Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zmiana diety


Ta dieta ma to samo dzialanie co dieta kapusciana, ktora mi nie zalecacie. Zatem zaczynam Diete Dr Dabrowskiej a oto moje meni:

MENU 14 DNI

Dzień I:
Śniadanie:
sok z marchwi
Zakwas buraczany
Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
1/2 grapefruita

Obiad:
Zupa: cebulowa
Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kalafior w ziołach
- Owoce: jabłko

Kolacja:
- Sok lub inny napój
: jabłkowy
Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
Dodatek surowych jarzyn: pomidor

Dzień II:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
Zakwas buraczany
Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko

Obiad:
Zupa: jarzynowa
Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
- Owoce: arbuz

Kolacja:
- Sok lub inny napój
: sok pomidorowy 
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka 
- Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna 
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną 
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień III:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
- Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:
- Zupa
: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym) 
- Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna 
- Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek 
- Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym -Owoce: jabłko

Kolacja:
- Sok lub inny napój
: sok jabłkowy 
- Surówka: por, truskawka, jabłko
- Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta 
- Gotowane warzywa: leczo jarskie 
- Dodatek surowych jarzyn: papryka

Dzień IV:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
- Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
- Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko

Obiad:
- Zupa
: pomidorowa
- Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony 
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny 
- Owoce: truskawki 

Kolacja:
- Sok lub inny napój
: sok warzywny zakwaszany cytryną 
- Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki 
- Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko 
- Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców 
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony 

Dzień V:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:  
- Zupa: cebulowa
Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
Owoce: arbuz 

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok jabłkowy
Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
Dodatek surowych jarzyn: kalarepa 

Dzień VI:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
- Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
- Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
- Owoce: jabłko

Obiad:  
- Zupa: ogórkowa
Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
Gotowane warzywa: gołąbki jarski
Owoce: melon

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok pomidorowy
Surówka: brukiew, cytryna,  1/4 mandarynki
Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
Dodatek surowych jarzyn: pomidor 

Dzień VII:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek
- Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:  
- Zupa: kalafiorowa
Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula
Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
Owoce: jabłko

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej
Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko
Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny
Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna
Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony 

Dzień VIII:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: kiszone ogórki, cebula
- Gotowane warzywa: pietruszka korzeń
- Owoce: jabłko

Obiad:  
- Zupa: z pora
Surówka: sałata zielona, pomidor, szczypiorek
Surówka: kapusta pekińska, jabłko, jagody
Gotowane warzywa: brokuł
Owoce: truskawki

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany kwasem mlekowym (Avit)
Surówka: czerwone buraki, jabłko, rodzynki
Surówka: kapusta biała, marchewka, szczypiorek
Gotowane warzywa: mus jabłkowy
Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony 

Dzień XIX:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: brukiew, jabłko, cytryna
- Surówka: tarty brokuł, kiszony ogórek, czosnek
- Gotowane warzywa: dynia z wiśniami
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:  
- Zupa: marchwiowa
Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek
Surówka: czerwona kapusta, arbuz, sok z cytryny
Gotowane warzywa: gołąbki warzywne
Owoce: melon

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok jabłkowy
Surówka: biała rzodkiew, jabłko, truskawka
Surówka: kabaczek, jabłko, jagody
Gotowane warzywa: puree z dyni
Dodatek surowych jarzyn: kalarepa 

Dzień X:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: świeża kapusta, jabłko, cebula
- Surówka: marchew, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: por
- Owoce: jabłko

Obiad:  
- Zupa: koperkowa
Surówka: pomidor, czerwona cebula, ogórek kiszony
Surówka: dynia, rodzynki, cytryna
Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
Owoce: arbuz

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok wielowarzywny
Surówka: czarna rzepa, jabłko, pietruszka zielona
Surówka: seler korzeń, jabłko, czarne jagody
Gotowane warzywa: jabłko pieczone
Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki

Dzień XI:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: kapusta pekińska, 1/4 mandarynki
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek
- Gotowane warzywa: seler korzeń, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:  
- Zupa: cebulowa
Surówka: sałatka z owoców (jabłko, grapefruit, kiwi)
Surówka: ogórki małosolne, koperek
Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
Owoce: jabłko

