Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
5 PRODUKTÓW KTÓRE MUSISZ JEŚĆ NA DIECIE

U mnie to dzieje się ostatnio i nie są to same dobre rzeczy :(Mój luby obudził , mnie w nocy z czwartku na piątek z płaczem, że głowa go tak strasznie boli i spać nie może, aż biedak płakał z bólu. Twarz opuchnięta, oczy czerwone. Na pogotowiu nawet nikt go nie zbadał tylko od razu to od zatok, dostał antybiotyk i do domu. Niestety musiałam jechać na szkolenie do Konina i z bólem serca zostawiłam go samego na jedną noc.  Niby teraz jest lepiej ale w sobotę idziemy prywatnie do laryngologa niech go obejrzy. 


A tu wrzucam fajny artykuł o tym co powinnyśmy jeść na diecie :)

Buziaki :*

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci jeść odpowiednią ilość, by zachować zdrowy styl życia.

Chude białko jako główny posiłek. Produkty które posiadają dużo białka i możesz śmiało zjeść na obiad ,pierś z kurczaka bez skóry, tuńczyk lub chude czerwone mięso. Białko pomaga w budowaniu nowych tkanek mięśniowych oraz odbudowie starych. Dostarczane w jedzeniu białko stanowi źródło energii. Przeliczając: 1 gram białka tworzy 4 kcal energii.

Nie nadużywaj soli. Dzienna bezpieczna dawka soli to mniej niż łyżeczka .Zbyt duża ilość gromadzi się w krwiobiegu.Może powodować nadciśnienie i problemy z sercem. Sprzyja również przybieraniu na wadze, zwiększa także ryzyko nowotworów. Unikaj żywności przetworzonej do jej przygotowania używa się dużej ilośći soli.

Niech warzywa i owoce rządzą na talerzu. Wypełniaj połowę talerza warzywami lub owocami. Zjadanie 5 porcji (w sumie 400 g) warzyw i owoców dziennie jest zalecane przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Są mało kaloryczne posiadają również dużo witamin i minerałów. Dobrze jest pokroić i mieć pod ręką, tak aby w każdej chwili można było chwycić prosto z lodówki. Fajnym sposobem jest również posiekać warzywa i wrzucić do sosów, zapiekanek i innych potraw.

Nie zapominaj o produktach pełnoziarnistych. To bogactwo składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają dużo błonnika oraz witamin i minerałów.Produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Dzieki błonnikowi mamy lepszą perstartyke jelit oraz mamy uczucie sytości na dłużej. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to 25-40g dziennie.


Unikaj nadmiernej wielkości porcji
. Świetną techniką jest aby przygotowany posiłek podawać na mniejszym talerzu . Te podany posiłek jest bardziej atrakcyjny dla mózgu.
Jedz powoli . Delektuj się posiłek oraz gryź małe kęsy. Ciesz się przy tym dobrą rozmową z rodziną lub przyjaciółmi.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.