Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
a oto artykuł który warto poczytać i coś tam z
tego zapamiętać, a najlepiej zastosować się do
tego:)

taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda 

Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu. 

Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele niezależnych badań, potwierdzających istnienie substancji o właściwościach termogenicznych wśród powszechnie dostępnych pokarmów. 

W Jak Sposób Termogeniki Przyspieszają Spalanie Tłuszczu?

Naturalne termogeniki to pokarmy, których działanie polega na: 

- przyspieszeniu tempa metabolizmu 
lub 
- zużyciu większej ilości energii (kalorii) wymaganej do ich strawienia, niż same zawierają. 

Produkty z tej drugiej grupy, nazywane są również pokarmami o negatywnej ilości kalorii, jako że ostateczny wynik kaloryczny po ich spożyciu jest ujemny. 

O Ile Naturalne Termogeniki Mogą Przyspieszyć Spalanie Tłuszczu?


Naukowcy są zgodni, iż pewne pokarmy przyspieszają spalanie tłuszczu, wciąż nie ma zgody co do tego o ile. Ostatnie wyniki grupy badaczy z Oksfordu są bardzo zachęcające i wskazują, iż termogeniki mogą zwiększać spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 25%! To oczywiście rewelacyjna wiadomość dla tych, którzy chcieliby pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, nie stosując przy tym ruinujących organizm diet. 

Które Pokarmy Są Termogenikami? 

Szczęśliwie dla nas lubiących jeść, lista pokarmów o właściwościach termogenicznych jest długa i zróżnicowana. Każdy znajdzie coś dla siebie! 

Poniżej zamieszczam kompleksową listę najsilniejszych naturalnych termogeników. 

* Warzywa bogate w błonnik

Przede wszystkim: karczochy, szparagi, awokado, fasolka, buraki, brokuły, brukselka, kapusta, marchewki, kalafior, seler, szczypiorek, ogórki, bakłażan, cebula, sałata, pietruszka, zielony groszek, dynia, papryka, chrzan, kapusta kiszona, soja, szpinak, pomidory, fasolka szparagowa, cukinia, słodkie ziemniaki. 

Są bezsprzecznie najlepszym rodzajem pokarmu, jaki możesz dostarczyć swojemu organizmowi. To doskonałe źródło niezbędnego do prawidłowego trawienia błonnika. Warzywa mają też niską zawartość tłuszczu, są napakowane witaminami i składnikami mineralnymi, a dodatkowo wspomagają rozwój mięśni. 

Czy wiesz, że w stanie spoczynku, mięśnie zużywają 50 razy więcej kalorii, niż tkanka tłuszczowa? 
* Owoce bogate w witaminę C

Cytryny, pomarańcze, limonki, nektarynki, grejpfruty, guava, papaja, madarynki – wszystkie są nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, błonnika ale również pracują za Ciebie, spalając od środka zbędny tłuszcz. 

Zapewne milion razy słyszałaś, że witamina C, jest naturalnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem). Prawdopodobnie nie słyszałaś jednak, że witamina C sprawia, iż Twoje ciało szybciej przetwarza tłuszcz oraz stymuluje produkcję L-karnityny. Dlaczego to takie ważne? L-karnityna spełnia funkcje transportowe tłuszczu i sprawia, że zamiast odkładać się w komórkach, jest on zamieniany na energię. Dzięki temu, nie tylko chudniesz, ale też czujesz się ożywiona, zdrowsza i…młodsza! 
* Inne owoce

Wśród owoców doskonałe są również: jabłka, gruszki, brzoskwinie, banany, jeżyny, jagody, wiśnie, mango, ananasy, śliwki, maliny, truskawki oraz arbuzy. 

Pamiętaj, aby jabłka i gruszki jeść ze skórką. Pektyny zawarte w tych owocach blokują dostęp tłuszczu do Twoich komórek, uniemożliwiając jego odkładanie. Pektyny zwiększają też absorpcję wody z pokarmów, co z kolei zwiększa uwalnianie tłuszczu z ciała. Dodatkowo, antyoksydanty w jabłkach i gruszkach, zapobiegają tzw. odchyleniu metabolicznemu. Odchylenie metaboliczne to nadmierne odkładanie się tłuszczu okolicach brzucha (efekt figury w kształcie gruszki). 
* Niskotłuszczowe przetwory mleczne

Mleko, ser, jogurt również pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Wapń, zawarty w przetworach mlecznych, przyczynia się do rozbicia tłuszczu, który zdążył się już odłożyć. 

Znany profesor Michael Zemel (Uniwersytet Tennessee, USA), przeprowadził słynne badanie na temat otyłości („Obesity Reasearch“, Kwiecień 2004). Na podstawie uzyskanych wyników, wysunął następujący wniosek: 

„Osoby, których menu bogate jest w produkty mleczne, dwukrotnie szybciej spalają nadmiar tłuszczu w stosunku do osób, które spożywają przetwory mleczne w małych ilościach (zakładając identyczną dzienną ilość kalorii obu grup).“ 

Jego rozpowszechnione na całym świecie wnioski, wskazują iż 3-4 porcje dziennie zawierające produkt mleczny, są bardziej skuteczne w przyspieszeniu utraty wagi, niż jakikolwiek suplement na bazie ekstraktów mlecznych (na przykład szeroko reklamowane gotowe milk-shakes). 

