Nie wiem co to się porobiło, ale dziś miał miejsce kolejny spadek. Waga pokazała 57,1kg. Kurcze półtora miesiąca nic, a teraz w tydzień 1,5kg. Wczoraj ćwiczyłam tylko na brzuszek a dziś jak się obejrzałam w lusterku to stwierdziłam, że jest coraz ładniejszy. No zobaczymy jutro. Tylko pasek mi się zmienił z moich 71,5kg na 58,6kg, przez te ustawienia pod Vitaliową dietę. Tak jakbym miała do zrzucenia 5 kg, a ja już przecież ponad 14 kg schudłam
Kilka słów o sile błonnika
Pierwszy dzień za mną, trochę byłam głodna wczoraj, no i dziś rano wstałam wręcz wygłodniała, ale trzymam się zasad. Trochę zmieniam jadłospis na bardziej dla mnie atrakcyjny.
Np. dziś na śniadanie miałam mieć:
Musli zbożowe z owcami na mleku + jabłko
Zrobiłam z tego:
Musli owocowe na mleku sojowym + surówka jabłkowo-marchewkowa
Mleko sojowe piję zamiast zwykłego, żeby więcej białka roślinnego sobie dostarczać, bo zwykłe mleko to przecież białko zwierzęce, a tego nam raczej nie brakuje.
Wczoraj miałam dość dobry obiad: Kurczak z migdałami i kaszą gryczaną
Jakiż ja mam talent do gotowania, wyszło pysznie efekt na zdjęciu poniżej:
PRZEPIS na 1 porcje:
100g kurczaka
20g cebuli
10g śmietany 80% (ewentualnie 30g jogurtu naturalnego/15g śmietany 12%)
10g oleju rzepakowego (można trochę mniej)
25g kaszy gryczanej
6g migdałów
2g pietruszka natka
ok. 185g pieczarek
5g masła
1. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy skrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i dusimy do miękkości, jak już będą gotowe przekładamy do miseczki/na talerz następnie doprawiamy natką pietruszki (ja o niej zapomniałam ).
2. Jednocześnie gotujemy kaszę gryczaną.
3. Kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą w niewielkiej ilości. Odstawiamy.
4. Cebulę drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, dusimy.
5. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy kurczaka, podsmażamy, dodajemy trochę wody, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 5min. Po tym czasie dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy, aż sos zgęstnieje.
6. Do powstałego sosu dodajemy gotowe pieczarki, ugotowaną kaszę gryczaną, wszystko mieszamy.
7. Wykładamy na talerz i posypujemy płatkami migdałowymi (ewentualnie posiekanymi migdałami)
Oczywiście kaszy nie musicie mieszać ze wszystkim, ale ja myślę, że wszystko się ładnie skomponowało razem
Zawsze używam śmietany 18% (Piątnica), bo ona mi się nigdy nie waży.
Taka porcja ma ok. 400kcal, nie więcej.
Mojemu Pączkowi trochę to podrasowałam dodając więcej mięsa (ok. 150g) i więcej kasz (w sumie 50g).
Kilka słów o sile błonnika
Pierwszy dzień za mną, trochę byłam głodna wczoraj, no i dziś rano wstałam wręcz wygłodniała, ale trzymam się zasad. Trochę zmieniam jadłospis na bardziej dla mnie atrakcyjny.
Np. dziś na śniadanie miałam mieć:
Musli zbożowe z owcami na mleku + jabłko
Zrobiłam z tego:
Musli owocowe na mleku sojowym + surówka jabłkowo-marchewkowa
Mleko sojowe piję zamiast zwykłego, żeby więcej białka roślinnego sobie dostarczać, bo zwykłe mleko to przecież białko zwierzęce, a tego nam raczej nie brakuje.
Wczoraj miałam dość dobry obiad: Kurczak z migdałami i kaszą gryczaną
Jakiż ja mam talent do gotowania, wyszło pysznie efekt na zdjęciu poniżej:
PRZEPIS na 1 porcje:
100g kurczaka
20g cebuli
10g śmietany 80% (ewentualnie 30g jogurtu naturalnego/15g śmietany 12%)
10g oleju rzepakowego (można trochę mniej)
25g kaszy gryczanej
6g migdałów
2g pietruszka natka
ok. 185g pieczarek
5g masła
1. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy skrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i dusimy do miękkości, jak już będą gotowe przekładamy do miseczki/na talerz następnie doprawiamy natką pietruszki (ja o niej zapomniałam ).
2. Jednocześnie gotujemy kaszę gryczaną.
3. Kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą w niewielkiej ilości. Odstawiamy.
4. Cebulę drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, dusimy.
5. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy kurczaka, podsmażamy, dodajemy trochę wody, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 5min. Po tym czasie dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy, aż sos zgęstnieje.
6. Do powstałego sosu dodajemy gotowe pieczarki, ugotowaną kaszę gryczaną, wszystko mieszamy.
7. Wykładamy na talerz i posypujemy płatkami migdałowymi (ewentualnie posiekanymi migdałami)
Oczywiście kaszy nie musicie mieszać ze wszystkim, ale ja myślę, że wszystko się ładnie skomponowało razem
Zawsze używam śmietany 18% (Piątnica), bo ona mi się nigdy nie waży.
Taka porcja ma ok. 400kcal, nie więcej.
Mojemu Pączkowi trochę to podrasowałam dodając więcej mięsa (ok. 150g) i więcej kasz (w sumie 50g).
Madzik2244
20 stycznia 2013, 17:38ile waży ten pączek??:D
WildBlackberry
20 stycznia 2013, 17:09chodzi o sytuacje przez ktore czlowiek gorzej sie czuje.
wikieliwero
20 stycznia 2013, 12:03zazdroszczę spadku wagi. moja jakoś nie chce spadać ale cieszę się że chociaż cm spadają ostatnio :)
cambiolavita
20 stycznia 2013, 12:00Nigdy nie probowalam takie kurczaka... Moglabys podac mi przepis, please? :)
klaudiaankakk
20 stycznia 2013, 11:56to świetnie, że ruszyło ! powiem szczerze, że nie próbowałam kurczaka z migdałami ale, że lubię z kaszą to może warto spróbować ? ;)
Dunkely
20 stycznia 2013, 11:43Będę próbować, dziękuję bardzo. :* Ten kurczak z migdałami i kaszą wygląda bardzo smakowicie, aż mi narobiłaś smaka. :)