Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Sobota pracująca!


Wczoraj piekłam pierniczki świateczne, teraz czekają na zdobienie... Ale to za jakieś dwa tygodnie.



Na tym pieczeniu były u mnie dwie sąsiadeczki (7 i 10lat), miałayśmy świetną zabawę i wielki bałagan. One odrazu zdobiły swoje ciacha bo jadą dzisiaj do dziadków to chciały zabrać. Zaczęłyśmy o 16.00, a o 20.00 zaprowadziłam je do domu.. Potem sprzatanie i niestety ani ćwiczeń, ani spaceru, ani kolacji bo zapomniałam, no i oczywiście ani pierniczków. Ale dziś po południu nadrobię wszystko... Obiecuje... Teraz jestem w pracy wiec tak z doskoku będę do Was zaglądać. Wszystkim które dzisiaj szaleją na Andrzejkowych zabawach życzę super imprezki, a reszcie przepięknego weekendu.

PRZEPIS NA PIERNICZKI

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 400 g miodu
  • szklanka cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do pierników

Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.

Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3 dniach, kiedy skruszeją.

  • asyku

    asyku

    29 listopada 2008, 21:25

    Ty to masz zdrowie,tyle pierników zrobić i nie skosztować(mam nadzieję),a przepis odpiszę i będę sama próbować!!!A mało to się na wygimnastykować przy tej robocie !!,że ho ho !!pozdrawiam!!pa

  • magdawska

    magdawska

    29 listopada 2008, 13:52

    kOCHANA ROZMOWA TO WłAśNIE BYłA SYZYFOWA

  • joanna1996

    joanna1996

    29 listopada 2008, 11:56

    to może jak znajdziesz chwilkę to wrzuć przepisik? Bardzo będę wdzięczna :))

  • annamaria28

    annamaria28

    29 listopada 2008, 11:18

    pierniczki wyglądają smakowicie mniam mniam:)))pozdrawiam i miłego dnia ci życzę:))

  • joanna1996

    joanna1996

    29 listopada 2008, 10:32

    A miękkie Ci wychodzą te pierniczki?Jeśli tak,to poproszę przepis :))Jak w zeszłym roku upiekłam, to wyszły śliczne, owszem, ale twarde jak kamienie nie nadawały się do jedzenia ;).

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.