Stevia uważa się za nową, naturalną alternatywę dla cukru. Substancja ta jest od 30 - 300x słodsza od konwencjonalnego cukru, nie tuczy, ani nie powoduje próchnicy. Od grudnia 2011 w krajach Unii Europejskiej Stevia figuruje jako produkt spożywczy.
Stevia pozyskiwana jest z rośliny Stevia Reubaudiana, ta nazywana jest również „miodowym zielem” lub „słodkim zielem”.
Jak jest słodka?Roślina jest ok. 30 x słodsza od konwencjonalnego cukru, ale podczas procesu przeróbki dochodzi do zwiększenia nawet do 300x.
A CO NAJWAŻNIEJSZE: NADAJE SIĘ DO GOTOWANIA, PIECZENIA JEST BEZPIECZNA PO OBRÓBCE TERMICZNEJ
DLA ZAINTERESOWANYCH
http://www.natura24.pl/go/_category/?idc=id_22&order=1&page=1&producer_id=0&record_row=long&lang=pl&gclid=CJnvpcPe07UCFUaN3godQGEAIg
EmmBee
8 maja 2013, 09:29Kupiłam 100g stewii za 31 zł w ekologicznym i żałuję ze względu na wstrętny smak, który teraz właśnie spowodował mdłości i zepsuł mi całe śniadanie. Zawsze czytam najpierw opieni na forach, zanim coś kupię, ale myślałam, że artykuł w magazynie wystarczy (oczywiście nie było tamn mowy o posmaku :(((). No i rudno, człowiek sie uczy na błędach ;) Ale będę ją stosować zamiast wit C etc., ma mnóstwo właściwości leczniczych :) Spróbuje tego brzozowego niedługo :)
znudzonaona
27 lutego 2013, 20:03Mam stewie w tabletkach i ten jej posmak okropny . Jednak inni chwalą więc może i Tobie dopasuje . Jeszcze muszę ksylitol kupić , moze on mi podejdzie , bo też lubię słodkie :))
Aldek57
26 lutego 2013, 22:28Dzięki za wsparcie i trzeba się zmobilizować kolejny raz. Miłego wypoczynku:))
Betka74
26 lutego 2013, 22:19Ja ciagle na niezdrowych slodzikach zyje, ale nie moglam znalezc ksylitolu, nie mam pojecia gdzie go kupic, a slyszalam, ze stewia ma jakis niedobrawy posmak. Podobno tez inulina jest zdrowa i nie ma posmaku, tez nie wiem gdzie kupic. Najwazniejsze, ze porzucilas syntetyki. :)
malgorzatka177
26 lutego 2013, 20:58stewia jest dość droga ale faktycznie to "dobry" cukier. Znam stewię, bo jak leczyłam u synka kandydozę jelit to nie mogł on jeść cukru i wtedy zastępowałam cukier stewią albo ksylitolem. Ksylitol to również "zdrowy" cukier. Jest tańszy i łatwiej dostępny. I też nadaje się do pieczenia i gotowania. Pozdrawiam
WielkaPanda
26 lutego 2013, 19:39A ile kosztuje taka porcja stewii? Nawet nie wiem jak określić opakowanie, w którym jest bo nie wiem pod jaką jest postacią. Ja bym była bardzo ciekawa tej roślinki bo nie słodzę a bym chętnie piła słodkie.
czarodziejka10
26 lutego 2013, 19:39Pandziu ,którą stewię z tego linka kupujesz ??
mojeSerduszko
26 lutego 2013, 18:43odp. zamiast odp. na Twoj komentarz, to go usunelam;/ Prawde mowiac, nie spodziewalam sie absolutnie ze bede wygladala jak ci wszyscy ludzie ktorzy byli prezentowani w tym klipie, ALE ONI chudli, a ja mam tak marne efekty, ze troche mnie to demotywuje;/ ps. TO nie jestem ja na pic. gdybym byla, mialabym w nosie te kg;];];] ps2. ja zaczynalam zamiane cukru z fruktoza, ale tez postanowilam ze nastepny zakup bedzie wlasnie w postaci stevi
MonikaGien
26 lutego 2013, 18:10też używam stewii, nie słodzę dużo, ale kawy gorzkiej nie trawię, kupiłam 150g sproszkowanej za niecałe 12 zł w normalnym sklepie spożywczym :) kiedyś kupiłam na all żywe sadzonki, ale przysłali mi połamane i mi uschły