Na dobry początek PRZEPIS NA SMACZNE ŚNIADANIE:
Na pewno wiele z Was do dziś praktykuje tzw. rodzinne śniadania: jajecznica na boczku, bułeczki z żółtym serem, parówki, bułki słodkie, itd. Kiedy byliśmy dziećmi, nasz metabolizm był tak szybki, że trawił praktycznie wszystko, a to za sprawą nieustannego ruchu i procesów zachodzących podczas faz ontogenezy (rozwoju). Dziś żyjemy w ciągłym biegu, a nasz wysiłek fizyczny przeważnie ogranicza się do pracy lub wyjścia na zakupy. Nasz metabolizm drastycznie zwolnił, a jedzenie wyżej wymienionych produktów u większości z nas objawi się nowymi komórkami tłuszczowymi. Można inaczej. Śniadanie może być zarówno smaczne, jak i niskokaloryczne. Poniżej przykład dietetycznej jajecznicy dla osób, które stosują dietę niskowęglowodanową:
- 3 białka, 1 żółtko (120 kcal)
- szczypiorek, papryka czerwona, pomidor, bazylia (nie liczymy kcal z warzyw)
- 1/2 grejpfrtuta (46 kcal)
- zielona herbata (8 kcal)
Jajka z warzywami wrzucamy na patelnię (bez oleju, masła, itp.), doprawiamy do smaku i podgrzewamy do uzyskania ulubionej przez nas konsystencji. Po usmażeniu posypujemy świeżą bazylią. Voila!
- szczypiorek, papryka czerwona, pomidor, bazylia (nie liczymy kcal z warzyw)
- 1/2 grejpfrtuta (46 kcal)
- zielona herbata (8 kcal)
Jajka z warzywami wrzucamy na patelnię (bez oleju, masła, itp.), doprawiamy do smaku i podgrzewamy do uzyskania ulubionej przez nas konsystencji. Po usmażeniu posypujemy świeżą bazylią. Voila!