Mniam ...przepadłam dla tego pieczywa.
Zgadzam się , że to węglowodany i że nie należy się opychać. Jednak w diecie trochę tego pieczywa jest ... około 40 g a czasem więcej na śniadanie i może na kolację.A jak już go jeść to lepiej taki chleb co jest i smaczny i zdrowy. No więc ostatnio wpadłam na orkiszowy ...
Notka z wikipedii :
Chleb orkiszowy - chleb wypiekany częściowo z razowej mąki orkiszowej.
Jako że pszenica orkisz przez dłuższy czas nie była uprawiana, a dzięki temu nie była modyfikowana jak inne zboża, jest bogatym źródłem białka, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Twierdzi się, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ułatwia trawienie, jest pomocny przy dolegliwościach układu krążenia, chorobach wątroby i nerek, spowalnia procesy starzenia.
...nic dodać nic ująć...tylko kupić i jeść
I jeszcze mój wczorajszy zakup ... zielona herbata z kawałkami opuncji i z malinami
...są naprawdę smaczne
Pozdrawiam
dior1
13 marca 2010, 14:44smaka na ten chlebek... trzeba mąki na allegro poszukać.........
galaksy
13 marca 2010, 14:01Musze spróbować. A co do zielonej herbaty, narobiłaś mi apetytu. Zrobię sobie dzisiaj ucztę. Rzadko ją piję, bo to u mnie cała zabawa z parzeniem. A poza mną nikt jej w domu nie pija, więc nikt nie umie zaparzyć jej tak, jak lubię. Pozdrawiam.