do Emily24:
Ciemne kluski to bardzo podobne do białych klusek, tylko troszkę inny skład :))
w moim regionie "kluski", to kluski:
bo słyszałam, że 'kluski' mówią też na makaron do zupy.....
u nas na śląsku kluska = kluska
makaron = nudle
a robię je tak:
obieram ziemniaki i gotuję normalnie, z solą.
dwa lub trzy duże ziemniaki są przeznaczone do potarcia na tarce jak na placki ziemniaczane, przekładam na sitko. Takie odsączone przekładam do miski, dodaję skrobię, która została na dnie naczynia po odsączeniu ziemniaków, ugotowane ziemiaki przeciskam przez praskę, dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną i troszkę soli. Wszystko dobrze wyrabiam i robie kulki, spłaszczam i robię dziurkę na sos :))
jako, że jo jest dziołcha ze Ślonska, to Wom powiym, że nojfajniyjsze som kluski czorne na łobiod w niydziela z kurom i modrom kapustom!!! no i kompot ze flałmow abo ze wiśniow :)
Buziolki.
magpie101
23 października 2012, 10:52Slaskie robie czesto, a te ciemne zawsze tesciowa robila co druga niedziele na obiad (naprzemiennie ze slaskimi jasnymi) i ja za tymi ciemnymi nie przepadam. Natomiast do jasnych daje tylko zoltko i lyzke kwasnej gestej smietany, sa wtedy bardzo puszyste ale duzo ich sie wtedy zjada :)
KaSia1910
23 października 2012, 10:51u mnie takie kluski nazywaly się żelazne ale nie posiadały dziurki tylko były cale okrągłe, kluski robione z gotowanych ziemniaków znam pod nazwą kluski śląskie, które szczerze uwielbiam. Niestety mój mąż anglik nie wzrastał w tradycji kluskowej i jada tylko tzw.w twojej nomenklaturze nudle w różnych kształtach. pozdrawiam
ewkada
23 października 2012, 10:27Witom! W niedziela ukulałach 80 szt.yno,że biołe i do tego były rolady polone zołzą. Mniam....! Pozdrowiom dziołcha Cie piyknie! Ewa
grazyna665
23 października 2012, 09:15Bardzo dobre są też na drugi dzień pokrojone w plastry i przesmażone na maśle.Na kluski inaczej mówi się też ;kluski tarte a ja bardzo lubię z sosem z rolady mniam. pozdrawiam
mundziu
23 października 2012, 09:07flałmow ?? tylko tego nie zrozumiałam :))))
malicka5
23 października 2012, 09:06Tak, u mnie makaron to kluski, a te Twoje to śląskie. Ale jeszcze nie robiłam czornych. Muszę spróbować.
Windsong
23 października 2012, 08:34Robiłam wczoraj na obiad, u mnie wszyscy je uwielbiają. Moja teściowa faktycznie mówi, że robi kluski do rosołu, czyli makaron :)
Emily24
23 października 2012, 08:31O tak. Ja tez uwielbiam slaskie i robie je dokladnie tak jak napisalas:-) a jak robisz ciemne kluski? Tez z maka ziemniaczana?:-) I dziekuje Ci Kochana:-*
dyrdum
23 października 2012, 08:06u nas w podobny sposób robi się pyzy :) Mam rodzinę na śląsku i wiem że to ich śląski przysmak :p
Brylantovaa
23 października 2012, 07:31Mmm uwielbaiam kluski śląskie :-)
Gabonek
23 października 2012, 07:30Super ! Pozdrawiam !
nika7423
23 października 2012, 07:29Babcia mi je robiła,tylko jakoś inaczej na nie mówiła...kurcze nie pamiętam:( Pyszne są...teraz jak wiem jak to zrobię..