Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pieczone roladki



Składniki:

  • 5 filetów piersi z kurczaka
  • 2-2,5 łyżki kremowego serka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • otręby pszenne-mielone

* sos:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 0,5 łyżki musztardy dijon
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

* marynata:

  • 1 mały jogurt
  • 1 łyżeczka musztardy dijon


Z podanych składników zrobić sos, odstawić do lodówki.

Jogurt połączyć z musztardą.

Piersi rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, razem z pietruszką dodać do serka i dokładnie wymieszać. Każdą pierś posmarować serkiem i ściśle zwinąć.

Każdą roladkę najpierw namoczyć w jogurtowej marynacie, następnie obtoczyć w otrębach. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i delikatnie obsypać słodką papryką.

Piec w 200*C ok 30 min (do czasu, aż roladki upieką się w środku).

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.