patrzę na różne "chemiczne" cud tabletki i produkty na odchudzanie i wkurza mnie, że nawet jeśli działają to oskubią nas z kasy do zera. znalazłam więc ich naturalne odpowiedniki i zaczne je stosować i zobaczymy czy na mnie podziałają.
Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu.
Ogromne
zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one
przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele
niezależnych badań, potwierdzających istnienie substancji o
właściwościach termogenicznych wśród powszechnie dostępnych pokarmów.
Naturalne termogeniki to pokarmy, których działanie polega na
przyspieszeniu tempa metabolizmu lub zużyciu większej ilości energii
(kalorii) wymaganej do ich strawienia, niż same zawierają.
Produkty z tej drugiej grupy, nazywane są również pokarmami o negatywnej ilości kalorii.Naukowcy
są zgodni, iż pewne pokarmy przyspieszają spalanie tłuszczu, wciąż nie
ma zgody co do tego o ile. Ostatnie wyniki grupy badaczy z Oksfordu są
bardzo zachęcające i wskazują, iż termogeniki mogą zwiększać spalanie
tkanki tłuszczowej nawet o 25%! To oczywiście rewelacyjna wiadomość dla
tych, którzy chcieliby pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, nie
stosując przy tym rujnujących organizm diet.
Szczęśliwie dla nas lubiących jeść, lista pokarmów o właściwościach termogenicznych jest długa i zróżnicowana. Każdy znajdzie coś dla siebie!
* Warzywa bogate w błonnik
Czy wiesz, że w stanie spoczynku, mięśnie zużywają 50 razy więcej kalorii, niż
tkanka tłuszczowa?
* Owoce bogate w witaminę C
Cytryny, pomarańcze, limonki, nektarynki, grejpfruty, guava, papaja,
madarynki - wszystkie są nie tylko doskonałym źródłem witaminy C,
błonnika ale również pracują za Ciebie, spalając od środka zbędny
tłuszcz.
Zapewne milion razy słyszałaś, że witamina C, jest
naturalnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem). Prawdopodobnie nie
słyszałaś jednak, że witamina C sprawia, iż Twoje ciało szybciej
przetwarza tłuszcz oraz stymuluje produkcję L-karnityny. Dlaczego to
takie ważne? L-karnityna spełnia funkcje transportowe tłuszczu i
sprawia, że zamiast odkładać się w komórkach, jest on zamieniany na
energię. Dzięki temu, nie tylko chudniesz, ale też czujesz się ożywiona,
zdrowsza i młodsza!
* Inne owoce
Wśród
owoców doskonałe są również: jabłka, gruszki, brzoskwinie, banany,
jeżyny, jagody, wiśnie, mango, ananasy, śliwki, maliny, truskawki oraz
arbuzy.
Pamiętaj, aby jabłka i gruszki jeść ze skórką. Pektyny
zawarte w tych owocach blokują dostęp tłuszczu do Twoich komórek,
uniemożliwiając jego odkładanie.
Pektyny zwiększają też absorpcję
wody z pokarmów, co z kolei zwiększa uwalnianie tłuszczu z ciała.
Dodatkowo, antyoksydanty w jabłkach i gruszkach, zapobiegają tzw.
odchyleniu metabolicznemu. Odchylenie metaboliczne to nadmierne
odkładanie się tłuszczu okolicach brzucha (efekt figury w kształcie
gruszki).
* Niskotłuszczowe przetwory mleczne
Mleko, ser, jogurt również pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.
Wapń, zawarty w przetworach mlecznych, przyczynia się do rozbicia
tłuszczu, który zdążył się już odłożyć.
Osoby, których menu bogate jest w produkty mleczne, dwukrotnie szybciej spalają
nadmiar tłuszczu w stosunku do osób, które spożywają przetwory mleczne w małych
ilościach (zakładając identyczną dzienną ilość kalorii obu grup).
3-4 porcje dziennie
zawierające produkt mleczny, są bardziej skuteczne w przyspieszeniu
utraty wagi, niż jakikolwiek suplement na bazie ekstraktów mlecznych (na
przykład szeroko reklamowane gotowe milk-shakes).
