Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dzień 19!!!


Właśnie oglądałam film z pasowania na przedszkolaka mojego synka. I siebie też widziałam na tym filmie. Matko, jaka jestem otyła...

 

Przepis na ciabattę

0,5 kg mąki pszennej (dałam typ 650)

300 ml letniej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

50g drożdży

odrobina mleka do posmarowania wierzchu

ewentualnie składniki smakowe

1. Wsypać mąkę na stolnicę, wymieszać z cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do mąki razem z oliwą.

2. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk (jeżeli jest za mokre, dodać jeszcze mąki). W trakcie zagniatania można dodać składniki smakowe: tymianek, rozmaryn, bazylię, suszone pomidory, oliwki itp. (dodałam tymianek).

3.Posmarować blachę tłuszczem i posypać lekko mąką. Podzielić ciasto na 3-4 porcje, z każdej uformować podłużny chlebek i ułożyć je na blasze. Przygnieść lekko chlebki od góry, pozostawić do wyrośnięcia (tak 40 minut do godziny).

4. Posmarowac mlekiem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200'C. Piec ok. 20 minut.

 

  • Luisowaaa

    Luisowaaa

    6 marca 2013, 21:15

    Dziękuje Kochana za przepis :) Jutro może zrobię :) Pozdrawiam

  • mamazabki

    mamazabki

    6 marca 2013, 13:02

    Ja mam przed sobą zdjęcie z pasowania mojego :) I moge stwierdzic że w listopadzie byłam chudsza :) Pozdrawiam!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.