Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pomidorowy czwartek ;)


Hejcia :D

Tradycyjnie już przy fali upałów pobudka o 6.00 by jak najwięcej zdziałać za chłodu8)

Nawiozlam przyczepę kamieni i uformowalam z nich efektowną rabate wzdłuż domu oddzielajac nowo powstala część kwiatową.  

A potem zabrałam się za sloikowanie pomidorów w całości na zimę do pomidorówki. 

Sparzylam i obralam ze skórek.  Wrzucilam do gara, dodalam soli i gotowalam 20 min na wolnym ogniu ( na 7 kg pomidorów 7 płaskich łyżeczek soli). 

Gorące nakladalam do litrowych wyparzonych słoików ( z 7 kg pomidorów wyszło mi 6 litrowych słoików). Na wierzch łyżka oliwy i szczelnie zakrecalam.  Pasteryzowalam 10 min. 

Jutro porządki chacjendy u mnie a w poniedziałek u Państwa Ś.  ( będzie ciężko w taki skwar (spi)) a we wrześniu idę do komisji głosującej zarobie troszkę grosza. Czemu nie jak załatwiła stoleczek bratowa.

  • BulkaAmerykankaa

    BulkaAmerykankaa

    5 września 2015, 23:23

    pewnie takie pomidorki zima jak znalazl :*

  • NaDukanie

    NaDukanie

    8 sierpnia 2015, 09:11

    No proszę u ciebie bez zmian ;) praca i jeszcze raz praca ;)

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    7 sierpnia 2015, 17:56

    Martus - poczytalam komentarze i juz wiem, czemu pomidorki w calosci robisz. Moja znajoma chyba z Bialorusi robi takie male cale pomidorki i je potem na zimno! Podobno tamtejszy przysmak, ale nie wiem, w jakiej zalewie to robi.... A czy dobrze widze, ze pomidorki w garnku maja rozne kolory? Nawet zielone?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      7 sierpnia 2015, 21:39

      Tak są różnokolorowe :)

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      8 sierpnia 2015, 14:43

      Ale czy to sa rozne odmiany? Czy po prostu wrzucasz tez niedojrzale... Moze pytanie glupie, ale je zadaje...

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      8 sierpnia 2015, 19:54

      Właśnie wisiały mi się różne gatunki nie wiem czemu.

  • jestem.ewunia

    jestem.ewunia

    7 sierpnia 2015, 11:32

    Kasa zawsze się przyda :) a przepisy super, szkoda że ja mam taką małą piwnicę i całą zawaloną :( też bym sobie naskładała słoiczków :)

  • stokroo

    stokroo

    7 sierpnia 2015, 11:18

    Chetenie ogladnelabym to Twoje dzielo kamieniarskie!Pozdrawaim;-)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      7 sierpnia 2015, 12:30

      Tą rabate będę prezentować w przyszłym roku jak wszystko się ładnie rozrosnie bo obecnie jest nowo powstala po wyciętych tujach i swierkach.

  • as111

    as111

    7 sierpnia 2015, 09:03

    Tobie zawsze się chce, nie masz leniuchowatych dni - podziwiam :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      7 sierpnia 2015, 09:07

      Mam mam ale ich nie lubię. Bo lubię byc w biegu.

  • ksiezniczkawkaloszach

    ksiezniczkawkaloszach

    7 sierpnia 2015, 08:50

    Podkradam przepis i działam :)

  • mam.chwile

    mam.chwile

    7 sierpnia 2015, 08:41

    wpadam przy Tobie w kompleksy :)

  • Anpio7

    Anpio7

    7 sierpnia 2015, 08:18

    Super smakołyki i fajne przepisy na słoiczkowania. Mój M jest tradycjonalistą i niestety pasztet cukiniowy itp. nie mam co pitrasić. Ściskam :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      7 sierpnia 2015, 08:51

      Mój tez grymasil przy tym pasztecie ale za to wszyscy inni wsuwali ze smakiem :)

  • andzia655

    andzia655

    6 sierpnia 2015, 22:19

    Cudnie wszystko u Ciebie wygląda i zapewne świetnie smakuje:-)) Buziaczki :-))

