Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pesto z rukoli


Też nienawidzicie marnować jedzenia? Ja staram się tego unikać jak mogę. Kiedy więc po otwarciu lodówki zobaczyłam, że rukola nie jest już tak świeża i jędrna jak być powinna a zaczyna robić się lekko szmaciana wymyśliłam sposób by ją jeszcze szybko wykorzystać ;)

Pesto z rukoli

  • duża garść rukoli;
  • 2-3 łyżki oleju (ja wybrałam słonecznikowy);
  • łyżka tahini;
  • ząbek czosnki;
  • szczypta curry;
  • sól himalajska do smaku.

Umieścić wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksować na w miarę gładką pastę. Idealnie nadaje się do makaronu posypane odrobiną startego, ostrego sera (parmezan sprawdzi się idealnie ale ja wolę sery kozie).
Świetnie komponuje się z pestkami słonecznika i suszonymi pomidorami. 

  • mazik89

    mazik89

    28 stycznia 2016, 21:07

    u nas jedzenie się nie marnuje.... mój mąż zje wszystko a synek mu w tym pomaga.... :-)

  • ANIA1986WROCLAW

    ANIA1986WROCLAW

    28 stycznia 2016, 17:41

    ja też reanimuję warzywa zawsze z makaronem :)

  • angelisia69

    angelisia69

    28 stycznia 2016, 16:51

    nieznosze marnowac jedzenia,a najlepsze potrawy powstaja z resztek :P myslisz ze bez tahini pesto tez byloby dobre?

    • niefajka

      niefajka

      28 stycznia 2016, 20:25

      Ja dałam na przełamanie smaku. Mysle, ze dobre bedzie tez z pustkami słonecznika albo dyni ;) ale samo tez powinno byc ok ;)

  • spelnioneMarzenie

    spelnioneMarzenie

    28 stycznia 2016, 15:35

    co to jest tahini, nieznam? dzis mam pesto ( kupne ) z makaronem ;-)

    • niefajka

      niefajka

      28 stycznia 2016, 16:12

      tahini to pasta sezamowa ;) 100% ziaren sezamu. Można robić ją samemu ale nie jest to opłacalne ani czasowo ani finansowo :))

    • spelnioneMarzenie

      spelnioneMarzenie

      28 stycznia 2016, 16:48

      dziekuje za odp :)

  • em_marcik

    em_marcik

    28 stycznia 2016, 15:31

    Czegos takiego jeszcze nie widziałam,uwielbiam rukole i chętnie skorzystam z przepisu :) Tymbardziej,że ciężko ją zjeść tak żeby się nie zepsuła :)

    • niefajka

      niefajka

      28 stycznia 2016, 16:13

      Kiedyś w jakiejś wegańskiej knajpce widziałam coś podobnego ;) Polecam - jeśli lubisz rukolę smak powinien Ci pasować :))

    • em_marcik

      em_marcik

      28 stycznia 2016, 21:56

      Rukole mogłabym jeść do wszystkiego więc dla mnie pesto to strzał w 10,spróbuję na pewno :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.