Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Owsianka dla cierpliwych :-)


Ci, którzy mnie czytają chyba już się przyzwyczaili, że co chwilę testuję jakieś nowe przepisy :) Nie inaczej było wczoraj - przepis wprawdzie znaleziony dość dawno, ale nie wpadły mi w ręce daktyle. Dlaczego napisałam owsianka dla cierpliwych? Bo jej wstępne przygotowanie pochłania trochę nerwów jak się nie ma malaksera a zwykły blender ręczny lub kielichowy (od razu sugeruję, żeby przygotowywać to partiami), ale smak wynagradza po prostu wszystko!!!!! Poniżej filmik, a dalej przepis jakby komuś nie chciało się go samodzielnie przepisać :)

https://vitalia.pl/video/wizazpl/owsianka-czek...

CZEKOLADOWA OWSIANKA JAMIEGO

200g uprażonych orzechów laskowych (bez skórki, która po uprażeniu właściwie sama schodzi)

200 g daktyli bez pestek

200g+200g płatków owsianych

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 czubate łyżki kakao

Skórka z 1 pomarańczy

 Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Dodatkowo po zmiksowaniu dodaj kolejne 200 g płatków owsianych i przechowuj w słoiku. Na jedną porcję odmierz 65g owsianki i 200ml domowego mleka kokosowego (ja dałam zwykłe 1,5%). Podgrzewaj jednocześnie mieszając przez 3 minuty.

Dla mnie to obecnie nr 1 z dotychczas przygotowywanych owsianek :)

ps. waga 200g w górę, ale z 1 cm w biodrach mniej. Wyjaśnił się też powód środowego obżarstwa. Zaczął mi się okres.

  • Ellfick

    Ellfick

    25 listopada 2016, 21:04

    ciekawe.. ciekawe...

  • Naturalna!

    Naturalna! (Redaktor)

    25 listopada 2016, 11:53

    o matko, Ty lepiej nie podawaj takich przepisów, bo laski zrobią i od razu zeżrą połowę tego zapasu, co miałby na tydzien starczyć, heheheheheheh :P ja na szczeście dakltyli nie mogę a owsianki nie lubię i nie robię, no chyba, że z kalafiora :D moje nowe odkrycie :) i Jimie mi w tym nie pomógł :P

    • Kora1986

      Kora1986

      25 listopada 2016, 12:43

      mój Mąż stwierdził, że ta owsianka bardzo mu przypomina budyń czekoladowy :-)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.