  • Piegotka

    Piegotka

    6 sierpnia 2015, 21:44

    Prawdziwa zaradna gosposia z Ciebie ☺

  • karioka97

    karioka97

    6 sierpnia 2015, 20:54

    o też muszę pomidory zrobić :)

  • Ahnijaa

    Ahnijaa

    6 sierpnia 2015, 20:17

    Każdy ma swoje sposoby. Ja pomidory traktuję wyciskarką, dodaję obowiązkowo całe ząbki czosnku i do słoików. To mój gotowiec do wywaru (mam wtedy zupę pomidorową) albo gotowy sok pomidorowy do picia. Twój sposób też bardzo ciekawy. Myślę, że można byłoby użyć tych pomidorów do sosu bolognese.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      6 sierpnia 2015, 20:19

      Ale czy ja dobrze zrozumiałam ze używasz pomidorów z czosnkiem do zupy pomidorowej? :0

    • Ahnijaa

      Ahnijaa

      6 sierpnia 2015, 21:55

      Tak, w całości. Dają leciutki posmak. Mój synek uwielbia taką pomidorówkę. Dasz wiarę, że wyczuwa ten delikatny smak? On w ogóle mnie zadziwia tym wyczuwaniem smaków.

    • Ahnijaa

      Ahnijaa

      7 sierpnia 2015, 07:50

      Super pomysł z tymi zmiksowanymi pietruszką i marchewką. Muszę spróbować. Dzięki :-)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      7 sierpnia 2015, 08:52

      Rzeczywiście pomysłowo :)

    • Kruszynka83

      Kruszynka83

      7 sierpnia 2015, 11:12

      dokladnie ja tez miksuje wszystkie warzywa w pomidorowej i wychodzi konsystencja zupy zaprawianej maka a o niebo zdrowsza plus warzywa przemycone dla niejadkow :)

  • moderno

    moderno

    6 sierpnia 2015, 19:12

    Pomidory zaprawiam w identyczny sposób jak Ty. Zupa pomidorowa z nich jest wspaniała

  • marii1955

    marii1955

    6 sierpnia 2015, 18:53

    I ja planuję takie pomidorki zrobić , ale jeszcze nie teraz ... Super , z tym wrześniem - fucha extra :)

  • wiola7706

    wiola7706

    6 sierpnia 2015, 18:11

    o matulu to sie naobierałas 7kilo pomidorów. a pewnie idż do komisji-trafiła się fucha to czemu nie skorzystać.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      6 sierpnia 2015, 18:32

      Kochana wrzucam wszystko do gara na gotująca się wodę odsedzam i skórką praktycznie sama schodzi :)

    • wiola7706

      wiola7706

      6 sierpnia 2015, 18:44

      aaaaaa, myslałam, że każdy pomidor z osobna. :-))

  • tulipana

    tulipana

    6 sierpnia 2015, 17:41

    A tak w ogóle to jesteś moja idolka jeśli chodzi o gotowanie :-)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      6 sierpnia 2015, 17:41

      Miło słyszeć takie komplementy.

    • barbarossa1976

      barbarossa1976

      6 sierpnia 2015, 17:59

      Moja tez podziwiam

    • Migdal0606

      Migdal0606

      6 sierpnia 2015, 18:07

      ja tez podziwiam. I uwazam ze jesli grosza brak to na olx itp. smiało mozesz sprzedawac swoje robótki ... ;)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      6 sierpnia 2015, 20:14

      E no nie mam aż tyłku produktów by na na taką skalę szaleć. Ogólnie ten rok to straszny nieurodzaj warzywny mam :/

  • tulipana

    tulipana

    6 sierpnia 2015, 17:40

    A później w zupie te pomidory się rozgotowuja? Czy blenderujesz?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      6 sierpnia 2015, 17:41

      Ja lubię widzieć kawałki pomidorów w zupie jak jem ale zazwyczaj się rozgotowuja.

  • Shibutek

    Shibutek

    6 sierpnia 2015, 17:25

    Jaki ranny ptaszek z Ciebie ;)

  • callan

    callan

    6 sierpnia 2015, 17:16

    Ja sie przy Tobie jak mega leniuch czuje ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.