Pamiętacie taki program na TVN Style??? Rewolucja na talerzu...
Jeden z odcinków poświęcony był pasztetom :-) A skoro jesteśmy w klimacie świątecznym to postanowiłam skorzystać z podpowiedzi na mniej kaloryczną wersję tego przysmaku :-) Zdecydowałam się na bezmięsny... z soczewicy
Składniki
- 500 g czerwonej soczewicy
- 1 garść pistacji
- 2 jajka
- 2 cm imbiru
- 2 łyżeczki garam masala lub curry
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- do smaku sól i pieprz
Sposób przygotowania :
Podsmaż w garnku cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj zmieloną kolendrę, garam masalę (lub curry) oraz chili. Następnie dodaj soczewicę, imbir i czosnek. Całość zalej wodą, posól i zagotuj. Następnie dodaj jajka i pistacje. Całość wlej do „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet piecz w 160 stopniach przez 30 minut.
Na fali planowania posiłków przewertowałam dość pokaźną kolekcję książek kucharskich i poradników. A oto moje ulubione ostatnio pozycje:
Pewnie dlatego, że nie mówią o dietach, ale o gotowaniu :-)))