Spożywanie pokarmów bogatych w wapń, może zwiększyć spalanie tłuszczu nawet
dwukrotnie! Dla nas kobiet, wapń jest szczególnie istotny również z
innej przyczyny - pomaga nam zachować mocne kości i uniknąć osteoporozy.
* Orzechy
Są doskonałym zaspokajaczem głodu i jednocześnie spalaczem tłuszczu. Orzechy
dostarczają nam "dobrego" tłuszczu, eliminując toksyczny tłuszcz.
* Chude mięso i ryby bogate w proteiny
Jedz niskotłuszczowe produkty bogate w proteiny, a Twój brzuszek zacznie znikać!
Dobrym źródłem protein, są produkty mięsne i rybne: pierś kurczaka, pierś indyka, chuda wołowina, tran, białka jajek, flądra, łosoś i sardynki.
* Warzywa strączkowe bogate w proteiny
Rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola i soczewica, są nie tylko
bogate w proteiny, ale także w odmianę błonnika, która reguluje poziom
cukru we krwi, w efekcie redukując tzw. oponę brzuszną.
* Pełne ziarna
Ciemny ryż i płatki owsiane są także dobrym spalaczem tłuszczu.
Wybierając produkty z półki sklepowej, zwróć uwagę, aby były to produkty
w 100% pełnoziarniste.
* Przyprawy
Pieprz kajeński, cynamon, czosnek, imbir, pikantne papryczki (np.
chili). Z tej grupy, produkty zawierające chili oraz pieprz kajeński
(np. musztarda), najbardziej przyspieszają spalanie tłuszczu. Zwłaszcza
chili, które zawiera capsaicin, stymuluje Twój metabolizm.
* Zielona i czerwona herbata
Popijana w formie naparu, jest łagodnym i bezpiecznym spalaczem.
Ekstrakt zielonej lub czerwonej herbaty, jest często składnikiem
najsilniejszych suplementów diety. Za przyspieszanie spalania tłuszczu,
odpowiedzialne są zawarte w herbacie polifenole. Zarówno zielona jak i
czerwona herbata ma dobroczynne działanie na cały organizm (m.in.
pobudza pracę mózgu, oczyszcza i odmładza organizm). Śmiało wypijaj
kilka filiżanek dziennie.
* Kawa
Polecana przy odchudzaniu ze względu na zawartość kofeiny, która
stymuluje proces spalania tłuszczu. Kofeina zwiększa wydzielanie
noradrenaliny, aktywizującej chemiczny przekaźnik o tajemniczej nazwie
cAMP.
cAMP przestawia komórkę tłuszczową ze stanu gromadzenia tłuszczu w stan jego spalania.
Aby kofeina zawarta w kawie miała opisane wyżej działanie, pij kawę w następujących porach:
- rano, na godzinę przed śniadaniem
- przed aktywnością fizyczną.
Kawa powinna być bez cukru, najlepiej czarna.
* Olej lniany
Zawiera CLA, czyli kwas linolowy. Jest to substancja przyspieszająca
rozpad komórek tłuszczowych. W wyniku działania kwasu linolowego, nasz
organizm przestaje magazynować tłuszcz z potraw. CLA sprawia również, że
mamy więcej energii, gdyż tłuszcz uwolniony ze zgromadzonych wcześniej
zapasów trafia do centrów energetycznych komórek. CLA jest także
antyutleniaczem. Wspomaga nie tylko odchudzanie, ale też poprawia
witalność oraz wzmacnia i uelastycznia skórę. Olej lniany można jeść
jedynie na surowo, na przykład dodając go do
sałatek zamiast oliwy.
* Czerwone wino
Czerwone wino zawiera katechiny przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
Dobroczynne efekty picia czerwonego wina bardziej odczujemy my kobiety,
gdyż napój ten zwiększa poziom estrogenu (kobiecego hormonu) w
organizmie.
osteoporozie i obniża ryzyko ataku serca.
klon31
8 kwietnia 2011, 10:06Ale się napracowałaś!!! Tylko ja mam wrażenie, że i tak ci co chcieliby skorzystać z tych informacji nie umieliby dobrać do siebie właściwej proporcji. Praktycznie jest tu wszystko to co powinniśmy jeść bez żadnych diet. Bardzo zdrowe produkty - szkoda tylko, że nadal korci kfc i inne niezdrowe rzeczy ;-)!!!!