07.00 zupa ogórkowa
10.00 grapefruit + sok wyciskany - seler jabłko limonka sałata
13:00 kotlet warzywny + pieczone warzywa (brokuły, marchew, seler)
15:00 sok wyciskany - seler jabłko limonka sałata
18:00 pieczone brokuły w sosie z pomidorów i nerkowców + cukinia
*
o losie jakie to pyszne - podrzucam przepis wg. Olga Smile
- 700 g pomidorów lub 3 puszki z pomidorami w puszcze
- 2 małe lub 1 duży kalafior
- 5 cebul dużych białych
- kilka łyżek oleju
Przyprawy:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru (świeżego startego na tarce)
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryka lub1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kminu
- sól do smaku
- 100 g orzeszków nerkowca (jeśli nie macie blendera wysokoobrotowego, trzeba je namoczyć przez 4 godziny)
- Cebule obieram, kroję w plasterki i smażę na patelni. Wrzucam do garnka.
- Pomidory obieram ze skóry. Nad garnkiem wieszam sitko. Pomidory ściskam w dłoniach, żeby odcisnąć z nich jak najwięcej soku-wody. Sok, który wypłynął z pomidorów zostawiam w szklance.
- Na patelnię wlewam 3 łyżki oleju, dodaję wszystkie przyprawy, mieszam przez 20 sekund. Dodaję pomidory, smażę przez średnio 20-30 minut. Powinny się rozpaść i odparować. Pomidory przelewam do blendera, dodaję orzeszki i miksuje na krem. Jeśli jest byt gęsty rozrzedzam odciśniętą wcześniej woda.
- Kalafior dzielę na różyczki. Przekładam do garnka z cebulą, polewam sosem, mieszam i wstawiam do piekarnika na 40 minut. Piekę w temperaturze około 190-200 stopni.
- Podaję z ryżem, jogurtem i ziołami.
(ja podgrzewałam te pomidorki 10 min bo mi się zaczęły jarać :p i użyłam 2 cebule)
A na koniec good news :) - 2kg. mam nadzieję, że do kolejnego poniedziałku zgubię tę cholerną jedynkę!!!