Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Miłość do razowca/Reaktywacja w kuchnii...+FOTO


Hejka ;)

Wiem, że bardzo stęskniłyście się za moim kucharzeniem, daltego specjalnie coś wymyśliłam, zrobiłam fotorelacje i mimo lenistwa wgrałam foteczki xD

Mimo, iż upały straszne na dworze to Dola nie mogła się powstrzymać i całą ostatnią noc szukała godnych, dietetycznych ,zdrowych przepisów. Kiedy ujrzała ciasto razowe z rabarbarem i budyniem dostała ślinotoku i z wrażenia nie mogła wstać. Rano czym prędzej wstała zrobiła zakupy, a po południu przystąpiła do akcji... Dopiero dziś spróbowała, ponieważ ciasto całą noc miało po upieczeniu odpoczywać ;p To było to o czym marzyła, pyszne ciasto, lekko kwaśny rabarbar i do tego budyniowa fala poezja... Fotorelacja u dołu... Do tego jeszcze zrobiła razowe owsiane ciasteczka, które sa przepyszne i godne polecenia oraz mega dietetyczne kakaowe brownie ;) Od polskiego menu i stylu życia oraz słodkości familii na wadze już po przyjeżdzie zauważyłam skok + 1kg dziękuję tutaj za to moim kochanym rodzicom i swojej mało silnej woli ;( Pierwszy trening po przerwie z Mel B zrobiony, dziś planuję drugi, nawet w miarę mi poszło to ABS i się tak nie zmęczyłam, zobaczymy jak pójdzie brzuch, z tymi ćwiczeniami mam zawsze problem ;/


DOBRA NIC JUŻ  NIE GADAM TYLKO WSTAWIAM ZDJĘCIA. DO USŁYSZENIA ;*
RYŻ NA MLEKU DOMOWEJ ROBOTY Z DŻEMEM KIWI-LIMONKA ORAZ POKRUSZONYM PIEGUSKIEM

KOLACYJKA

WIELKI PANCAKES Z BANANEM SMAŻONY NA ŚNIADANKO ;D

Składniki:

  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżka cukru pudru
  • 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko, roztrzepane
  •   1łyżeczka syropu klonowego (golden syrupu lub płynnego miodu)
  • 10 g roztopionego masła
  • 1 banan pokrojony w plasterki

można zrobić jednego mega albo kilka małych ;p

Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.

Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru brązowego.



BORÓWKOWO

LECZO Z CUKINII <3

RAZOWE- OWSIANE CIASTECZKA Z CZEKOLADKĄ
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g  brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych + WIÓRKI KOKOSOWE 3-4 ŁYŻKI
  • 140 g mąki razowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych);

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180?C przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.

CZEKOLADOWE BROWNIE MEGA DIETETYCZNE 

1 szklanka mąki żytniej

0,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

2 łyzki stewie LUB (3łyzki cukru)

1 jajko

100g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mąkę łączymy z proszkiem, stewią i kakao, wbijamy jajko i stopniowo dodajemy jogurt ciągle wyrabiając ciasto, aż do odpowiedniej konsystencji- powinno być lekko wilgotne ale odchodzić od rąk. Wyrabiamy energicznie ok,. 5 min po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy, wałkujemy na grubość około 0.5cm podsypując mąką po czym wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 10-15 min w 170stopniach.



DZISIEJSZE ŚNIADANKO POKRUSZONE RAZOWO-OWSIANE CIASTECZKO, JOGURT, BORÓWKI, NEKTARYNKA I BROWNIE
PRZEPYSZNE RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I FALĄ BUDYNIU *-*
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka razowa 1 szklanka
  • zimne masło 100 g
  • szczypta soli
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • brązowy cukier 1/2 szklanki
  • jajko 2 szt.
  • miód lub Golden Syrup 1/2 szklanki
  • rabarbar 500 g + 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru
  • budyń + 450 ml mleka
  • cukier puder do posypania
  • forma do pieczenia 15 cm x 25 cm lub 22 cm x 22 cm lub zbliżona

Krok 1

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, oczyszczoną sodą, szczypta soli oraz mąka razową. Następnie wszystko przesiewamy przez sito. W kolejnym kroku dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość siekamy nożem lub sprężyną do siekania. Dodajemy jajka oraz miód i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 40 min.

