Dziś zrobię gołąbki , myślę że liście kapusty wystarczająco się ukisily. Na farsz będzie
kasza jęczmienna
Kasza gryczana
Grzyby
pieczarki
Cebula
starte surowe ziemniaki
Kiszona kapusta
Sol,pieprz
Po zawinięciu gołąbki zostaną upieczone.
Obawiam się że wyjdą pyszne i zjem ich za dużo 😬
Noir_Madame
7 stycznia 2025, 08:13Można kisić całą główkę ale wówczas trwa to bardzo długo. Można również zdjąć liście z kapusty,tak jak robi się to normalnie przygotowując gołąbki. Potem liście trzeba ułożyć w naczyniu do kiszenia i zalać solanką. Ja zalewam gorąca, soli daję na oko, myślę że czubatą łyżkę na 2 litry wody. Dobrze też dodać marchewkę startą na grubych oczkach bo wtedy kapusta będzie smaczniejsza. Ja nie dałam i kapusta owszem była kwaśna ale nie tak smaczna jak z dodatkiem marchewki. Można też oczywiście dodać ulubione przyprawy, czosnaczek.
Adanbareth
6 stycznia 2025, 21:12jak kisiłaś kapustę?
Noir_Madame
4 stycznia 2025, 20:10A bo to trochę mój wynalazek 🤣
araksol
4 stycznia 2025, 20:05nigdy takich nie jadłam...
zlotonaniebie
4 stycznia 2025, 09:49Gołąbki zawijane w kiszone liście kojarzą mi się z Wigilią u Dziadków. babcia kisiła całe małe główki w beczkach z szatkowaną kapustą. Miały specyficzny smak i je uwielbiałam. Sama nigdy takich nie robiłam, choć czasem w sklepie widziałam takie ukiszone główki. Powodzenia w smaku:)
Noir_Madame
4 stycznia 2025, 09:57W Polsce można gdzieś kupić całe główki kiszonej kapusty,chyba jedynie na Podlasiu. Ja takowe w Czarnogórze widziałam. Całą główkę kapusty można bardzo łatwo ukisic,a najszybciej kisza się rozdzielone liście, nie trzeba kisić całej beczki. Kiedyś tak właśnie się robiło.