Przepis:
1kg kurczaka pociętego na drobne, zalać szklanką wina czerwonego słodkiego, posypać odrobiną curry, pieprzu, soli, pietruszki, papryki, po czym wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Po marynowaniu pokroić dwie małe cebulki , w paseczki, i wrzucić kurczaka do garczka, wsypać cebulkę, posypać jeszcze trochę solą, pieprzem i wegetą, po czym wstawić na średni ogień. W miseczce opłukać pół szklanki ryżu, po czym namoczyć ryż w odrobinie wody i pozostawić. Do garczka z kurczakim włożyc kilka kostek szpinaku mrożonego lub trochę szpinaku świerzego, zależy co kto ma. Szczypiore pokroić drobno, tak mniej wiecej pół szklanki szczypiorku ma być. Wsypać szczypiorek do garczka, przemieszać. Wziąć pomarańczę i zeskrobać z niej skórkę, samo to pomarańczowe, by nie było nic białego. Wrzucić do garnka skórkę z pomarańcza i garść Fasolki mrożonej połamanej na drobniejsze części. Przemieszać. Zaznaczam, ze trzeba to wszystko dusić pod przykryciem cały czas. Pod koniec duszenia, gdy kurczak już będzie miękki, wlać kilka , może 4, może 6 łyżek czystej oliwy z oliwek. Przemieszać i wsypać ryż, przykryć znowu i pozostawić na małym ogniu, aż ryż się ugotuje na miękko. I smacznego!!!!
A poza tym to za niedługo pójdę się kąpać a później pojadę zapłacić za internet, bo już przyszło, że mi go dzisiaj wyłączą... Miłego dzionka!!!!!
Nadia0088
10 stycznia 2011, 19:36kurde.... a ja myslalam ze jak wstane o 8 to bedzie szybko
krzysztonk
10 stycznia 2011, 10:13danie twoje przepisu na pewno musi być przepyszne !!! może się niedługo na nie skuszę !!! miłego dnia życzę !!!