Składniki:
3 kg ogórków (doradzam 3,5kg bo po obraniu będzie akurat)
pół kilograma cebuli
3 ząbki czosnku
2 papryki - najlepiej czerwone do kontrastu
1 opakowanie kurkumy
1 paczka gorczycy (lub mniej według uznania)
natka selera
1 i pół szklanki octu
4 szklanki cukru
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić w talarki (doradzam niestety ręcznie bo na tarce wychodzą za cienkie chyba, że ktoś takie lubi). Cebulę, czosnek, paprykę, natkę selera drobno pokroić. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Nakładamy do słoiczków (zalewy zapewne powstanie więcej) i gotujemy 15 minut.
Życzę udanych zapraw wszystkim, którzy spróbują.
Avatarii
4 sierpnia 2012, 23:38Mam ten sam przepis,ale znajoma nie pamiętała jak robiła, a mnie intrygowało to "mieszamy składniki i odstawiamy...nie wiedziałam czy to posolić by puściło wodę...czy zalewę wlać do całości i potem nakładać do słoiczków..czy zalewać już upchane ogórami słoiczki..takie szczegóły a to ważne:)