Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
przepis na pasztet drobiowy i pieczeń rzymską

Pasztet drobiowy wielkanocny - składniki
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 kg udźca z indyka
  • 15 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag pistacji
  • 20 dag cebuli
  • 200 ml oleju
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 36-proc.
  • imbir mielony i gałka muszkatołowa
  • sos sojowy
  • 15 ml koniaku
  • masło do foremek
Pasztet drobiowy wielkanocny - sposób przygotowania
Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyść, umyj i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotuj na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do ostygnięcia. Pistacje obierz i chwilę pogotuj, aby zmiękły. Cebule pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, po czym dodaj oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smaż razem kilka minut. Ostudzone mięso obierz z kości i przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlej koniak, wymieszaj (najlepiej ręką), sprawdź smak i konsystencję (w razie potrzeby dodaj troszkę wywaru mięsnego). Masę przełóż do natłuszczonych foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudź, wyjmij z foremek. Przed podaniem możesz posypać pistacjam

ja zrobiłam bez pistacji i grzybów ( bo nie miałam ), mięso nie zmieliłam tylko posiekałam w robocie kuchennym, więc naprawdę roboty tyle co nic 

aha, zamiast śmietany 16% dodałam 16% bo taką miałam w domu, ale sądzę że bez szkody dla smaku może być nawet 12%, no i obeszło się bez koniaku ;)

Przepis na pieczeń rzymską - Składniki:
1 kg drobiowego mięsa mielonego
1-2 jajka
4 ząbki czosnku
1 cebula
natka pietruszki
majeranek
tymianek
oregano
słodka papryka w proszku
sól morska
pieprz
ok. 2 łyżki musztardy (np. francuskiej gruboziarnistej)

Sposób wykonania:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (bez tłuszczu). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego surowe jajka, czosnek i cebulę. Następnie dodać natkę pietruszki, majeranek, tymianek, oregano, słodką paprykę w proszku, sól morską i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Małą formę keksową (o wymiarach ok. 11 na 20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Następnie do formy wyłożyć masę mięsną i przykryć folią aluminiową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia, formę z mięsem wyjąć, zdjąć folię aluminiową i wierzch pieczeni posmarować musztardą (folią już nie przykrywać).

Przepis można stosować też w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.

ja zrobiłam pieczeń z mięsa z indyka i chudej łopatki, jak przeliczyłam wartość surowych składników na wagę po upieczeniu, wyszło że 100 g to 176 kalorie, więc uważam że bardzo przyzwoicie ;)

a pieczeń i pasztet naprawdę pyszne

  • Idziulka1971

    Idziulka1971

    31 stycznia 2012, 20:24

    Przepis sobie skopiowałam. Muszę wypróbować ten i zrobić psztet z pieczarek - pychota. Co do mieszkania w bloku...Bardzo tęsknię, bardzo, bardzo, bardzo miałam spokój i czas, nie musiałam tak długo i dużo pracować....czekam na moment kiedy tam wrócę....

  • Karampuk

    Karampuk

    31 stycznia 2012, 20:20

    zeby mi sie tak chciało to robic :P

  • Airiana

    Airiana

    31 stycznia 2012, 20:19

    o mamo! Alle się głodna zrobiłam ;)

  • Airiana

    Airiana

    31 stycznia 2012, 20:19

    Z ta asertywnością to masz rację :( przydał by mi się jakiś dobry kursik... chociaż generalnie nie daję sobię w kaszę dmuchać i widzisz jak to jest - ja nie pomagam bo brak mi czasu, a inni zbierają pochwały za pomoc w ramach swojego czasu w pracy... no i generalnie lubię to co robię i sama się zapedzam w kozi róg... :(

  • sevenred

    sevenred

    31 stycznia 2012, 20:15

    Mniam! Takie domowe są najsmaczniejsze. Ja się mrozu nie boję,szczególnie jak słońce świeci ale moja skóra to co innego - ona się trochę buntuje :/

  • malgosiach.2

    malgosiach.2

    31 stycznia 2012, 19:08

    o wielkie dzięki za przepisy:)

  • Spychala1953

    Spychala1953

    31 stycznia 2012, 18:30

    Nooo, ta pieczeń rzymska nęci. Wzorem Lucki też sobie druknę. Miłego wieczorku:-))))

  • luckaaa

    luckaaa

    31 stycznia 2012, 16:10

    super , super . Wydrukuje i zrobie pieczen juz w weekend , a pasztet tez , ale podumam czym ta smietanke 36 zastapic , no , ale wtedy nie bedzie sie fajnie smarowal ..

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.