Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
święta, święta i po świętach


nareszcie spokój w domu, tzn. ja na urlopie do poniedziałku a wraz ze mną dzieciaki;) mąż niby poszedł na "chwilę" do pracy i nie ma go już 7h także norma.

Pod choinkę dostałam od teściów nowe firanki do pokoju gościnnego i sypialni - właśnie je powiesiłam i tak zupełnie inaczej w domu:D 

Synowie się na mnie sfochowali bo zrobiłam im spagetti na obiad, młodszy mi nawet pomagał - kroił marchewkę, mieszał sos no ale jak przyszło do jedzenia, to starszy się rozpłakał i stwierdził że jeść nie będzie, a młodszy jego śladem też kategorycznie odmówił zjedzenia własnoręcznie zrobionego przez siebie obiadu, w związku z całym tym zachowaniem postawiłam ulitimatum: albo obiad albo nie będzie komputera, tableta, x-box"a, dozwolone są tylko gry planszowe, puzzle i czytanki, no i foch ogromny powstał a obiad w kuchni jak stał tak stoi. Zobaczymy kto zmięknie...

Jeśli chodzi o świąteczne jedzenie to parę pierników wpadło + 2 kawałki makowca na kruchym, którego uwielbiam, kawałek sernika u mamy, którego nie dało się odmówić:D Bilans +1kg, ale chyba szybko go opanuję. Ogólnie starałam się jeść skromnie i z umiarem, także jest ok.

Kilka fotek dla was:

- pieczone pierożki z kapustą i grzybami:

- warzywa z kaszą jęczmienną:

- śniadaniowe tosty z pomidorem, serem feta i oliwkami:

POZDRAWIAM (balon)(balon)(balon)

  • Amelia31

    Amelia31

    29 grudnia 2015, 20:15

    Super! Dziekuje.

  • Pokerusia

    Pokerusia

    29 grudnia 2015, 11:57

    Pierożki wyglądają cudnie:) ja wagę póki co omijam szerokim łukiem:)))

  • Amelia31

    Amelia31

    29 grudnia 2015, 09:30

    menu wygl ada zachwycająco! Poproszę o przepis na te pieczone pierożki.

    • mamciaaa

      mamciaaa

      29 grudnia 2015, 11:33

      farsz jak na pierogi wigilijne, czyli kapusta podsmażana z grzybami i cebulą (pieprz i sól), a ciasto jest to tzw. "na oko" drożdżowe, czyli jajko, mąka, roztopiony tłuszcz, drożdże, troszkę mleka, ciepła woda, sól, troszkę vegety i oregano. Wszystko sklejone w pierogi, posmarowane roztrzepanym jajkiem i posypane sezamem lub czarnuszką, upieczone w piekarniku rozgrzanym do 180st.C na złoty kolor :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.