Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Lektura: B. Jakimowicz- Klein, "Kuchnia
diabetyków"


Bardzo sobie cenię krytykę. Z punktu widzenia drugiej osoby rzeczy mają się całkiem inaczej, ponieważ inni dostrzegają to, na co nawet nie zwracamy uwagę. Człowiek ma to do siebie, że żyje iluzją, złudzeniami. Cenna krytyka jest bardzo pomocna i jest przysługą dla drugiego człowieka. Zawsze jestem wdzięczna tym, którzy z sympatii dla mnie wyrażają swoją opinię, że coś może być lub nie jest OK ... tak zwykła życzliwość drugiego człowieka.

Jak się odżywiam? Czy nie popełniam błędów, które mogą skutkować negatywnymi konsekwencjami i spowodować spustoszenie w moim organiźmie?

  • wzrost 177 cm
  • prawidłowa waga 66 kg; BMI 22-25 (dla kobiet)
  • moja obecna waga 84,4; BMI powyżej25
  • zapotrzebowanie przy prawidłowej wadze 2.250kcal
  • zapotrzebowanie podczas odchudzania: 2,5 kg na mies. - 1750 kcal, 5 kg na mies. - 1250 kcal
  • jadłospis dzienny powinien być tak ułożony, by: I śniadanie dostarczało 25% energii (310 kcal), II śniadanie - 10% (125 kcal), obiad - 30% (375 kcal), podwieczorek - 15% (190 kcal), kolacja - 20% (250 kcal)
  • w posiłkach należy uwzględnić proporcjonalność składników pokarmowych: węglowodany - 60% (750 kcal - ok. 110 g), tłuszcze - 20% (250 kcal - ok. 30 g), białka - 20 % (250 kcal - ok. 80g).

To tak w ogromnym skrócie. Jeszcze doczytam, sprawdzę jak ma się to mojej rzeczywistości (trochę później).

Piękna pogoda ... Wybieram się do ogródka - zaplanowałam część dzisiejszego urlopu spędzić w ten sposób. Uporządkuję mój ogród na czas zimowy.

  • Nakonieczny

    Nakonieczny

    9 października 2014, 11:44

    Hej, hej chyba troszkę skłamałaś 110g węglowodanów na dzień to bez kalafiora, kaszy, ziemniaków, chleba ??? Pewnie mała pomyłeczka z zerem... Buziaki :)) Reszta bardzo madra :))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.