 

Krok 2

Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, a pozostałą część chowamy do lodówki.

 

Krok 3

Spód ciasta zapiekamy w piekarniku przez ok. 12-15 min. w temp. 180 C

 

Krok 4

Rabarbar kroimy na kawałki o długości 3-4 cm, dodajemy do garnka wraz z cukrem oraz 2-3 łyżkami wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 7-8 min. Rabarbar ie może się rozgotować więc musimy uważać ? powinien być w kawałkach lecz miękki. Następnie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcja na opakowaniu w 450 ml mleka.

 

Krok 5

Na zapieczony spód wykładamy rabarbar,a na rabarbar wykładamy budyń. Wierzch ciasta wylepiamy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 ? 40 min. Zostawiamy do wystudzenia na całą noc.


robiłam go w dość dużej blaszce i wyszedł lekko płaski, jak zrobicie w keksówkach będzie wysoki i mega nadziany ;p
  • aleschudlas

    aleschudlas

    8 sierpnia 2013, 16:36

    i kto to teraz wszystko zje ;p ?

  • annonymous

    annonymous

    8 sierpnia 2013, 14:36

    O mniaaam !

  • dobwe

    dobwe

    8 sierpnia 2013, 11:58

    mniaaam ! *.*

  • Olaa92

    Olaa92

    8 sierpnia 2013, 11:30

    Ojjj, narobiłaś mi smaka :):)

  • dola123

    dola123

    7 sierpnia 2013, 19:23

    Czy pogoda, czy nie pogoda jestem zawsze zwarta i gotowa ;D Nawet jak już z tydzień nic nie robię to mnie nosi i muszę jakoś rozładować emocje, zająć kuchnię na kilka godzin hi hi hi ;p Naprawdę to się wydaje, ale jest proste. Bierzecie przepis do łapki i działacie według instrukcji, a jak dojdziecie do wprawy to możecie eksperymentować i dodawać różności ;>

  • vitalia92

    vitalia92

    7 sierpnia 2013, 17:38

    jak ja cie podziwiam za to kucharzenie ;p mi serio by sie nie chcialo ;p i kto wie czy kuchnia przy mioch zdolnosciach by z dymem nie poszla :D

  • spelniacmarzenia

    spelniacmarzenia

    7 sierpnia 2013, 16:11

    zjadłabym wszystko *-* a gotowac nie umiem :(

  • werqqu

    werqqu

    7 sierpnia 2013, 15:56

    zazdroszcze talentu do kuchcenia! ; ****** mimo ze jestem na gastronomii nie mam pomyslu na obiadki :D

  • granolaa

    granolaa

    7 sierpnia 2013, 15:07

    Ale pysznie kucharzysz :D. Wszystko nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe i to jest to! Ja też ostatnio coraz częściej eksperymentuję z takimi pysznymi i dietetycznymi przepisami :)

  • wiwii

    wiwii

    7 sierpnia 2013, 15:06

    Łoo jesteś cudowna! Ja nic nie umiem zrobić oprócz wkrojenia owoców do jogurtu, zazdroszczę :)

  • Karmelkowaaa

    Karmelkowaaa

    7 sierpnia 2013, 12:57

    daj mi przepis na tego mega pankejka z bananem! ;d

  • kasiasieodchudza

    kasiasieodchudza

    7 sierpnia 2013, 12:57

    mmmmm.... pychotka !:)

  • DorkaFlorencja

    DorkaFlorencja

    7 sierpnia 2013, 12:49

    hahah, wlasnie bylam w trakcie zapraszania ciebie jak zobaczylam wiadomosc od ciebie! :* Dzieki! Pewnie bede pikla cos z tych prtzepisow na weekend, strasznie podjaralam sie ciastem rabarbarowym, tylko zastanawiam sie czy ze sliwkami tez by wyszlo, czy nie puszcza za duzo soku.

  • DorkaFlorencja

    DorkaFlorencja

    7 sierpnia 2013, 12:44

    Fajne przepisy! Diablisko z ciebie z tymi zdjeciami! Dostalam slinotoku!

  • malinka0410

    malinka0410

    7 sierpnia 2013, 12:38

    ale pyszne przepisy! zapisuję za chwilę do mojego magicznego zeszyciku hah :D a co do treningu mel b na brzuch to mam podobnie, daje w kość, ale damy radę! :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.