Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Domowa biala kiełbasa !!!!

Dzisiejsze przedpołudnie minęło na" produkcji"  buałej kiełbasy !!!! Przygotowania trwały 2 dni, bo w piątek rozmrażaliśmy  mięso i boczek !!! Wczoraj maż wszystko pokroił w mniejsze kawałki  i dodaliśmy sól , by się do rana zakonserwowało !!!!  Jak zeszłam o 6:30' z sypialni, to już wszystko było zmielone na odpowiednich sitkach !!!!  Pręgąa wołowa  na sitku " od maku" , boczek i podgardle nasitku o średnich oczkach i karkówka z łopatką  na baaaardzo duźych oczkach  , zgodnie z  moją " instrukcją"  !!!! Potem nastąpiło doprawanie , dolewanie wody i mieszanie , wyrabianie, wyrabianie !!!!  Wszystko odstawiliśmy na 2 godziny, by się " zmacerowało " !!!!  Na koniec przy pomocy ręcznej nadziewarki do kiełbasy  / zamówiłam ją na Allegro tydzień temu / i sprawnie wszystko poszło !!!! Kiełbasa wyszła najlepsza od 2 lat !!! Wszystko popakowałam w woreczki  po  ok. 500 g  i teraz kiełbaska  czeka na święta i inne  okolicznośći !!!!  Wybrałam się też dziś z kijkami  na krótką wędrówkę  do Netto!!!  Godzinna wędrówkia spacerkiem mi przecież nie zaszkodzi , nogi i ręce mam zdrowe  !!!! Bardziej mi szkodzi  siedzenie w domu i nerwy z tym związane !!!!   

Serdecznie pozdrawiam i życzę Wam miłego popołudnia !!!! Krystyna

  • ckopiec2013

    ckopiec2013

    25 marca 2014, 07:52

    Lubię białą kiełbasę zjeść na śniadanie wielkanocne, ale w tym roku odpuszczam, pozdrawiam.

  • uleczka44

    uleczka44

    24 marca 2014, 21:03

    nie wiem co się dzieje, trzy razy zaczynałam wpis do Ciebie i za każdym razem pod koniec wszystko znika. Chyba lepiej będzie jak jutro zadzwonię. Buziaki posyłam

  • jolaps

    jolaps

    24 marca 2014, 20:07

    W ubiegłym roku ja też na święta robiłam własną kiełbasę ale to było proste i nieskomplikowane według przepisu i sposobu z netu. Wyszła znakomita.

  • TWEETY6711

    TWEETY6711

    24 marca 2014, 14:47

    Krysiu a powiedz jeszcze gdzie kupiłaś osłonki do kiełbasy? To naturalne jelita? Można kupic gdzieś oczyszczone? Ja tez mam przepis na fajną kiełbasę białą, w tamtym roku piekłam ja w folii aluminiowej zwinięta w takie "cygara" ale wolałabym tak normalnie w jelitach. Pozdrawiam!!!

  • baja1953

    baja1953

    24 marca 2014, 09:24

    Krysiu;)) Jest 65 i ma być 65. Stabilne, mocne, ale nie mniejsze. Moja waga to 65:))Nie dam się zwariować:)) Cmok, miłego dnia:))

  • gilda1969

    gilda1969

    23 marca 2014, 22:27

    Uwielbiam białą kiełbasę parzoną i z ćwikłą z chrzanem:))) mniam!

  • marii1955

    marii1955

    23 marca 2014, 21:31

    Lata praktyki swoje robią ... i wierzę , że kiełbaska wyszła wyborna :) Myślę , że taki spokojny spacer Ci nie zaszkodził ... gorzej by było gdybyś coś ciężkiego dzwigała i schylała się - tak myślę . Czy nosisz jakieś przyciemniane okulary z tego tytułu? Pytam z ciekawości ... Dobrego i udanego dnia na jutro Ci życzę - pozdrawiam :)))

  • andzia655

    andzia655

    23 marca 2014, 19:48

    U mnie prawie zapachniało tą kiełbaską :-))) To może przytrzymaj do lata, a ja wpadnę nad morze i spróbuję :-)))

  • Aldek57

    Aldek57

    23 marca 2014, 19:10

    Będzie wspaniały dodatek do żurku świątecznego.Pozrówka i miłego wieczoru Krysiu:))

  • Cocunia13

    Cocunia13

    23 marca 2014, 18:02

    Z pewnoscia przepyszna....takie wyroby swojskie smakuja najlepiej...ja niestety nie jestem taka zdolna;)) Pozdrowionka i milego wiczorku Krysienko zycze;))

  • renianh

    renianh

    23 marca 2014, 17:32

    Ja kiełbasy nie lubię ale taka domowe to może być dobra.Godzinny spacer na pewno nie zaszkodzi ,my zrobiliśmy ponad 25 km .

  • doris1014

    doris1014

    23 marca 2014, 17:28

    Ummmmmmmmmmm mniam mniam Krysiu dlaczego tak daleko jesteś ???????????? Uwielbiam białą kiełbasę pod każdą postacią na zimno na ciepło pieczoną smażoną na grilla !!!!!!!!!!!!!!! Ech ale cóż pomarzyć dobra rzecz a póki co nie dla psa kiełbasa !!!! (mam na myśli siebie). Buziaki kochana kuchareczko :)

  • mikrobik

    mikrobik

    23 marca 2014, 17:02

    Smacznego! Podziwiam Wasze zacięcie do tego typu prac. Kiełbasę, w przeciwieństwie do Bai b. lubię, ale jej produkcję polecam masarzowi, pieczenie chleba piekarzowi, szycie krawcowej itp. Od jakiegoś czasu jakoś nie chce mi się być omnibusem. Za to mam obsesję czytania składu tego co kupuję. Na pewno wszystko domowe jest zdrowsze i lepsze.

  • mada2307

    mada2307

    23 marca 2014, 16:51

    Aż ślinka pociekła. Może kiedyś i my spróbujemy... możesz podać linka na tę nadziewarkę???

  • alam

    alam

    23 marca 2014, 16:31

    Aż mi ślinka pociekła na klawiaturę :) Buziaczki!!

  • baja1953

    baja1953

    23 marca 2014, 16:06

    eeeeeeeeeee, kiełbasa:(( brrrr... nie lubię , nie jadam... co innego..biały tort...albo białe michałki...albo biała czekolada ( choć wolę czarną).... poczytam kiedy indziej, gdy opiszesz coś prawdziwie smacznego:)) Udanej niedzieli, Krysiu:))

  • wiosna1956

    wiosna1956

    23 marca 2014, 15:52

    Musi być FANTASTYCZNA !!!!!! rozne rzeczy robiłam ale białej kiełbachy jeszcze nie !!!!!

  • Alianna

    Alianna

    23 marca 2014, 15:49

    Domowa biała kiełbaska... O, rety, aż u mnie zapachniało, Krysiu :-) Buziaczki

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.