Jaki nastroj u Was przedswiateczny?
Podaje przepis na "Ris a la mande" przepis dunski, dunczycy jedza den deser na Wigilie.
1 szkl wody
2 1/2 dl ryzu
1 l mleka
100 gr migdalow
2 lyzeczki cukru waniliowego
4 lyz cukru
1/4 l smietany
dodatek sos wisniowy tu w Danii mozna kupic gotowy
Ugotowac ryz na 1 szklance wody, dodac mleko. Po ugotowaniu ryz ostudzic. Migdaly obrac ze skorki i posiekac. Ubic smietane i dodac do zimnego ryzu wraz z migdalami.
Polac sosem wisniowym.
Sos wisniowy
ok 30 dag wisni, moga byc mrozone
3 lyzki cukru
1/4 szkl wina event. troche brandy lub koniaku
ok 1,5 pl lyzki maki ziemniaczanek
Mrozone wisnie wrzucamy do rondelka dosypujemy cukier, dolewamy brandy i czekamy az plyn odparuje. W winie rozrabiamy make i dolewamy stopniowo do sosu.
Smacznego! Deser bardzo dobry.
roza1231963
23 grudnia 2011, 08:32Dodam tylko ze migdaly najlepiej sie obiera po zaparzeniu w gotujacej sie wodzie.
DolceVita80
22 grudnia 2011, 21:31:-)-ciekawy przepis. U mnie nastrój mało świąteczny bo jestem przemęczona. Pozdrawiam.
Kwiatuszek80
22 grudnia 2011, 17:14ja też skorzystam z przepisu a nastrój bardzo dobry
karolcia1969
22 grudnia 2011, 13:37i na szczęście prosty w wykonaniu- spróbuję po świętach;-)
Spychala1953
22 grudnia 2011, 09:51Co kraj to obyczaj. Zdrowych i spokojnych świąt w gronie najbliższych. Buziak
ankaper1967
22 grudnia 2011, 09:39Bardzo dziekuje za przepis. Na pewno spobuje. Tu w Norwegi ten deser jest znany jako riskrem i nie ma tam alkoholu i migdalow. Tez pyszny, ale dunski riskrem jest jakby luksusowa wersja norweskiego. Caluski