Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
04.01.


Dziś zrobię gołąbki , myślę że liście kapusty wystarczająco się ukisily. Na farsz będzie 

kasza jęczmienna

Kasza gryczana 

Grzyby

pieczarki

Cebula

starte surowe ziemniaki 

Kiszona kapusta

Sol,pieprz 

Po zawinięciu gołąbki zostaną upieczone.

Obawiam się że wyjdą pyszne i zjem ich za dużo 😬

  • Noir_Madame

    Noir_Madame

    7 stycznia 2025, 08:13

    Można kisić całą główkę ale wówczas trwa to bardzo długo. Można również zdjąć liście z kapusty,tak jak robi się to normalnie przygotowując gołąbki. Potem liście trzeba ułożyć w naczyniu do kiszenia i zalać solanką. Ja zalewam gorąca, soli daję na oko, myślę że czubatą łyżkę na 2 litry wody. Dobrze też dodać marchewkę startą na grubych oczkach bo wtedy kapusta będzie smaczniejsza. Ja nie dałam i kapusta owszem była kwaśna ale nie tak smaczna jak z dodatkiem marchewki. Można też oczywiście dodać ulubione przyprawy, czosnaczek.

  • Adanbareth

    Adanbareth

    6 stycznia 2025, 21:12

    jak kisiłaś kapustę?

  • Noir_Madame

    Noir_Madame

    4 stycznia 2025, 20:10

    A bo to trochę mój wynalazek 🤣

  • araksol

    araksol

    4 stycznia 2025, 20:05

    nigdy takich nie jadłam...

  • zlotonaniebie

    zlotonaniebie

    4 stycznia 2025, 09:49

    Gołąbki zawijane w kiszone liście kojarzą mi się z Wigilią u Dziadków. babcia kisiła całe małe główki w beczkach z szatkowaną kapustą. Miały specyficzny smak i je uwielbiałam. Sama nigdy takich nie robiłam, choć czasem w sklepie widziałam takie ukiszone główki. Powodzenia w smaku:)

    • Noir_Madame

      Noir_Madame

      4 stycznia 2025, 09:57

      W Polsce można gdzieś kupić całe główki kiszonej kapusty,chyba jedynie na Podlasiu. Ja takowe w Czarnogórze widziałam. Całą główkę kapusty można bardzo łatwo ukisic,a najszybciej kisza się rozdzielone liście, nie trzeba kisić całej beczki. Kiedyś tak właśnie się robiło.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.