W diecie diabetyka na pewno powinny znaleźć się ryby (1) (nawet tłuste, gdyż są źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych), chude mięsa i wędliny (2) (najlepiej przygotowywane samodzielnie), warzywa (3) (szczególnie spożywane na surowo), warzywa strączkowe, orzechy, makaron gotowany al dente (4) , pieczywo razowe i pełnoziarniste, oliwa z oliwek (5), produkty nabiałowe typu jogurty naturalne, chude twarogi, twarde sery (ser żółty – w ograniczonej ilości i tylko wtedy, gdy nie mamy nadmiaru kilogramów). Owoce są dozwolone, aczkolwiek w rozsądnych ilościach (są źródłem cukru prostego - fruktozy), zaleca się spożywać 300 g owoców dziennie, w trzech porcjach po 100 g. (6)
#1 Co do ryb internat serwuje nam tylko paluszki rybne, w których ryba smakuje jak karton i podejrzewam, że nic dobrego ze sobą nie niesie. Gotując dla siebie jadłam ryby 1-2/tydzień, piekłam je - były smaczne i zdrowe.
#2 Co do mięsa i wędliny nie jest najgorzej. Często dostajemy coś tłustego, albo jakąś mielonkę, ale równie często jest coś z chudego mięsa albo np sopocka do kanapek.
#3 O warzywach niestety można pomarzyć. Jestem szczęśliwa dostając surówkę z czerwonej kapusty do obiadu. Przeważnie ogranicza się to do kiszonych ogórków, papryki konserwowej, obrzydliwego pomidora - mają strasznie dziwny smak..., albo kapusty kiszonej.
#4 Makaron al dente - coś nie do wykonania dla naszych kucharek. Wiecznie rozgotowany. Fuj! Ryż jak dają to ziarenek nie da się znaleźć. Paskudna papka.
#5 Niestety ale podejrzewam, że z tłuszczem sytuacja wygląda nie wiele lepiej niż w fast-foodach. Prawdopodobnie najtańszy olej, w którym smaży się przynajmniej cały dzień.
#6 Jak raz na tydzień dostaniemy jabłko, gruszkę, banana albo pomarańczę to jest święto.
Podsumowując: moja figura nienawidzi internatu...
Określenie „mniej jeść” jest jednak mało precyzyjne. Można jeść mniej (niż zazwyczaj) a jednak i tak za dużo z punktu widzenia potrzeb organizmu. Najbardziej skuteczne odchudzanie polega na umiarkowanym zmniejszeniu ilości kalorii, czyli o 500 – 1000 kcal mniej, niż potrzebuje organizm. Należy więc zorientować się, jakie jest nasze dzienne zapotrzebowanie na kalorie – to zależy od wieku, płci, trybu życia a następnie zredukować tę wartość o 500 – 1000 kcal.
Przyjmuje się, że dieta 1500 kcal jest uniwersalną dietą odchudzającą, zarówno dla kobiet jak i mężczyzn; nie jest to dieta „głodowa”; przy tej podaży kalorii jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych a jednocześnie pozostaje deficyt kalorii, który umożliwia redukcję masy ciała.
Stosując dietę odchudzającą należy pamiętać o tym, by jeść mniejsze porcja, ale częściej i regularnie. Organizm łatwiej radzi sobie z trawieniem mniejszych ilości jedzenia, a dla diabetyków jest to tym bardziej korzystne, że wiąże się z mniejszymi wahaniami glikemii. Regularnym jedzeniem przyzwyczajamy organizm do tego, że co 3 – 4 godziny dostarczamy mu kalorie, co „ustawia” nasz metabolizm. Unikamy w ten sposób napadów tzw. wilczego głodu, kiedy z powodu znacznego obniżenia glikemii „rzucamy” się na jedzenie, nie kontrolując ani jego ilości, ani jakości.
