Proste, ale bardzo smaczne ciasto z kwaśnymi porzeczkami. Zamiast nich można użyć każdych owoców. Spód ze zdrowej mąki orkiszowej. Na letnie popołudnia, słoneczne lub deszczowe...
Ciasto kruche:
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej razowej
2/3 szklanki grubo zmielonych bakalii i suszonych owoców)
150 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
Beza:
5 białek
2/3 szklanki białego cukru
oraz 500 czerwonych porzeczek lub innych owoców
Makę, cukier i bakalie zagnieść z masłem i żółtkami. Wylepić dno średniej prostokątnej blaszki. Wyłożyć opłukane owoce. Białka ubić z cukrem, rozsmarować na owocach. Piec 40-50 minut w temperaturze 170oC.
redshadow
1 marca 2012, 11:17mmm pycha!!!! ale ja eraz nie jem slodyczy do wielkanocy
Agatek169
1 marca 2012, 09:22Olcia co to za grzeszne myśli?
groszek305
1 marca 2012, 09:10rozmarzyłam się :)))))