Jak to zwykle bywa, co drugi dzień gotuję, standardowo wypada to we wtorek, wtedy też nie chodzę na żadne fitnessy, no bo ileż można
Na jutro i pojutrze mam na obiad Pierś z kurczaka w sosie z czerwonej i pomarańczowej papryki przyprawianym pieprzem kajeńskim, no i ziemniaki.
Pierś przyprawiana pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i solą, najpierw chwilę podsmażana na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a potem zapiekana w piekarniku, żeby była zdatna do spożycia ale nie sucha w środku. Chyba się udało
Sos z papryk i cebuli doprawiany świeżym, wyciśniętym ząbkiem czosnku i pieprzem kajeńskim, no i solą oczywiście Ziemniaki w kapturkach.
Śniadanie:
Owsianka na mleku sojowym z suszoną żurawiną
2 Śniadanie:
Jabłka (ok. 370g)
Obiad:
Pierś (160g) w sosie z papryk z ziemniakami w kapturkach (170g)
Podwieczorek-Kolacja (przed treningiem):
2 kromki razowca, do tego pasta z makreli (do stworzenia pasty wykorzystałam 85g ryby + jajo + serek wiejski lekki 150g + szczypiorek ok. 20g - zjem oczywiście mniej, tylko 120g pasty).
+ 2 kawy z mlekiem 0,5%
Pasta z makreli:
Makrelę, jajo i serek miksujemy blenderem doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy świeżego szczypiorku (może być jeszcze rzodkiewka, niestety całą zeżarłam) i mieszamy ze zmiksowaną pastą. Nakładamy na chlebek Ja osobiście bardzo makrelę lubię, w pobliskim warzywniaku mają czasem świeżutką rybkę, naprawdę w smaku czuć, że jest świeża, soczysta, a nie jak te z marketów, feee....
Generalnie makrela jest bardzo fajna, ma dużo białka, dużo kwasów omega 3 i jest w miarę niedroga. Chociaż jest dość tłusta to i tak ma działanie dobroczynne.
Ze składników mineralnych zawiera sporo potasu i fosforu, a także sodu i magnezu, dużo mniej, ale jednak wapnia i żelaza. Witaminy: bardzo dużo witaminy D, sporo witaminy A, zawiera retinol, niacynę oraz witaminę B12.
Mięso makreli jest bardzo nietrwałe, dlatego też należy je szybko przetworzyć. Rybę doprawiamy rozmarynem, bylicą, cząbrem, majerankiem, estragonem, bazylią i tymiankiem.
Wartości odżywcze pasty (bez rzodkiewki):
135kcal
białko: 10,6 g
tłuszcz: 8,1g
węglowodany: 1,7g
Bilans:
ok. 1450 kcal
Sporty (2h):
SKI CLASS (Idę zobaczyć co to, bo zlikwidowali TBC i dali to, wydaje mi się, że będzie jak na ABT, ale zobaczymy)
Fat-burning na stepie
Na jutro i pojutrze mam na obiad Pierś z kurczaka w sosie z czerwonej i pomarańczowej papryki przyprawianym pieprzem kajeńskim, no i ziemniaki.
Pierś przyprawiana pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i solą, najpierw chwilę podsmażana na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a potem zapiekana w piekarniku, żeby była zdatna do spożycia ale nie sucha w środku. Chyba się udało
Sos z papryk i cebuli doprawiany świeżym, wyciśniętym ząbkiem czosnku i pieprzem kajeńskim, no i solą oczywiście Ziemniaki w kapturkach.
Jadłospis na jutro:
Śniadanie:
Owsianka na mleku sojowym z suszoną żurawiną
2 Śniadanie:
Jabłka (ok. 370g)
Obiad:
Pierś (160g) w sosie z papryk z ziemniakami w kapturkach (170g)
Podwieczorek-Kolacja (przed treningiem):
2 kromki razowca, do tego pasta z makreli (do stworzenia pasty wykorzystałam 85g ryby + jajo + serek wiejski lekki 150g + szczypiorek ok. 20g - zjem oczywiście mniej, tylko 120g pasty).
+ 2 kawy z mlekiem 0,5%
Pasta z makreli:
Makrelę, jajo i serek miksujemy blenderem doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy świeżego szczypiorku (może być jeszcze rzodkiewka, niestety całą zeżarłam) i mieszamy ze zmiksowaną pastą. Nakładamy na chlebek Ja osobiście bardzo makrelę lubię, w pobliskim warzywniaku mają czasem świeżutką rybkę, naprawdę w smaku czuć, że jest świeża, soczysta, a nie jak te z marketów, feee....
Generalnie makrela jest bardzo fajna, ma dużo białka, dużo kwasów omega 3 i jest w miarę niedroga. Chociaż jest dość tłusta to i tak ma działanie dobroczynne.
Ze składników mineralnych zawiera sporo potasu i fosforu, a także sodu i magnezu, dużo mniej, ale jednak wapnia i żelaza. Witaminy: bardzo dużo witaminy D, sporo witaminy A, zawiera retinol, niacynę oraz witaminę B12.
Mięso makreli jest bardzo nietrwałe, dlatego też należy je szybko przetworzyć. Rybę doprawiamy rozmarynem, bylicą, cząbrem, majerankiem, estragonem, bazylią i tymiankiem.
Wartości odżywcze pasty (bez rzodkiewki):
135kcal
białko: 10,6 g
tłuszcz: 8,1g
węglowodany: 1,7g
Bilans:
ok. 1450 kcal
Sporty (2h):
SKI CLASS (Idę zobaczyć co to, bo zlikwidowali TBC i dali to, wydaje mi się, że będzie jak na ABT, ale zobaczymy)
Fat-burning na stepie
mk1985
7 listopada 2012, 09:06jakie zachęcające te twoje obrazki :) mniam!
liliputek91
7 listopada 2012, 05:54pysznie u ciebie! kocham makrelę!