Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
kluski ciemne :)


do Emily24: 

Ciemne kluski to bardzo podobne do białych klusek, tylko troszkę inny skład :))

 

w moim regionie "kluski", to kluski:

bo słyszałam, że 'kluski' mówią też na makaron do zupy.....

u nas na śląsku kluska = kluska

makaron = nudle

a robię je tak:

obieram ziemniaki i gotuję normalnie, z solą.

dwa lub trzy duże ziemniaki są przeznaczone do potarcia na tarce jak na placki ziemniaczane, przekładam na sitko. Takie odsączone przekładam do miski, dodaję skrobię, która została na dnie naczynia po odsączeniu ziemniaków, ugotowane ziemiaki przeciskam przez praskę, dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną i troszkę soli. Wszystko dobrze wyrabiam i robie kulki, spłaszczam i robię dziurkę na sos :))

jako, że jo jest dziołcha ze Ślonska, to Wom powiym, że nojfajniyjsze som kluski czorne na łobiod w niydziela z kurom i modrom kapustom!!! no i kompot ze flałmow abo ze wiśniow :)

 

Buziolki.

  • magpie101

    magpie101

    23 października 2012, 10:52

    Slaskie robie czesto, a te ciemne zawsze tesciowa robila co druga niedziele na obiad (naprzemiennie ze slaskimi jasnymi) i ja za tymi ciemnymi nie przepadam. Natomiast do jasnych daje tylko zoltko i lyzke kwasnej gestej smietany, sa wtedy bardzo puszyste ale duzo ich sie wtedy zjada :)

  • KaSia1910

    KaSia1910

    23 października 2012, 10:51

    u mnie takie kluski nazywaly się żelazne ale nie posiadały dziurki tylko były cale okrągłe, kluski robione z gotowanych ziemniaków znam pod nazwą kluski śląskie, które szczerze uwielbiam. Niestety mój mąż anglik nie wzrastał w tradycji kluskowej i jada tylko tzw.w twojej nomenklaturze nudle w różnych kształtach. pozdrawiam

  • ewkada

    ewkada

    23 października 2012, 10:27

    Witom! W niedziela ukulałach 80 szt.yno,że biołe i do tego były rolady polone zołzą. Mniam....! Pozdrowiom dziołcha Cie piyknie! Ewa

  • grazyna665

    grazyna665

    23 października 2012, 09:15

    Bardzo dobre są też na drugi dzień pokrojone w plastry i przesmażone na maśle.Na kluski inaczej mówi się też ;kluski tarte a ja bardzo lubię z sosem z rolady mniam. pozdrawiam

  • mundziu

    mundziu

    23 października 2012, 09:07

    flałmow ?? tylko tego nie zrozumiałam :))))

  • malicka5

    malicka5

    23 października 2012, 09:06

    Tak, u mnie makaron to kluski, a te Twoje to śląskie. Ale jeszcze nie robiłam czornych. Muszę spróbować.

  • Windsong

    Windsong

    23 października 2012, 08:34

    Robiłam wczoraj na obiad, u mnie wszyscy je uwielbiają. Moja teściowa faktycznie mówi, że robi kluski do rosołu, czyli makaron :)

  • Emily24

    Emily24

    23 października 2012, 08:31

    O tak. Ja tez uwielbiam slaskie i robie je dokladnie tak jak napisalas:-) a jak robisz ciemne kluski? Tez z maka ziemniaczana?:-) I dziekuje Ci Kochana:-*

  • dyrdum

    dyrdum

    23 października 2012, 08:06

    u nas w podobny sposób robi się pyzy :) Mam rodzinę na śląsku i wiem że to ich śląski przysmak :p

  • Brylantovaa

    Brylantovaa

    23 października 2012, 07:31

    Mmm uwielbaiam kluski śląskie :-)

  • Gabonek

    Gabonek

    23 października 2012, 07:30

    Super ! Pozdrawiam !

  • nika7423

    nika7423

    23 października 2012, 07:29

    Babcia mi je robiła,tylko jakoś inaczej na nie mówiła...kurcze nie pamiętam:( Pyszne są...teraz jak wiem jak to zrobię..

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.