Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
JaJkO ! Dobre w czasie diety ? Nie ? Zobaczmy!


Czesto slysze rozne opinie na temat spozywania jajek podczas diety. Zdrowe zywienie a jajka? Czy ich potrzebujemy? Jak to sie ma z korzysciami i zdrowotnym wplywem jajek? Sprawdzmy!

Jajko - wartości odżywcze i witaminy

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. 

Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.

Co lepsze: białko czy żółtko?

Dietetycy zezwalają osobom zdrowym na zjedzenie nie więcej niż 3–4 jajek tygodniowo (wliczając w to dodane do potraw). Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i na diecie, np. wątrobowej, nie powinny zjadać więcej niż 1–2 jajka na tydzień. Białko można jeść bez ograniczeń. Niestety, białko jajek bardzo często uczula.

Jajka zakwaszają organizm, więc najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem.

Dlatego nie powinno się nim karmić dzieci przed ukończeniem 1. roku życia (dotyczy to zwłaszcza maluchów skłonnych do alergii oraz genetycznie obciążonych chorobą). Wysoka temperatura (podobnie jak ubijanie piany) niszczy strukturę protein, dlatego jajko na twardo zwykle nie ma właściwości uczulających.

Jajka ugotowane na miękko są lżej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko – mogą je jeść osoby na diecie lekkostrawnej.



Smaczka ! :D

  • Majkkaa4

    Majkkaa4

    18 sierpnia 2015, 19:10

    ja lubię jajka

    • monikabla

      monikabla

      18 sierpnia 2015, 19:14

      :D ja tez ! Smaczne w kazdej postaci jak dla mnie ;]

  • megan292

    megan292

    18 sierpnia 2015, 17:35

    A wiesz, że więcej białka jest w żółtku niż w białku? :)

    • monikabla

      monikabla

      18 sierpnia 2015, 17:41

      Hmmm tak ;] to ciekawe jest, tyle ze w jajku jest wiecej bialka niz zoltka :D. Wiec ogolnie podsumowujac w gramach zyskamy wiecej z bialka, ale zoltko jest bardziej bogate jesli przeliczyc na 100 gram.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.