Jemy za dużo,niezdrowo i z tego powodu umiera coraz więcej osób.
Według raportu ONZ,produkcja żywności jest odpowiedzialna za 30 procent emisji gazów i 70%zużycia słodkiej wody.
Opracowanie diety,która będzie zdrowsza dla ludzi i dla środowiska naturalnego opracowali naukowcy z całego świata.
Jej zasady są proste:
Jemy o połowę mniej mięsa.
Więcej warzyw.Najlepiej 5 porcji gdzie jedna to np.pomidor.
Dwie dodatkowe porcję można przeznaczyć na owoce.
Kupować mniej i nie marnować jedzenia.Planujmy nasze posiłki na 2-3 dni do przodu.
Dobre proporcje jeżeli chodzi o posiłek.
1/2 talerza to warzywa.
1/3 drugiej połówki produkty zbożowe,pełnoziarniste resztą to mięso ryby nabiał.
Korzyści dla nas.
Obniżamy ryzyko nadwagi,W tym cukrzycy typu 2.
Korzyści dla planety:
Umożliwia ograniczenie hodowli zwierząt,A to pozwoli na zmniejszenie emisji gazów.oraz zużycia wody!!!
annaewasedlak
20 października 2019, 10:53Za dużo plastiku wszędzie.
aniloratka
15 października 2019, 11:17mysle, ze kazda masowka niszczy nasza planete. i warzywa tez mozna do tego zaliczyc, sorry ale jedzenie niesezonowych, ba nawet warzyw ktore nie rosna na naszym kontynencie tez mozna w to wliczyc. miesa wcale nie musi byc podstawa naszego zywienia, i bardzo lubie wlaczyc do mojego jadlospisu dania wegetarianskie :)
mia_versa
14 października 2019, 19:47resztą to mięso ryby nabiał- tu bym powiedziała inaczej- białko. Niekoniecznie produkty odzwierzęce
mia_versa
14 października 2019, 19:47ba dla planety najlepszym rozwiązaniem jest całkowite zaprzestanie jedzenia mięsa
kaba2000
14 października 2019, 20:15No pewnie może być białko innego pochodzenia.Ja jem niewielkie ilości mięsa Ale mogłabym z niego calkowicie zrezygnowac.Moze kiedyś...
mia_versa
14 października 2019, 20:23Dałabyś radę. Grunt to się przełamać :) Przechodzic na dietę roślinną trzeba z rozwagą- to istotne. Ale pod tym kryje się wiele korzyści raz ze dla środowiska, a dwa (oczywiście jeśli prowadzisz racjonalną dietę a nie opartą o gotowce) dieta wegańska jest zdrowa i odciążająca. Można odkryć nowe smaki które do tej pory nie były znane. Jak przegladam blogi wegańskie to rzadko kiedy jakiś posiłek nie jest urozmaicony, kolorowy, apetyczny (czego widząc potrawy mięsne nigdy nie odczuwałam, nawet jeszcze za czasów jedzenia mięsa- zazwyczaj są takie szarobure, smutne, a jakiegoś koloru dodaje i tak surówka, ale to tylko moja opinia). Także polecam raz czy dwa razy w tygodniu zrobić sobie posiłek oparty tylko o rośliny bez produktów odzwierzęcych :) I tak, chleb z jakimś wege smarowidłem też się liczy ;) Buziaki