Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Moje drogie Vitalijki....



Wybaczcie, ze przez np. pare dni nie bede sie odzywac ale przygotowuje sie na 50 rocznice mojego meza...iii mam co robic:-))))))))))))))

ale nie zostawiam mojego pamietnika pustego....wrzucam pare ciekawych informacji...i prosze o komentarze...jednak odpowie dopiero w np.tygodniu.
Sciskam was wszystkie i myslami jestem z wami.


Substancje antyodżywcze

 

Nasza nawet zdrowa dieta tzn. jezeli jemy sporo warzyw, owoców czy zboża zawiera oprócz witamin i enzymów również wiele związków mających nie korzystny wpływ na nasze życie.

Te substancje nazywane są antyodżywczymi, łączą się one z pewnymi witaminami, tworząc kompleksy, których organizm nie potrafi przyswoić. Szkodliwe są gdy spożywasz je w nadmiarze.

Pewne produkty powinnismy jeść tzw. ?solo?.

Substancje antyodżywcze to:

Fityniany

Taniny

Szczawiany

Askorbinazy

Goitrogeny

Tiaminazy

Błonnik

Co powinniśmy więc wiedzieć?

Pieczywo ciemnie jest otrzymywane z nieoczyszczonego zboża, które właśnie zawiera fityniany. Te substancje utrudniają przyswajanie miedzi, żelaza, magnezu i chromu z naszych posiłków. Dlatego wskazane jest jedzenia chleba z mieszanej mąki.

 

Uważaj gdy jesz szpinak, szczaw czy botwinkę to główne żródła szczawianów utrudniają przyswajanie wapnia, cynku i żelaza. Nie łącz tych produktów w jednym posiłku z mięsem czy nabiałem. Do mięsnych potraw nie podawaj również kompotu z rabarbaru.

 

Aby nie tracić witaminę C przy gotowaniu ziemniaka zalewaj zawsze gorąca wodą. Wówczas wysoka temperatura od razu zniszczy znajdującą się w nich askorbinazę. Ten enzym rozkłada wit. C. Gdy zalejesz natomiast zimną, to podczas gotowania mogą stracić około 70 % wit C.

 

Świeże ogórki w nich jest również zawarta askorbinaza a więc nie łącz go z innymi warzywami lepiej zrób np. mizerię. Enzym ten jednak traci swoje właściwości podczas kiszenie czy konserwacji.

 

Nasza kochana kapusta jak i brukselka, brokuł czy kalafior zawierają goitrogeny, które mogą powodować kłopoty z tarczycą, gdyż wiążą jod niezbędny do wytwarzania przez nią hormonów. Pod wpływem wysokiej temperatury te szkodliwe substancje ulatniają się. Dlatego gotuj je przez pierwsze 4 min. bez przykrywki, dopiero potem możesz ją przykryć.

 

Warzywa strączkowe są bardzo zdrowe jednak powinniśmy pamiętać, że zanim zaczniesz przyrządzać z nich dania, mocz je co najmniej kilka godzin następnie odlej wodę, zalej zimną i gotuj bez przykrycia. Właśnie w ten sposób pozbędziesz się szkodliwych fitynianów.

 

Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem reguluje on trawienie, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu we krwi, jeśli będziemy go w nadmiarze spożywać mozemy mieć problemy ze zdrowiem.

Błonik bowiem utrudnia przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu, manganu, cynku a także

wit.: A,D,E, B. Dzienna dawka powinna wynosić 30g., nie powinna jednak przekroczyć 50g.

Podam parę przykładów:

10g błonnika: kroka razowca, duże jabłko, pomarańcz, średniej wielkości ziemniak, papryka, pomidor.

 

Kawa, herbata czarna, cierpkie niedojrzałe owoce, kakao, czekolada zawierają taniny, które sprzyjają ANEMII gdyż obniżają wchłanianie żelaza/jego głównym składnikiem jest mięso/.

 

Dlatego pij kawę czy herbatę dopiero 2 godziny po posiłku mięsnym.

 

 





  • gamebreak

    gamebreak

    25 listopada 2007, 23:24

    dziękuję Ci za rady sa dla mnie nieocenione.

  • gamebreak

    gamebreak

    25 listopada 2007, 23:23

    Twoje rady są nieocenione!Uczuysz jak żyć zdrowo dziekuje Ci za to!!!!!!!!!!!!

  • Hejho

    Hejho

    25 listopada 2007, 19:56

    i troche więcej dla męża. Dzieki za radę. Chyba tez już to odkryłam!!! Niestety!!

  • bezkonserwantow

    bezkonserwantow

    25 listopada 2007, 18:24

    och! jaka to piękna okazja do nie odzywania się:)

  • Berchen

    Berchen

    25 listopada 2007, 09:42

    dziekuje za dokladny opis kuracji, ja akurat mam ksiazke pana Tombaka, jednak robie sobie swiadomie tylko ta wersje profilaktyczna, z ta iloscia cytryn jest mi ciezko sie uporac, wiec wieksza narazie nie wchodzi w gre, moze za jakis czas, nawet po tej "malej" kuracji widze efekty oczyszczajace, w moczu, cerze w samopoczuciu, wiec narazie musi mi to wystarczyc, zycze duzo szczescia z piekna zona twojemu mezowi i udanej imprezy

  • abiks

    abiks

    25 listopada 2007, 02:35

    Pozdrawiam ...krystyna

  • abiks

    abiks

    25 listopada 2007, 02:32

    powodzenia w życiu zawodowym i prywatnym i spełnienia najskrytszych nawet na pozór nierealnych marzeń, Krystyna ....Baw się wspaniale i niech goscie dopiszą .....Wszystkiego dobrego...Naj,,,,Naj...Naj .... :::)))))

  • abiks

    abiks

    25 listopada 2007, 02:26

    Tak masz rację , ja już dawno zaczłam np, ziemniaczki zalewać gorąca wodą ...., ale np, męża nie mogę do tego przekonaać, jak on \\\gotuje to zalewa zimną wodą ....Nie wiedziąlam , że nadmiar błonnika szkodzi....Całuski

  • wiesinka

    wiesinka

    24 listopada 2007, 00:06

    Całuski dla męża z okazji urodzin.......Przekaż mu je ode mnie........

  • Hejho

    Hejho

    23 listopada 2007, 12:56

    Melduje się nowa uczennica. Do tej pory anonimowo korzystałam z Twoich wskazówek. Sa super. Miłej imprezy

  • atkalem

    atkalem

    23 listopada 2007, 07:32

    Pozdrawiam miłej imprezki .

  • mmMalgorzatka

    mmMalgorzatka

    23 listopada 2007, 06:39

    Jak ja mam byc zdrowa? Tyle błedów robie w odżywianiu, ja chyba tego nigdy nie zapamietam..... nie naucze się........ Bład na błędzie..... Twoje wpisy zawsze daja do myslenia..... serdecznie pzodrawiam, i zycze szybkich i owocnych przygotowań.... A Twojemu meżowi wszystkiego naj....

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.