Odchudzając się diabetycy powinni pamiętać o tym, że nadal obowiązują ich zasady zdrowego odżywiania, zatem w ich diecie, mimo że o ograniczonej podaży kalorii powinny pojawić się węglowodany, tłuszcze i białka. Należy unikać diet eliminacyjnych np. dieta Kwaśniewskiego (tłuszczowa), dieta Dukana (białkowa), gdyż w ten sposób dochodzi do poważnych zaburzeń metabolicznych w organizmie. Cukrzyca sama w sobie jest chorobą metaboliczną, dlatego należy tak komponować dietę, aby nie powodować dalszych nieprawidłowości w zakresie przemiany materii.
Zasady racjonalnego odżywiania można streścić w następujący sposób:
pierwszą zasadą racjonalnego odżywiania, wg Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa jesturozmaicenie w żywieniu
codziennie należy dostarczać organizmowi koniecznych mu składników odżywczych – białka, tłuszczów i węglowodanów, a także witamin i soli mineralnych oraz wody białko pełni funkcję budulcową, tłuszcze – funkcję energetyczną i zapasową, węglowodany dostarczają energii, witaminy i sole mineralne – pełnią rolę regulatorów procesów życiowych
należy zwracać uwagę na: jakość, ilość i regularność posiłków;
jakość – chude mięsa, wędliny i nabiał, dobre tłuszcze, np. oleje roślinne, unikanie tłuszczu zwierzęcego oraz tłuszczów trans czyli utwardzanych tłuszczów roślinnych, stosowanie olejów roślinnych i oliwy z oliwek, węglowodany – nie przetworzone, ciemne pieczywo, makaron razowy, ryż razowy, unikanie produktów z mąki rafinowanej (np. białe pieczywo, drożdżówki), unikanie cukrów prostych,
ilość – powinna odpowiadać dziennemu zapotrzebowaniu na kalorie a to zależy od wieku, płci, wykonywanej pracy, trybu życia i stanu zdrowia
regularność – najlepiej jest spożywać 5 posiłków dziennie, główne: śniadanie, obiad i kolacja oraz przegryzki, czyli drugie śniadanie i podwieczorek
warto pamiętać o zróżnicowaniu porcji w ciągu dnia: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”
zwracaj uwagę na błonnik, sam w sobie nie ma walorów odżywczych, ale zapobiega zaparciom, daje uczucie sytości i ma działanie protekcyjne przed nowotworami jelita grubego
należy pamiętać o rybach, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
należy ograniczać spożywanie soli
śniadanie ~ 300kcal
II śniadanie ~ 100 kcal
obiad ~ 600kcal
kolacja ~ 300kcal
Codzienne ćwiczenia:
5min rowerek - 36,30 kcal.
5min stepper - 59,42 kcal.
20min marszu - 106,80 kcal.
Pewnie Was zabiłam tym postem... Wybaczcie. Na koniec jeszcze porcja ciekawostek.
12 powodów, dla których warto jeść owoce:
WIŚNIE pomagają uspokoić system nerwowy.
WINOGRONA rozluźniają naczynia krwionośne
BRZOSKWINIE są bogate w potas, fluorek oraz żelazo
JABŁKA wpływają pozytywnie na system odpornościowy
ARBUZY pomagają regulować tętno
POMARAŃCZE wpływają pozytywnie na skórę oraz wzrok
TRUSKAWKI potencjalnie mogą walczyć z rakiem i starzeniem się
BANANY dodają energii
ANANASY pomagają walczyć z artretyzmem
JAGODY chronią serce
KIWI poprawia kondycje kości, zwiększa ich masę
MANGO chroni przed kilkoma rodzajami raka
Madziuleniek
18 lutego 2013, 11:09Niestety spalanie miejscowe tkanki tłuszczowej jest niemożliwe, jeżeli chodzi o ćwiczenia to wybierz jeden sprzęt bo jak powszechnie wiadomo tłuszcz jest spalany po 20 min treningu cardio, wybierz np 30 min szybkiego marszu jak nie dasz rady biegać, jeżeli chodzi o dietę to zamiast na kaloryczność patrz na zawartość makroelementów tak jak węglowodany białka i tłuszcze, i złota zasada im mniej węglowodanów tym lepiej także np na kolacje odpuść je zupełnie i zjedz białkowy posiłek :) pozdrawiam :)