Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
No i masz babo....pasztet :-)


Pamiętacie taki program na TVN Style??? Rewolucja na talerzu...

Jeden z odcinków poświęcony był pasztetom :-) A skoro jesteśmy w klimacie świątecznym to postanowiłam skorzystać z podpowiedzi na mniej kaloryczną wersję tego przysmaku :-) Zdecydowałam się na bezmięsny... z soczewicy

Składniki

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 1 garść pistacji
  • 2 jajka
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala lub curry
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • do smaku sól i pieprz

Sposób przygotowania :

Podsmaż w garnku cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj zmieloną kolendrę, garam masalę (lub curry) oraz chili.  Następnie dodaj soczewicę, imbir i czosnek. Całość zalej wodą, posól i zagotuj. Następnie dodaj jajka i pistacje. Całość wlej do „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet piecz w 160 stopniach przez 30 minut.

Na fali planowania posiłków przewertowałam dość pokaźną kolekcję książek kucharskich i poradników. A oto moje ulubione ostatnio pozycje:

   

Pewnie dlatego, że nie mówią o dietach, ale o gotowaniu :-))) 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.