Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pieczone pączki i pączki light


Dobrą alternatywą dla normalnych pączków smażonych w głębokim oleju mogą być pączki pieczone:

5 dkg drożdży + 1łyżka cukru + 2łyżki wody
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
szczypta soli
szczypta cynamonu
skórka z 1 cytryny (lub aromat cytrynowy)
1 cukier waniliowy

+ dodadki do środka (owoce, dżem, suszone owoce, orzechy)

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami wody.
Na stolnicę: mąka + reszta składników - zagnieść ciasto. Dodać drożdże i zagnieść ponownie.

Z ciasta odrywać po kawałku, dodać coś do środka i formować kulki.
Kładziemy je w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w 180 C - aż urosną i się zarumienią.




Pączki w wersji light

Składniki:

- 0,5 kg pszennej mąki razowej

- 250 ml letniego mleka

- 100 ml gęstego soku z gruszek

- 0,4 l rumu

- 40 g drożdży

- 160 g rodzynków

- 6 łyżek masła 

- smalec

- 2 szczypty cynamonu

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Umyj rodzynki w gorącej wodzie, odsączone przełóż do miseczki z rumem i posyp cynamonem.

2. Mąkę przesyp do dużej miski, wkrusz drożdże, a następnie polej je mieszanką mleka i soku gruszkowego. Wszystko wymieszaj.

3. Przygotowane w ten sposób ciasto postaw w ciepłym miejscu na kwadrans.

4. Następnie wymieszaj przy pomocy widelca masło z zaczynem ciasta. Dodaj odrobinę soli.

5. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut, a po upływie tego czasu starannie je ugnieć.

6. Teraz uformuj ciasto w okrągłą kulę i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

7. Na posypanej mąką  stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.

8. Wytnij teraz przy pomocy okrągłej foremki (najlepiej o średnicy 6 cm) 40 porcji i odstaw je do wyrośnięcia na kolejny kwadrans.

9. Na połowę  wyciętych krążków, nałóż wcześniej wymoczone w rumie rodzynki, brzegi posmaruj delikatnie maślanką i przykryj drugim krążkiem (zwracając uwagę, aby dokładnie zlepić brzegi).

10. Gotowe paczki smaż po obu stronach w rozgrzanym oleju w garnku.

11. Podawaj gorące, najlepiej w towarzystwie grzanego wina albo (w wersji superlight) zielonej herbaty.

Extrarada: Wyjątkowo dbasz o linię? Zrezygnuj z lepienia krążków i uformuj z ciasta jednolite kulki. W każdej z nich wytnij kieliszkiem dziurkę, nie napełniając nadzieniem. Tak przygotowane obwarzanki posyp migdałami albo kolorową posypką.

Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem, lub jak wystygną polać lukrem i ozdobić np. pokruszonymi orzechami.
  • psotka201

    psotka201

    13 lutego 2012, 12:45

    no coz, przeszlam biustem z 30GG na 32H wiec nie jest to taka OGROMNIASTA zmiana i wbrew pozorom nie zrobila na mnie az TAKIEGO wrazenia. zawsze mialam wielki biust, nawet przy wadze 60kg :) dbam, kremuje, smaruje kremem na rozstepy, a co ktorys dzien takim zwyklym balsamem nawilzajacym i juz :) dzieki za wszystko!

  • Salanee

    Salanee

    13 lutego 2012, 12:31

    Też dobry przepis :) Ja wrzuciłam przepis na dietetyczne pączki Dukanowskie. Też wydają się być ciekawe, ale czy dobre w smaku? Trzeba wypróbować :)

  • Kenzo1976

    Kenzo1976

    12 lutego 2012, 22:54

    A ja dzisiaj wszamałam tradycyjne pączki :( brak słów .

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.