Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
ciasto dukanowe....


Znalazłam ciekawy i łatwy przepis na "powiedzmy" miały byc babeczki ale ja nie mam foremek i zrobiłam ciasto.... powiem wam, że jest super.....( pierwszy raz mi wyszło w konzystencji babki- i nie jest mokre)
 
Dla lubiących eksperymentować podam przepis
 
2 jajka
2 stołowe łyżki białego sera 0% tłuszczu
1 stołowe łyżki słodzika
6 stołowe łyżki otrębów owsianych
1 łyżeczai aromatu pomarańczowego lub inny według uznania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę.
Następnie dodaj żółtka, słodzik, ser biały, otręby i aromat.
Ciasto wlej do foremek (papierowych lub silikonowych) na mufinki i piecz przez 30 minut.
Wyciągnij z piekanika, ostudż w temperaturze pokojowej, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
 
  • Golebica

    Golebica

    27 stycznia 2012, 09:16

    Oj, powiem Ci, że chyba sobie zapodam dzisiaj takie ciacho, bo apetycznie wygląda :-)))

  • 7sara7

    7sara7

    12 stycznia 2012, 17:25

    Robiłam już z tego przepisu babeczki. Wszystkim w rodzinie smakowaly . Są naprawdę pyszne ;))

  • relaxa

    relaxa

    12 stycznia 2012, 13:55

    proszku dodałam- moim zdaniem miałam za dużą formę do tej ilości ciasta.

  • Agson

    Agson

    12 stycznia 2012, 13:41

    hej! ja też kiedyś byłam an dukanie, polecam ci też chlebek i placuszki te małe (przepisy są dostępne na stronach o dukanie) jeśli chcesz by ciasto było wyższe możesz dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Ja jeszcze dodawałam zarodniki i otręby pszenne(wszystko w tesco). Bon apetit :D

  • dukanka1985

    dukanka1985

    12 stycznia 2012, 13:40

    fajnie wygląda, to jest własnie dobre w dukanie, ze mozna z niego cos wyciągnąć dla siebie i jeść ciasto na diecie :)

  • Golebica

    Golebica

    12 stycznia 2012, 13:38

    Przepis wydaje się być prosty i szybki do wykonania... :-) Na pewno spróbuję- dzięki :-)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.