Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pierwszy spacer na własnych nóżkach : ) ... i
kilka ciekawostek :)


Witam !

Parę dni temu w necie natrafiłam na ciekawy artykuł odnośnie produktów , których nie powinno się ze soba łączyć i dlaczego.. Niektóre mnie zszokowały jak np połączenie pomidora z ogórkiem czy łososia z oliwą . O herbacie z cytryna wiedziałam , ale nie mozna łączyc jedynie wtedy gdy zostawiamy torebkę w szklance , jeśli ja wyciagniemy można spokojnie wrzucic cytrynę :)
 Oto tabelka: 

i artykuł :]

1. Herbata z cytryną

Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian gliny, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.

2. Herbata z ciastem drożdżowym

Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.

3. Pomidor z ogórkiem

Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.

4. Pomidor z twarogiem

Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się.

5. Kawa i herbata z nabiałem

Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.

6. Warzywa kapustne z rybami

Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.

7. Olej z rybami

Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.

8. Mięso z czerwonym winem

Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).
Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. 

No i co Wy na to? Wiedziałyście o niektórych punktach ?
Wieczorem postaram się dodać moje zmagania z Insanity :)


A tak w ogóle jestem ogromnie szczęśliwa i dumna :] Moja tchórzliwa dzidzia już chodzi sobie sama , bez pomocy i bez trzymanki :] Juz od dawna próbowała ale zawsze się bała i łapała mebli lub nas :] a teraz juz wstaję i po prostu idzie :]  Pierwszy raz na nóżkach tak długo :] 
to dzisiaj na spacerku : :) 



Pozdrawiam !!! :)
  • cocacolagirl

    cocacolagirl

    27 września 2013, 21:59

    na pewno niektore wezmę pod uwagę, choc omidor z twarogiem lubię...

  • paniania1956

    paniania1956

    27 września 2013, 21:51

    wiedzialam tylko o herbacie kapuscie i ogorku:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.