Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Czesc Wam


Jaki nastroj u Was przedswiateczny?

Podaje przepis na "Ris a la mande" przepis dunski, dunczycy jedza den deser na Wigilie.

1 szkl wody

2  1/2 dl ryzu

1 l mleka

100 gr migdalow

2 lyzeczki cukru waniliowego

4 lyz cukru

1/4 l smietany

dodatek sos wisniowy tu w Danii mozna kupic gotowy

Ugotowac ryz na 1 szklance wody, dodac mleko. Po ugotowaniu ryz ostudzic. Migdaly obrac ze skorki i posiekac. Ubic smietane i dodac do zimnego ryzu wraz z migdalami.

Polac sosem wisniowym.

Sos wisniowy

ok 30 dag wisni, moga byc mrozone

3 lyzki cukru

1/4 szkl wina event. troche brandy lub koniaku

ok 1,5 pl lyzki maki ziemniaczanek

Mrozone wisnie wrzucamy do rondelka dosypujemy cukier, dolewamy brandy i czekamy az plyn odparuje. W winie rozrabiamy make i dolewamy stopniowo do sosu.

Smacznego! Deser bardzo dobry.

  • roza1231963

    roza1231963

    23 grudnia 2011, 08:32

    Dodam tylko ze migdaly najlepiej sie obiera po zaparzeniu w gotujacej sie wodzie.

  • DolceVita80

    DolceVita80

    22 grudnia 2011, 21:31

    :-)-ciekawy przepis. U mnie nastrój mało świąteczny bo jestem przemęczona. Pozdrawiam.

  • Kwiatuszek80

    Kwiatuszek80

    22 grudnia 2011, 17:14

    ja też skorzystam z przepisu a nastrój bardzo dobry

  • karolcia1969

    karolcia1969

    22 grudnia 2011, 13:37

    i na szczęście prosty w wykonaniu- spróbuję po świętach;-)

  • Spychala1953

    Spychala1953

    22 grudnia 2011, 09:51

    Co kraj to obyczaj. Zdrowych i spokojnych świąt w gronie najbliższych. Buziak

  • ankaper1967

    ankaper1967

    22 grudnia 2011, 09:39

    Bardzo dziekuje za przepis. Na pewno spobuje. Tu w Norwegi ten deser jest znany jako riskrem i nie ma tam alkoholu i migdalow. Tez pyszny, ale dunski riskrem jest jakby luksusowa wersja norweskiego. Caluski

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.