Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
49 dzień


                              Witajcie Świątecznie Ślicznotki!!!!!!

Przez dwa dni pościłam, bo nie miałam czasu zjeść.
Między sprzątaniem, wypiekami, sałatkami a opieką nad moim podopiecznym
nie wyrabiałabym się.
Nadrobiłam za to dzisiaj . 
Najważniejsze, że wydałam wszystkie ciasta i sałatki te co mi zostały 
i nie będą mnie kusić.
Jutro ważenie, zobaczymy ile przybyło przez to dzisiejsze żarcie.

Bajeczko z mężem i dzieciakami rozmawiałam tylko rano i będę rozmawiać dopiero jutro, bo pojechali do teściowej i wrócą dopiero jutro. Teściowa nie
ma internetu, a więc nie ma możliwości z nimi porozmawiać.

 Chciałyście zdjęcie ciasta shrek, spróbuję wstawić ale nie jestem pewna czy mi 
się uda.

Nie umiem wstawić tego zdjęcia. nie mam go na komputerze, a z internetu nie umiem wgrać podaję wam przepis na to ciasto.

Ciasto Shrek – przepis

Skladniki (forma 24×35 cm):
Biszkopt:
5 jajek
5 lyzek cukru
5 lyzek maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki oleju
1 lyzeczka startej skórki z cytryny albo kilka kropel aromatu do ciast
szczypta soli
Zielona masa:
1 l soku z zielonego banana (moze byc z dodatkiem innych owoców (np. jablko, kiwi), ale musi miec zielony kolor; poszukaj na pólkach z butelkowanymi sokami dla dzieci)
3 duze (na 3/4 l mleka) opakowania budyniu smietankowego
Biala masa:
500 g smietanki kremówki 36%
1 opakowanie galaretki agrestowej albo cytrynowej
3/4 szklanki goracej wody
Dodatkowo:
2 opakowania ciastek biszkoptowych typu delicje
2 opakowania zielonej galaretki (np. agrestowej)
800 ml goracej wody
Akcesoria kuchenne:
mikser elektryczny
blaszka prostokatna 24×35 cm
papier do pieczenia

Wykonanie:
Krok 1. Przygotowanie ciasta biszkoptowego
Bialka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywna piane, nastepnie dosypujemy cukier i ubijamy az sie rozpusci.
Dodajemy zóltka, aromat i olej, delikatnie mieszamy lyzka. Stopniowo dosypujemy make, caly czas delikatnie mieszamy za pomoca lyzki.
Wylewamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez ok 25-30 minut az biszkopt wyrosnie i lekko zbrazowieje od góry. UWAGA: Absolutnie nie otwieramy piekarnika, bo to, co wyroslo, natychmiast bezpowrotnie opadnie! Po upieczeniu nie odrywamy ciasta od papieru – zapobiegnie to rozplywaniu sie po bokach wierzchniej warstwy galaretki.
Krok 2. Przygotowanie zielonej masy
W 1,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie. Zagotowujemy w garnku pozostaly sok, dolewamy budyniowa mieszanke i ponownie zagotowujemy, caly czas mieszajac.
Na ostudzony biszkopt wlewamy goraca zielona mase, wygladzamy powierzchnie i odstawiamy do ostygniecia. Nastepnie jedna obok drugiej ukladamy delicje.
Krok 3. Przygotowanie bialej masy
1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki goracej wody i odstawiamy do stezenia. Ubijamy smietanke za pomoca miksera (nie za dlugo, zeby nie wyszlo nam maslo!), dodajemy ostudzona, ale jeszcze plynna galaretke, nadal ubijamy. Wlewamy na ulozone na ciescie delicje, odstawiamy do stezenia.
Krok 4. Przygotowanie wierzchniej, zielonej warstwy z galaretek
2 zielone galaretki rozpuszczamy w 800 ml goracej wody, odstawiamy do wystudzenia. Ostudzona, jeszcze plynna galaretke wylewamy na biala mase na ciescie.
Ciasto Shrek trzymamy w chlodnym miejscu az wierzchnia warstwa calkowicie stezeje, nastepnie kroimy i podajemy. Po wierzchu mozna posypac wiórkami kokosowymi.
 
              Życzę Wam udanego dalszego świętowania.

  • Martaa91

    Martaa91

    9 kwietnia 2012, 11:19

    jak juz nie bede sie odchudzac to se trzasne shreka i sama zjem , nikomu nie dam :D

  • lunatyczka58

    lunatyczka58

    9 kwietnia 2012, 10:16

    Bardzo smakowicie to wygląda z przepisu. :) Miłego dnia! :)

  • dorotka70

    dorotka70

    9 kwietnia 2012, 08:18

    Wszystkiego dobrego na drugi dzień świąt, pozdrawiam

  • areslara

    areslara

    8 kwietnia 2012, 22:53

    wszystkie pyszności wydane wiec nie beda kusić , Święta sie koncza wiec znowu bedziemy solidnie dietkowac. i damy radę :*

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.