Kurczak z migdałami i kaszą gryczaną
PRZEPIS na 1 porcje:
100g kurczaka
20g cebuli
10g śmietany 80% (ewentualnie 30g jogurtu naturalnego/15g śmietany 12%)
10g oleju rzepakowego (można trochę mniej)
25g kaszy gryczanej
6g migdałów
2g pietruszka natka
ok. 185g pieczarek
5g masła
1. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy skrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i dusimy do miękkości, jak już będą gotowe przekładamy do miseczki/na talerz następnie doprawiamy natką pietruszki (ja o niej zapomniałam
2. Jednocześnie gotujemy kaszę gryczaną.
3. Kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą w niewielkiej ilości. Odstawiamy.
4. Cebulę drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, dusimy.
5. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy kurczaka, podsmażamy, dodajemy trochę wody, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 5min. Po tym czasie dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy, aż sos zgęstnieje.
6. Do powstałego sosu dodajemy gotowe pieczarki, ugotowaną kaszę gryczaną, wszystko mieszamy.
7. Wykładamy na talerz i posypujemy płatkami migdałowymi (ewentualnie posiekanymi migdałami)
Oczywiście kaszy nie musicie mieszać ze wszystkim, ale ja myślę, że wszystko się ładnie skomponowało razem
Zawsze używam śmietany 18% (Piątnica), bo ona mi się nigdy nie waży.
Taka porcja ma ok. 400kcal, nie więcej.
NALEŚNIKI PIETRUSZKOWE
Przepis: http://www.przepisy.pl/przepis/nalesniki-z-pieczarkami-i-zielonym-groszkiem
Z tym, że ja dodałam do nich dodatkowo kurczaka (ok. 160g), zapomniałam o groszku, sera plesniowego uzyłam w wersji light (President) - dodałam 50g do farszu.
Naleśniki (w sumie 2, 1 na każdy dzień) zrobiłam z mąki razowej pszennej.
Do tego sos śmietanowo-pieczarkowy z pietruszka
1 naleśnik z farszem i z sosem miał 416 kcal.
ZUPA DYNIOWO POMIDOROWA
Przepis z Kwestii Smaku - KLIK
Lekko zmodyfikowałam proporcje, poniżej składniki, których ja użyłam.
500g dyni
400g pomidorów w kawałkach - pudliszek
1 główka czosnku
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) - wyszło mi 17g.
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (+ do podania)
Do tego zamiast bulionu stosowałam wodę i mleko.
Do podania użyłam ryżu białego (35g) oraz posiekanych migdałów (20g).
Taka porcja zupy ma:
349 kcal
11g białka pochodzenia roślinnego (głównie)
13g tłuszczy (z czego 6,24g to tłuszcze z migdałów)
55g węglowodanów
PASZTET SOJOWY (pomidorowy)
Przepis znalazłam w książce Jedz pysznie, chudnij cudnie. Jednakże po ostatnich aferach związanych z autorką zawsze sprawdzam to co robię no i znalazlam go również na fajnym blogu kulinarnym. KLIK
asztetu, a raczej pasty wychodzi całkiem sporo więc proponuję zrobić sobie mniejszą porcyjkę. Na zdjęciu 2/3 tego co przygotowałam. 1/3 zamroziłam na gorsze czasy hehe
Kaloryczność:
100,7kcal
7,63g białek
5,78g tłuszczy
5,85g węgli
(skład: 250g soji, 330g wody, która wsiąkła w soję, 500ml wrzątku, 56g marchwi, 150g cebuli - kaloryczność jest w przybliżeniu, nie uwzględniłam przypraw)
Placuszki z kaszy gryczanej
(zdjęcie mojego wczorajszego placuszka):
100g kaszy
1/3 cebuli białej
1 jajo
30 g sera mozzarella (light) - można użyć oscypka albo sera żółtego, wedle uznania.
pieprz i sól
mąka gryczana 1/3 łyżki stołowej.
Kaszę gotujemy w proporcjach 1(kasza):3(woda, ewentualnie bulion warzywny - ale nie z kostki), można dodać trochę masła do smaku. (Prawidłowe gotowanie, do wrzątku wrzucamy kaszę i gotujemy ją pod przykryciem 20 min). Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.
Włączamy piekarnik, ustawiamy piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem. Wcześniej wyjmujemy półkę z piekarnika (najlepiej grillową) wykładamy ją papierem do pieczenia.
Cebulę ucieramy na tarce (ewentualnie bardzo drobno siekamy, w ostateczności mielimy w maszynce - ja takowej nie posiadam)
Serek ścieramy na tarce, albo drobno siekamy.
Jajko wbijamy do miseczki doprawiamy solą, pieprzem i ubijamy na kogel mogel widelcem.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy jeszcze pieprzem, solą i mąką gryczaną (może być pełnoziarnista mąka pszenna). Nie wsypujemy dużo mąki, ale tak, aby mieszanka nie miała płynnej postaci.
Gotową mieszankę wykładamy na papier do pieczenia w postaci placka.
Wstawiamy do piekarnika, 5 min pieczemy z włączonym termoobiegiem, potem kolejne 15 min bez termoobiegu. Placek przewracamy na drugą stronę, powtarzamy schemat 5 + 15.
Do placka dobry będzie sos z pieczarek i kurczaka.
Ja je zjem z pastą jajeczną z kiełkami.
Wartość odżywcza placka na 100g
Kalorie: 221kcal
Białko: 11g
Tłuszcz: 5g
Węglowodany: 36g
Moje obserwacje? Placek jest fajny, jeśli go nie dotykamy to zmieni się w chrupką całość, ale jest delikatny, łatwo się łamie, w sumie mój wyszedł dość gruby można zrobić cieńsze i podzielić na mniejsze porcje, żeby się nie łamały. Smakuje super.
Przepis na naleśniki gryczane z mączki gryczanej znajdziecie wśród moich przepisów na Vitalii:
NALEŚNIKI
Kotlety z Kaszy Gryczanej
Rozgrzewająca zupa z groszkiem, papryką i imbirem
(Zamieszczone zdjęcie należy do autorki bloga, nie jest moje).
Ograniczyłam kaloryczność zupy poprzez zminimalizowanie ilości masła. Dodałam tylko 7 gram, a nie 40. Kaloryczność zupy, bez kurczaka i bez ziemniaków to ok. 39 kcal/100g.
Ja do swojej porcji (450g) dodalam jeszcze ok. 200g ziemniaków + 150g piersi z kurczaka. Ale wszystkiego nie zjadłam tzn. połowy ziemniaków i troche kury zostało. Brzusio mam pełny.
xxsloneczkoxx
25 stycznia 2013, 10:40Nio to może rzeczywiście ćwicząc tyle potrzebujesz wiecej jedzenia :) kurcze super te przepisy sa u Ciebie napewno bede znich korzystac :) wygladaja pycha i sa mega zdrowe ;)
cambiolavita
24 stycznia 2013, 21:17Swietne przepisy, super, ze je zawarlas w jednym wpisie!!!
liliputek91
24 stycznia 2013, 20:59przepisy się przydadzą na pewno, można ślinotoku dostać:)
sylwiade
24 stycznia 2013, 20:53O mój Boże zaraz się ześlinię...