Wybaczcie, ze przez np. pare dni nie bede sie odzywac ale przygotowuje sie na 50 rocznice mojego meza...iii mam co robic:-))))))))))))))
ale nie zostawiam mojego pamietnika pustego....wrzucam pare ciekawych informacji...i prosze o komentarze...jednak odpowie dopiero w np.tygodniu.
Sciskam was wszystkie i myslami jestem z wami.
Substancje antyodżywcze
Nasza nawet zdrowa dieta tzn. jezeli jemy sporo warzyw, owoców czy zboża zawiera oprócz witamin i enzymów również wiele związków mających nie korzystny wpływ na nasze życie.
Te substancje nazywane są antyodżywczymi, łączą się one z pewnymi witaminami, tworząc kompleksy, których organizm nie potrafi przyswoić. Szkodliwe są gdy spożywasz je w nadmiarze.
Pewne produkty powinnismy jeść tzw. ?solo?.
Substancje antyodżywcze to:
Fityniany
Taniny
Szczawiany
Askorbinazy
Goitrogeny
Tiaminazy
Błonnik
Co powinniśmy więc wiedzieć?
Pieczywo ciemnie jest otrzymywane z nieoczyszczonego zboża, które właśnie zawiera fityniany. Te substancje utrudniają przyswajanie miedzi, żelaza, magnezu i chromu z naszych posiłków. Dlatego wskazane jest jedzenia chleba z mieszanej mąki.
Uważaj gdy jesz szpinak, szczaw czy botwinkę to główne żródła szczawianów utrudniają przyswajanie wapnia, cynku i żelaza. Nie łącz tych produktów w jednym posiłku z mięsem czy nabiałem. Do mięsnych potraw nie podawaj również kompotu z rabarbaru.
Aby nie tracić witaminę C przy gotowaniu ziemniaka zalewaj zawsze gorąca wodą. Wówczas wysoka temperatura od razu zniszczy znajdującą się w nich askorbinazę. Ten enzym rozkłada wit. C. Gdy zalejesz natomiast zimną, to podczas gotowania mogą stracić około 70 % wit C.
Świeże ogórki w nich jest również zawarta askorbinaza a więc nie łącz go z innymi warzywami lepiej zrób np. mizerię. Enzym ten jednak traci swoje właściwości podczas kiszenie czy konserwacji.
Nasza kochana kapusta jak i brukselka, brokuł czy kalafior zawierają goitrogeny, które mogą powodować kłopoty z tarczycą, gdyż wiążą jod niezbędny do wytwarzania przez nią hormonów. Pod wpływem wysokiej temperatury te szkodliwe substancje ulatniają się. Dlatego gotuj je przez pierwsze 4 min. bez przykrywki, dopiero potem możesz ją przykryć.
Warzywa strączkowe są bardzo zdrowe jednak powinniśmy pamiętać, że zanim zaczniesz przyrządzać z nich dania, mocz je co najmniej kilka godzin następnie odlej wodę, zalej zimną i gotuj bez przykrycia. Właśnie w ten sposób pozbędziesz się szkodliwych fitynianów.
Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem reguluje on trawienie, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu we krwi, jeśli będziemy go w nadmiarze spożywać mozemy mieć problemy ze zdrowiem.
Błonik bowiem utrudnia przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu, manganu, cynku a także
wit.: A,D,E, B. Dzienna dawka powinna wynosić 30g., nie powinna jednak przekroczyć 50g.
Podam parę przykładów:
10g błonnika: kroka razowca, duże jabłko, pomarańcz, średniej wielkości ziemniak, papryka, pomidor.
Kawa, herbata czarna, cierpkie niedojrzałe owoce, kakao, czekolada zawierają taniny, które sprzyjają ANEMII gdyż obniżają wchłanianie żelaza/jego głównym składnikiem jest mięso/.
Dlatego pij kawę czy herbatę dopiero 2 godziny po posiłku mięsnym.
gamebreak
25 listopada 2007, 23:24dziękuję Ci za rady sa dla mnie nieocenione.
gamebreak
25 listopada 2007, 23:23Twoje rady są nieocenione!Uczuysz jak żyć zdrowo dziekuje Ci za to!!!!!!!!!!!!
Hejho
25 listopada 2007, 19:56i troche więcej dla męża. Dzieki za radę. Chyba tez już to odkryłam!!! Niestety!!
bezkonserwantow
25 listopada 2007, 18:24och! jaka to piękna okazja do nie odzywania się:)
Berchen
25 listopada 2007, 09:42dziekuje za dokladny opis kuracji, ja akurat mam ksiazke pana Tombaka, jednak robie sobie swiadomie tylko ta wersje profilaktyczna, z ta iloscia cytryn jest mi ciezko sie uporac, wiec wieksza narazie nie wchodzi w gre, moze za jakis czas, nawet po tej "malej" kuracji widze efekty oczyszczajace, w moczu, cerze w samopoczuciu, wiec narazie musi mi to wystarczyc, zycze duzo szczescia z piekna zona twojemu mezowi i udanej imprezy
abiks
25 listopada 2007, 02:35Pozdrawiam ...krystyna
abiks
25 listopada 2007, 02:32powodzenia w życiu zawodowym i prywatnym i spełnienia najskrytszych nawet na pozór nierealnych marzeń, Krystyna ....Baw się wspaniale i niech goscie dopiszą .....Wszystkiego dobrego...Naj,,,,Naj...Naj .... :::)))))
abiks
25 listopada 2007, 02:26Tak masz rację , ja już dawno zaczłam np, ziemniaczki zalewać gorąca wodą ...., ale np, męża nie mogę do tego przekonaać, jak on \\\gotuje to zalewa zimną wodą ....Nie wiedziąlam , że nadmiar błonnika szkodzi....Całuski
wiesinka
24 listopada 2007, 00:06Całuski dla męża z okazji urodzin.......Przekaż mu je ode mnie........
Hejho
23 listopada 2007, 12:56Melduje się nowa uczennica. Do tej pory anonimowo korzystałam z Twoich wskazówek. Sa super. Miłej imprezy
atkalem
23 listopada 2007, 07:32Pozdrawiam miłej imprezki .
mmMalgorzatka
23 listopada 2007, 06:39Jak ja mam byc zdrowa? Tyle błedów robie w odżywianiu, ja chyba tego nigdy nie zapamietam..... nie naucze się........ Bład na błędzie..... Twoje wpisy zawsze daja do myslenia..... serdecznie pzodrawiam, i zycze szybkich i owocnych przygotowań.... A Twojemu meżowi wszystkiego naj....