Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Koktail MORELE!


4 morele 

1 banan

1 kiwi

lyzeczka pylku pszczelego

To bardzo smakowity i zdrowy koktail !

Ostatnio znalazlam w kuchni morele i postanowilam sprawdzic co dobrego maja w sobie. Jak sprawdilam zaczelam kupowac. 

Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie. Przede wszystkim zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Morele wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek, działają też zasadotwórczo, powinny je więc jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.

Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii. Ale na tym nie koniec ich zalet!

Morele działają zasadotwórczo (zwłaszcza suszone). Dlatego poleca się je przy nadkwasocie oraz osobom codziennie jedzącym mięso, które ma właściwości zakwaszające.

Warto zjeść kilka owoców po treningu, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Uwaga: w morelach suszonych jest więcej beta-karotenu, ale są bardziej kaloryczne. 100 g świeżych owoców to 47 kcal, suszonych – aż 284 kcal!

Warto wspomniec tez o pylkach kwiatowych, ktorych najważniejszą  grupę związków biologicznie czynnych pyłku kwiatowego stanowią białka i wolne aminokwasy, tj. arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.

Pyłek kwiatowy jest również źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, tj. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.

Smacznego :D!

Zawartość niektórych witamin w pyłku kwiatowym

Nazwa substancjiZawartość /ľg/g
Karotenoidy6,6 - 2125
Witamina E210 - 1700
Witamina C14 - 2052
Witamina B15 - 15
Witamina B25 - 21
Witamina B63 - 9
Kwas nikotynowy13 -210
Kwas pantotenowy3 - 50
Biotyna 0,6 - 6
Kwas foliowy3 - 7

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.