Na tym pieczeniu były u mnie dwie sąsiadeczki (7 i 10lat), miałayśmy świetną zabawę i wielki bałagan. One odrazu zdobiły swoje ciacha bo jadą dzisiaj do dziadków to chciały zabrać. Zaczęłyśmy o 16.00, a o 20.00 zaprowadziłam je do domu.. Potem sprzatanie i niestety ani ćwiczeń, ani spaceru, ani kolacji bo zapomniałam, no i oczywiście ani pierniczków. Ale dziś po południu nadrobię wszystko... Obiecuje... Teraz jestem w pracy wiec tak z doskoku będę do Was zaglądać. Wszystkim które dzisiaj szaleją na Andrzejkowych zabawach życzę super imprezki, a reszcie przepięknego weekendu.
PRZEPIS NA PIERNICZKI
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 400 g miodu
- szklanka cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do pierników
Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3 dniach, kiedy skruszeją.
asyku
29 listopada 2008, 21:25Ty to masz zdrowie,tyle pierników zrobić i nie skosztować(mam nadzieję),a przepis odpiszę i będę sama próbować!!!A mało to się na wygimnastykować przy tej robocie !!,że ho ho !!pozdrawiam!!pa
magdawska
29 listopada 2008, 13:52kOCHANA ROZMOWA TO WłAśNIE BYłA SYZYFOWA
joanna1996
29 listopada 2008, 11:56to może jak znajdziesz chwilkę to wrzuć przepisik? Bardzo będę wdzięczna :))
annamaria28
29 listopada 2008, 11:18pierniczki wyglądają smakowicie mniam mniam:)))pozdrawiam i miłego dnia ci życzę:))
joanna1996
29 listopada 2008, 10:32A miękkie Ci wychodzą te pierniczki?Jeśli tak,to poproszę przepis :))Jak w zeszłym roku upiekłam, to wyszły śliczne, owszem, ale twarde jak kamienie nie nadawały się do jedzenia ;).