować tego paprykarza :)

  • reiven

    reiven

    6 grudnia 2011, 17:54

    :) brzmi apetycznie

  • to...ja

    to...ja

    6 grudnia 2011, 15:34

    zaraz muszę paprykarz skopiować - przepis na pewno się przyda

  • kochanienka19

    kochanienka19

    6 grudnia 2011, 14:45

    mhm... pychota:):) zwlaszcza pieczarki:) uwielbiam.... a ten chleb cebulowy, tez interesujace:D

  • mrowaa

    mrowaa

    6 grudnia 2011, 14:41

    Dziękuję:* Wszystko wygląda pysznie:)))) Skorzystam z przepisów przed świętami:) Bo teraz udaję, że się odchudzam:P... Póki co jakoś się trzymam:)

  • mrowaa

    mrowaa

    6 grudnia 2011, 14:27

    Mniam mniam:)))) A chleb cebulowy?:)))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.