Kochane,
co zjadłam napiszę wieczorem.
Poniżej tabela z, której korzystam. ;)
ŚNIADANIE |
||||
Węglowodany |
Białko |
Warzywa/owoce |
Tłuszcze |
Uwagi |
-płatki owsiane/żytnie 4 łyżki -bułka grahamka- 1 sztuka -chleb pełnoziarnisty (razowy, żytni itp.) 2 kromki |
-jogurt naturalny 0,5 szklanki 150g -mleko 0,5% 1 szklanka 250g -kefir- 1 szklanka 240g -maślanka-1 szklanka-240g -twaróg póltłusty-4 łyżki- 80g -serek wiejski- 1 opakowanie, 150g -szynka drobiowa-4 plastry 50g -ser żółty- 2 plastry 40g |
-owoce- 1 średnia sztuka ok. 150 g -warzywa- 1 średnia sztuka ok. 150g |
-masło -1 łyżeczka 5g, w zależności od wyboru - orzechy- 1 garść(ok. 40 g) |
Przyprawy według uznania- papryka, koperek, szczypiorek, papryka, czosnek, cynamon itp. |
ŚNIADANIE II |
||||
Węglowodany |
Białko |
Warzywa/owoce |
Tłuszcze |
Uwagi |
-chleb pełnoziarnisty (razowy, żytni itp.) 1 kromka -płatki owsiane/żytnie 2 łyżki
|
-jogurt naturalny 0,5 szklanki 150g -mleko 0,5% 1 szklanka 250g -kefir- 1 szklanka 240g -maślanka-1 szklanka-240g -twaróg póltłusty-4 łyżki- 80g -serek wiejski- 1 opakowanie, 150g -szynka drobiowa- 2 plastry 35 g -ser żółty- 1 plaster 20g |
-owoce- 1 średnia sztuka ok. 150 g -warzywa- 1 średnia sztuka ok. 150g |
- orzechy- 1 garść(ok. 40 g) -masło -1 łyżeczka 5g, w zależności od wyboru |
Przyprawy według uznania- papryka, koperek, szczypiorek, papryka, czosnek, cynamon itp. |
OBIAD |
||||
Węglowodany |
Białko |
Warzywa/owoce |
Tłuszcze |
Uwagi |
-kasza gryczana gotowana- 5 łyżek, ¾ szklanki -kasza jaglana gotowana- 5 łyżek, ¾ szklanki -kasza pęczak gotowany- 7 łyżek, ¾ szklanki -makaron razowy gotowany- 4 łyżki, ½ szklanki -ziemniaki- 2 sztuki |
-Pierś z kurczaka- 100 g -pierś z indyka-100 g -Wieprzowina (chudy schab)- 90 g -ryba- 100 g -jajko sadzone- 1 sztuka |
-warzywa- 300g |
-oliwa z oliwek- 2 łyżki |
Mięso pieczone w folii z dodatkiem oliwy i przypraw, bądź gotowane. Warzywa w postaci surówki, gotowane, w postaci puree, z dodatkiem przypraw, Ew soli. NIE SMAŻYMY!!! |
PODWIECZOREK |
Do wyboru: |
-orzechy- 1 garść, 40 g + owoc 150 g -sok warzywny- 1 opakowanie, 500 ml+ owoc 150 g -czekolada gorzka- 25g + owoc 150g/ sok warzywny-500 ml -jogurt naturalny 150g + owoc 100g -kefir 200ml + owoc -twaróg odtłuszczony 120g+ owoc 100g/warzywa 200g |
KOLACJA |
||||
Węglowodany |
Białko |
Warzywa/owoce |
Tłuszcze |
Uwagi |
--chleb pełnoziarnisty (razowy, żytni itp.) 1 kromka |
-Pierś z kurczaka- 50 g -ryba- 50 g -jajko sadzone- 1 sztuka -szynka drobiowa- 2 plastry 35 g -jogurt naturalny i 150g -kefir- 1 szklanka 240g -maślanka-1 szklanka-240g -twaróg póltłusty-4 łyżki- 80g -serek wiejski- 1 opakowanie, 150 g |
-warzywa- 300g, 2 sztuki -zupa |
-oliwa z oliwek- 1 łyżka( do warzyw) -mało- 1 łyżeczka( do kanapki) |
Mięso pieczone w folii z dodatkiem oliwy i przypraw, bądź gotowane. Warzywa w postaci surówki, gotowane, w postani puree, z dodatkiem przypraw, Ew soli. Przykład- kanapka z pomidorek i ogorkiem z szynka posmarowana masłem
|