Spożywanie pokarmów bogatych w wapń, może zwiększyć spalanie tłuszczu nawet dwukrotnie! Dla nas kobiet, wapń jest szczególnie istotny również z innej przyczyny – pomaga nam zachować mocne kości i uniknąć osteoporozy. 
* Orzechy

Są doskonałym zaspokajaczem głodu i jednocześnie spalaczem tłuszczu. Dowody w tym temacie przedstawił m.in. Jordi Salas-Salvado, pracujący na Uniwersytecie Rovira i Virgili w Hiszpanii. Orzechy dostarczają nam “dobrego” tłuszczu, eliminując toksyczny tłuszcz. 
* Chude mięso i ryby bogate w proteiny

Pokarmy zawierające proteiny są najlepszymi spalaczami tłuszczu z brzucha. Do strawienia, proteiny wymagają więcej energii od Twojego ciała niż tłuszcz. 

Jedz niskotłuszczowe produkty bogate w proteiny, a Twój brzuszek zacznie znikać! 

Dobrym źródłem protein, są produkty mięsne i rybne: pierś kurczaka, pierś indyka, chuda wołowina, tran, białka jajek, flądra, łosoś i sardynki. 
* Warzywa strączkowe bogate w proteiny

Rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola i soczewica, są nie tylko bogate w proteiny, ale także w odmianę błonnika, która reguluje poziom cukru we krwi, w efekcie redukując tzw. oponę brzuszną. Po raz pierwszy dowody w tej sprawie, przedstawiła Tanya Zuckerbrot, autorka książki „The F-Factor Diet“. 
* Pełne ziarna

Ciemny ryż i płatki owsiane są także dobrym spalaczem tłuszczu. Wybierając produkty z półki sklepowej, zwróć uwagę, aby były to produkty w 100% pełnoziarniste. 
* Przyprawy

Pieprz kajeński, cynamon, czosnek, imbir, pikantne papryczki (np. chili). 

Z tej grupy, produkty zawierające chili oraz pieprz kajeński (np. musztarda), najbardziej przyspieszają spalanie tłuszczu. Zwłaszcza chili, które zawiera capsaicin, stymuluje Twój metabolizm. 
* Zielona i czerwona herbata

Popijana w formie naparu, jest łagodnym i bezpiecznym spalaczem. Ekstrakt zielonej lub czerwonej herbaty, jest często składnikiem najsilniejszych suplementów diety. Za przyspieszanie spalania tłuszczu, odpowiedzialne są zawarte w herbacie polifenole. Zarówno zielona jak i czerwona herbata ma dobroczynne działanie na cały organizm (m.in. pobudza pracę mózgu, oczyszcza i odmładza organizm). Śmiało wypijaj kilka filiżanek dziennie. 
* Kawa

Polecana przy odchudzaniu ze względu na zawartość kofeiny, która stymuluje proces spalania tłuszczu. Kofeina zwiększa wydzielanie noradrenaliny, aktywizującej chemiczny przekaźnik o tajemniczej nazwie cAMP. cAMP przestawia komórkę tłuszczową ze stanu gromadzenia tłuszczu w stan jego spalania. 

Uwaga: Aby kofeina zawarta w kawie miała opisane wyżej działanie, pij kawę w następujących porach: 

- rano, na godzine przed śniadaniem 
- przed aktywnością fizyczną 

Kawa powinna być bez cukru, najlepiej czarna. 
* Olej lniany

Zawiera CLA, czyli kwas linolowy. Jest to substancja przyspieszająca rozpad komórek tłuszczowych. W wyniku działania kwasu linolowego, nasz organizm przestaje magazynować tłuszcz z potraw. CLA sprawia również, że mamy więcej energii, gdyż tłuszcz uwolniony ze zgromadzonych wcześniej zapasów trafia do centrów energetycznych komórek. CLA jest także antyutleniaczem. Wspomaga nie tylko odchudzanie, ale też poprawia witalność oraz wzmacnia i uelastycznia skórę. Olej lniany można jeść jedynie na surowo, na przykład dodając go do sałatek zamiast oliwy. 
* Czerwone wino

Czerwone wino zawiera katechiny przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Dobroczynne efekty picia czerwonego wina bardziej odczujemy my kobiety, gdyż napój ten zwiększa poziom estrogenu (kobiecego hormonu) w organizmie. Estrogen reguluje naszą gospodarkę tłuszczową, usprawnia pracę wątroby, zapobiega osteoporozie i obniża ryzyko ataku serca. 

art.Joanna Samborska
  • Magdalenka06

    Magdalenka06

    11 marca 2012, 22:33

    To ja codziennie jedno jabłko będę jadła skoro ma pomóc :) bo brzuch mam jak w 9 mc ciąży..... :(

  • efka777

    efka777

    11 marca 2012, 21:30

    słyszałam, że marchewki najbardziej, no i warzywa ogólnie - reszta lekko naciągana, bo generalnie wychodzi na to że ciągle by się tylko chudło a energii by wcale człowiek z jedzenia nie miał.. :P pozostałe zatem produkty zwiększają przemianę materii ale wcale nie zabierają więcej energii na strawienie niż jej dostarczają.. hm.. :P

  • MajaNiemiec

    MajaNiemiec

    11 marca 2012, 20:50

    :)) popatrz u mnie kilka wpisów z tył ... też "odkryłam " to cudo

  • duszka189

    duszka189

    11 marca 2012, 20:46

    jak tak czytam to w sumie jest wiele tych produktów przyspieszające przemianę materii

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.