Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Chodzi za mną takie ciasto ...


Proste, ale bardzo smaczne ciasto z kwaśnymi porzeczkami. Zamiast nich można użyć każdych owoców. Spód ze zdrowej mąki orkiszowej. Na letnie popołudnia, słoneczne lub deszczowe...


Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami i bezą

 

Ciasto kruche:

1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej razowej

2/3 szklanki grubo zmielonych bakalii i suszonych owoców)

150 g masła

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 żółtek

Beza:

5 białek

2/3 szklanki białego cukru

oraz 500 czerwonych porzeczek lub innych owoców

Makę, cukier i bakalie zagnieść z masłem i żółtkami. Wylepić dno średniej prostokątnej blaszki. Wyłożyć opłukane owoce. Białka ubić z cukrem, rozsmarować na owocach. Piec 40-50 minut w temperaturze 170oC.

  • redshadow

    redshadow

    1 marca 2012, 11:17

    mmm pycha!!!! ale ja eraz nie jem slodyczy do wielkanocy

  • Agatek169

    Agatek169

    1 marca 2012, 09:22

    Olcia co to za grzeszne myśli?

  • groszek305

    groszek305

    1 marca 2012, 09:10

    rozmarzyłam się :)))))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.