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok pomidorowy
Surówka: czerwone buraki, cebula, ogórek kiszony
Surówka: brukiew, marchew, czarna porzeczka
Gotowane warzywa: bigos warzywny z kiszonej kapusty
Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień XII:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: cukinia, jabłko, malina
- Surówka: biała kapusta, marchew, cytryna
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko

Obiad:  
- Zupa: z brukselki
Surówka: sałata zielona, papryka, cebula
Surówka: czerwona kapusta, 1/4 pomarańczy
Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
Owoce: mieszanka owocowa

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok grapefruitowy
Surówka: kiszona kapusta, czerwone buraki
Surówka: seler, jabłko, truskawki
Owoce: kilka truskawek
Dodatek surowych jarzyn: papryka 

Dzień XIII:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: kapusta pekińska, jabłko, marchew
- Surówka: kalafior tarty, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: brukiew, koperek
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:  
- Zupa: kapuśniak ze słodkiej kapusty
Surówka: dynia, jabłko, rodzynki
Surówka: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek
Gotowane warzywa: puree z marchwi
Owoce: truskawki

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok z kiszonej kapusty
Surówka: brukiew, marchew, melon
Surówka: czarna rzepa, jabłko, cytryna
Gotowane warzywa: kabaczek duszony
Dodatek surowych jarzyn: pomidor 

Dzień XIV:
Śniadanie:
Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka
: biała kapusta, jabłko, cebula, nać pietruszki
- Surówka: seler korzeń, marchewka, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: marchew, koperek
- Owoce: jabłko

Obiad:  
- Zupa: selerowa
Surówka: papryka, cebula, rzodkiewka, szczypiorek
Surówka: kabaczek, jabłko, koperek
Gotowane warzywa: brokuł
Owoce: arbuz

Kolacja:
Sok lub inny napój: sok pomidorowy
Surówka: biała rzodkiew, jabłko, maliny
Surówka: czerwone buraki, jabłko
Gotowane warzywa: bigos ze słodkiej kapusty
Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Podziele na dwa. jeden tydzien potem 21 dni 3 posilki i potem znow tydzien i znow 3 posilki.. Z tego tylko dwa razy w tygodniu weglowodanowe sniadanko. Po drugim miesiacu juz tylko po jednym dniu tej diety a reszta normalnie.

 :)

Ps. Lekarz chodzilo glownie o kapuste, kalafior i brokul, to warzywa, ktore maja duzo przeciwutleniaczy, odkwaszaja, oczyszczaja, wzmacniaja, uodparniaja. A tu tez jest tego sporo, oczywiscie plus te inne warzywa co i tak byly by w zupie, jak : por, pomidory, marchew, seler. :) Zwazylam sie, na szczescie sie przeliczylam, myslalam, ze waze miedzy 95-97 a waze 89,5 :) tak czy siak najlepiej 30 kilo do zrzutu.

Lece na terapie a potem pozalatwiac pare zaleglych spraw, bed eod poniedzialku pisala jak mi idzie. :)

  • yokunia

    yokunia

    11 lipca 2014, 09:37

    byłam na diecie Dąbrowskiej podczas 2 tygodniowych wczasów odchudzających- 4 kg mniej w 2 tygodnie- po powrocie do normalnego odżywiania było mega jojo- nie polecam. Polecam za to dietę bezglutenową i to nie dlatego, że celebryci ja stosują-już na początek zniknie Ci pszenny brzuch, przeczytaj koniecznie książke Wiliama Davisa Kuchnia bez pszenicy- jak przeczytasz jak pszenica i inne zboża są modyfikowane genetycznie w kierunku wzbudzania większego apetytu to odechce Ci się raz na zawsze. Brak glutenu to nie koniec świata- jest pełno produktów gluten free takich jak makaron, chleb czy nawet ciasta- można funkcjonować bez mąki! Nie powiem, że jest lekko ale daję radę :) Powodzenia!!!!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.