Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pierwszy dzień. ,, Wszystko o papryce ''.


Witam was dziewuszki :) 

Jeszcze trzy dni i kończę praktyki.  Nie cieszę się z wakacji. Jestem dziwna ?? Norma  Jutro cały dzień w biurze i będę odrygwać Panią ekonomistkę. Przeglądanie papierów, wypisywanie i uzgadnianie.  Całą moją dietę chcę analizować krok po kroku. Wszystko musi być idealne. Chcę być po prostu piękna  Mój chłopak uważa mnie za osobę inteligentną, pełną życia. Nie zwraca na takie rzeczy jak moja waga, I to jest piękne. Ale cóż ... chcę po prostu być szczupłą. 
Moje główne podejście to takie, że w mojej rodzinie jest duża skala zachorowalności na choroby sercowe. Nie chcę chorować. Chcę się cieszyć życiem !  
Będę starała się was mobilizować, a wy mnie . 

Jadłospis:
- Bułka grahamka z jogurtem + zielona herbata.
- Sałatka dietetyczna gyros + połowa bułki z jajkiem gotowanym. 
- Warzywa robione na parze + marchewkowa sałatka
- Skrzydełko gotowane z kapustą pekińską.
- Jogurt naturalny + bułka grahamka. do tego mleko zimne 0,5 % ( dwie szklanki )

Ćwiczenia :
- 100 przysiadów
- 100 brzuszków
- 100 x hantla na jedną rękę
- 100 nożyc pionowych i poziomych 
- 1000 podskoków

__________________________________________________________________
Lekcja 1
Temat : Wszystko o papryce. 

Na krajową paprykę musimy jeszcze chwilę zaczekać - to jednak warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Dzisiaj możemy cieszyć się głównie wczesnymi, szklarniowymi odmianami, a także importowanymi warzywami. Te zresztą dostępne są niemal cały rok. Wprawdzie może nie mają takiego smaku i aromatu, jak papryki dojrzewające w pełnym letnim słońcu, jednak również nam służą, a utrata walorów zdrowotnych nie jest zbyt duża. Lepsza papryka ze szklarni, niż brak warzyw w diecie. Inna rzecz, że rodzime są zdecydowanie tańsze - w szczycie sezonu ceny papryki spadają nawet do 3-4 złotych za kilogram. Tymczasem zimą mogą kosztować i 8 złotych za sztukę. Duża papryka waży ok. 230 g, z częściami niejadalnymi ok. 270 g.

Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Dostarczy mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Już 100 g papryki powinno zaspokoić ok. 70% zapotrzebowania człowieka na wit. A. Zapewni nam więc piękną cerę, o zdrowym odcieniu. Wsparta przez wit. C (tej w czerwonej papryce jest zwykle najwięcej) zwolni proces powstawania zmarszczek. Ponieważ zawiera również rutynę, jest nieoceniona, gdy masz kruche naczynka krwionośne.

Papryka zielona obfituje w kwas foliowy (jeden strąk pokrywa ok. 25% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), zatem polecana jest głównie kobietom planującym dziecko i ciężarnym (ze względu na wpływ kwasu foliowego na rozwój cewy nerwowej u płodu), ale także wszystkim tym, którym zależy na dobrym nastroju oraz poprawie parametrów krwi (wpływa bowiem pozytywnie na układ nerwowy i działa krwiotwórczo). Papryka zielona, podobnie jak pomidory, jest także dobrym źródłem witamy E, zwanej witaminą młodości i seksapilu.

Papryka żółta także dostarczy witaminę E, jednak kochamy ją nie za to przede wszystkim. Jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksantyny (przeciwutleniacz, należący do barwników karetonoidów), które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobre widzenie.

Niektórym trudno się przełamać i wprowadzić do diety paprykę. Tymczasem naprawdę warto. Jej wyrazisty smak odpowiada często mężczyznom, ale bardziej łagodne odmiany, słodkawe, polubią i dzieci. Papryka to głównie przyjaciel dorosłych, gdyż nie dość, że wspiera odporność, to jeszcze zapobiega miażdżycy, a przede wszystkim ułatwia spalanie tłuszczu. Z drugiej strony, patrząc, jak otyłość szerzy się wśród dzieci i nastolatków, może warto przyzwyczajać do niej już przedszkolaków? Najłatwiej proponując kolorowe, ładne kanapki, początkowo dodając kawałeczek papryki, niemal niewyczuwalny (np. uśmiech na kanapkowej buzi).

Uwaga, nie mylmy zwykłego oporu z uzasadnionym zdrowotnie. Papryka dość często wywołuje uczulenia. Wprawdzie sprawcą alergii może być niemal każda substancja, jednak im bardziej "obcy" nam produkt (a z punktu widzenia organizmu papryka jest w polskiej kuchni "młoda"), tym większe prawdopodobieństwo problemów. Warto pamiętać, że czasem pierwszym objawem alergii pokarmowej u dziecka jest niechęć do produktu, stwierdzenie: "to mi nie smakuje". Wówczas warto zachować ostrożność, a już na pewno nie zmuszać do jedzenia. Niemal dla wszystkiego można znaleźć akceptowalne zastępstwo. Wybór warzyw jest przecież duży.
[ Smak też ma znaczenie. Ostre papryki są polecane przede wszystkim tym, którzy się odchudzają, gdyż hamują łaknienie. Powinna być stałym składnikiem diety odchudzającej dla mężczyzny. Jalapeno, chili cz habanero zawierają alkaloid kapsaicynę. Kiedyś uważano, że może mieć ona znaczący wpływ na łaknienie, a także tempo spalania kalorii, dopiero w ilościach nieznośnych dla ludzkiego podniebienia.


Heeej maleńka motywujesz mnie ! *,* 
  • dilaraa

    dilaraa

    18 czerwca 2013, 22:40

    Ja tam warzyw nie lubie za bardzo, ale papryke to moge tonami jesc jak mnie najdzie :D

  • ewelka16

    ewelka16

    18 czerwca 2013, 18:04

    Kocham paprykę, a ta prawdziwa, nie marynowana, ma boski smak i zapach :) ah :) Ja też się nie cieszę z wakacji, bo chcę szukać pracy i już nie będę mogła się wyspać, pobawić, ah dorosłość

  • Boom_om.om

    Boom_om.om

    18 czerwca 2013, 17:57

    dziekuję :D staram się z wielkim potem to zrobiłam :D

  • aannxx

    aannxx

    18 czerwca 2013, 17:55

    Podziwiam za 100 nożyc ja ledwo robię 50 :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.