Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pulpeciki w sosie koperkowym




Składniki (na około 7 pulpecików):

  • 30 dag mięsa mielonego z indyka/drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki zmielonych otrębów do mięsa i sporo do obtoczenia
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • 3/4 dużego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki maizeny
  • pęczek koperku
  • 1 kostka rosołowa
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z jajkiem, przyprawami i 2 łyżkami zmielonych otrębów. Mięso będzie kleiste, ale takie ma być. Formować pulpeciki i obtaczać w zmielonych otrębach i smażyć na rozgrzanym teflonie z obu stron. Gdy już wszystkie pulpeciki się ładnie przyrumienią, dolać wody, wrzucić kostkę i resztę przypraw. Pogotować 5min.

Maizenę wymieszać w odrobinie wody, dodać jogurt. Następnie wywar z mięska powoli dolewać do jogurtu, żeby się nie zważył. Dodać taką miksturę do mięsa. Wsypać koperek i podawać.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.