Zupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych
Szaleję na jej punkcie i mogłabym ją jeść na okrągło, czy to z makaronem, ryżem lub zacierkami .
Jest smaczna i lekka, naprawdę polecam.
Po prostu mam fazę na jej punkcie
Poniżej przepis w moim wykonaniu:
- 2 średnie marchewki
-1 pietruszka
-pół selera
-por
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-przecier pomidorowy
-pół pęczka natki pietruszki
-pół pęczka koperku
Przyprawy według uznania, ja przyprawiam tak :
-2 kostki rosołowe warzywne
-1 łyżka ziarenek smaku
-1/4 łyżeczki stołowej pieprzu mielonego
-liść laurowy
-3 ziarenka ziela angielskiego
-5 ziarenek pieprzu
1. Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z woda, gotujemy na średnim ogniu
2. Gdy nasz wywar zaczyna wrzeć dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy, aż warzywka staną się miękkie
3. Wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i odlewamy trochę wywaru do kubeczka. Odlany wywar mieszamy z łyżką jogurtu i zalewamy nim zupę. Gotujemy aż zupa ponownie zacznie bulgotać.
Na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek
Mniam
Podajemy z czym lubimy,
Smacznego
Marti98
19 listopada 2013, 19:59Ja też uwielbiam zupe pomidorowa z ryżem... pycha mogłabym jeść codziennie;)