Składniki (na około 7 pulpecików):
- 30 dag mięsa mielonego z indyka/drobiowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki zmielonych otrębów do mięsa i sporo do obtoczenia
- przyprawy (sól, pieprz)
- 3/4 dużego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki skrobii / mąki kukurydzianej
- pęczek koperku
- 1 kostka rosołowa
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
Cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z jajkiem, przyprawami i 2 łyżkami zmielonych otrębów. Mięso będzie kleiste, ale takie ma być. Formować pulpeciki i obtaczać w zmielonych otrębach i smażyć na rozgrzanym teflonie z obu stron. Gdy już wszystkie pulpeciki się ładnie przyrumienią, dolać wody, wrzucić kostę i resztę przypraw. Pogotować 5min.
Mąkę kukurydzianą wymieszać w odrobinie wody, dodac jogurt. Następnie wywar z mięska powoli dolewac do jogurtu, żeby się nie zwarzył. Dodać taką miksturę do mięsa. Wsypac koperek i podawać.
Tylko ja zrobiłam z większej ilości mielonego, bo akurat tak miałam i bez koperku bo od jutra jestem na proteinach. Wyszło bardzo dobre, sosik pychotka jadłam jak zupkę :)
Pozdrawiam
przepis
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 1 pojedyncza pierś z indyka)
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 2-3 ogórki konserwowe
- 2 łyżeczki musztardy
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
WkrotcePiekna
14 listopada 2010, 19:06w tej sałatce???:) Pyszności:)