Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Jestem zarobiona 👍

Mam już dwa dni przerwy w NW 🤨,ale usprawiedliwione. W czwartek niezapomniane spotkanie z Mroowcią, a wczoraj niesprzyjającą pogoda i "zakład przetwórstwa mięsnego"

biala kiełbasa na święta i nie tylko🙂. Dziś znajomy uwęrdzi nam część kiełbasy, wcześniej przygotowanej szynki, schabu i boczku. Będą zapasy do jesieni , a ja nie będę musiała kupować gotowych wyrobów w marketach , które wszędzie smakują tak samo i są dwukrotnie droższe niż nasze , a my wiemy,  że będzie smaczne i zdrowsze, choć  sama nie jestem wielkim amatorem wędlin 🤨te własnej produkcji bardziej mnie przekonują. Wolny czas poświęcam na dzierganie i mam nadzieję , że w następnym tygodniu skończę tego szaraczka, a w planie zamówione 2 chusty w błękitach 👍jestem z siebie dumna , że moja praca się podoba i pojawiają się zamówienia 🤩,a  ja i tak nawet jak ich nie będzie, nadal będę robić kolejne chusty👍😘😘😘😘

  • ninka1956

    ninka1956

    7 marca 2020, 13:17

    No, to jest super pomysł, pamiętam, że wcześniej też robiliście wyroby...nie ma to, jak swoje wędlinki. Buziaczki

    • mefisto56

      mefisto56

      7 marca 2020, 13:34

      Tak było Ninko 🙂 , ale mieliśmy mała przerwę , bo koleżanka mieszkająca pod Ostrołęka przysyłają nam wyroby z prywatnej domowej basarni. Teraz od 2 lat mieszka w Sopocie i wróciliśmy do własnego " przetwórstwa mięsnego"🤩. Ja za kiełbasą że sklepu nie przepadam , kupuje bardziej dla męża, dla siebie zrobiłam schab i malą szyneczkę🙂baleron i boczek to przysmaki męża 🤩😘😘😘

  • moderno

    moderno

    7 marca 2020, 10:59

    Ale to smacznie wygląda

    • mefisto56

      mefisto56

      7 marca 2020, 11:31

      Iwonko 😘wczoraj robiliśmy próbę i kiełbasa wyszła dobra , dobrze przyprawiona już nabraliśmy wprawy 😘 byłam na

  • mania131949

    mania131949

    7 marca 2020, 09:11

    Oba wytwory piękności :-)))

    • mefisto56

      mefisto56

      7 marca 2020, 11:32

      Dzięki Maniu za pochwały, zawsze to bardzo miłe 😘😘😘

  • malicka5

    malicka5

    7 marca 2020, 09:06

    Szaraczek już poczerniał, to chyba finisz. Własne wędliny to świetna myśl.

    • mefisto56

      mefisto56

      7 marca 2020, 11:37

      Dorotko🙂do finiszu jeszcze daleko, bo to najdłuższa praca, pozostało jeszcze do przerobienia ok.400m , boki mają po 110 cm , rozpiętość chusty 160 , a będzie ok.190 cm. 👍, Dłubania nam jeszcze na 4-5 dni 😘 😘😘

    • malicka5

      malicka5

      7 marca 2020, 18:07

      Wow! Wielka ta chusta.

  • mroowa...

    mroowa...

    7 marca 2020, 08:46

    Idzie Ci pięknie :) Krysiu wczoraj wieczorem zostawiłam telefon w apartamencie, zobaczylam, że dzwoniłaś dopiero jak wróciliśmy z kolacji o 23.00. Dziś ostatni dzień w Kołobrzegu, wczoraj zmokliśmy na rowerach, dziś spotakanie z moją ciocią:))

    • mefisto56

      mefisto56

      7 marca 2020, 11:30

      Mroowcia 🤩tak myślałam że jesteście gdzieś poza apartamentem, nic się nie stało zdzwonimy się w najbliższym czasie. Życzę WAM szczęśliwego powrotu domu i do zobaczenia 😘😘😘

  • ela61

    ela61

    7 marca 2020, 08:37

    Oj smaczne te wyroby. A jak przechowujesz te przetwory? Mrozisz je

    • mefisto56

      mefisto56

      7 marca 2020, 11:28

      Elu🙂oczywiście wszystko dzielimy na mniejsze porcje i mrorozimy, dobrze się przechowują 🙂😘😘😘

  • luckaaa

    luckaaa

    7 marca 2020, 08:31

    Oj , zjadlabym domowej kielbasy ! Kusisz Krysiu 😘😄

    • mefisto56

      mefisto56

      7 marca 2020, 11:26

      Lucynko 🙂 robimy takie " wariacje" 2 razy w roku . Kiedyś częściej używaliśmy grilla, ale teraz troszkę odpuściliśmy. Rzeczywiście domowa kiełbasa na zupełnie inny smak 👍😘😘😘😘

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.