Składniki (na około 7 pulpecików):
- 30 dag mięsa mielonego z indyka/drobiowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki zmielonych otrębów do mięsa i sporo do obtoczenia
- przyprawy (sól, pieprz)
- 3/4 dużego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki maizeny
- pęczek koperku
- 1 kostka rosołowa
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
Cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z jajkiem, przyprawami i 2 łyżkami zmielonych otrębów. Mięso będzie kleiste, ale takie ma być. Formować pulpeciki i obtaczać w zmielonych otrębach i smażyć na rozgrzanym teflonie z obu stron. Gdy już wszystkie pulpeciki się ładnie przyrumienią, dolać wody, wrzucić kostkę i resztę przypraw. Pogotować 5min.
Maizenę wymieszać w odrobinie wody, dodać jogurt. Następnie wywar z mięska powoli dolewać do jogurtu, żeby się nie zważył. Dodać taką miksturę do mięsa. Wsypać koperek i podawać.
Smacznego!