To moje posiłki z dzisiaj plus jabłko i capuczino z mlekiem. Wydaje mi się że chyba za dużo tłuszczu daję, szczególnie tego omega 6 tudzież tłuszczów trans( nie rozróżniam tego) Nie wiem. Szczególnie że są sprzeczne informacje na ten temat.
Smażyłam kiełbasę z warzywami, fasolą i sosem pomidorowym na oleju słonecznikowym, do zupy pomidorowej z ryżem wlałam trochę i na nim smażyłam cukinię w bułce, do surówki z marchewki i pora slam łyżkę śmietany. Dodatkowo wzięłam 5 kapsułek z omega 3 jakiejś drogiej firmy, bo mi to zalecił lekarz. Jak wy radzicie sobie z tłuszczem wielonasyconym, jak balansujecie z omega 6( lub tłuszczem trans)? Jak robicie smaczne potrawy bez tego tłuszczu, jakieś tipy?
Poza tym wydane 68 zł dzisiaj na jedzenie łącznie. Znów zapisuje wszytko. Jeśli miałabym wydać tyle codziennie to robi się niewesoła kwota. Odkryłam też, że robienie zupy w małym garnku jest dużo prostsze. Każdy zjada talerz i gotuję nową.Nic nie kiśnie w lodówce, a odgrzewanych nikt nie lubi, zawsze się psuły. Co prawda daje kostkę wege niby bez chemii, no ale nie wiem czy faktycznie bez glutaminianu etc.
Janzja
12 maja 2023, 07:47Z jakiej firmy ta kostka bez dodatków? ja wszystko na oliwie z oliwek smażę, no okej - jajecznicę na maśle ;).
beutyheart
12 maja 2023, 12:01Jakieś bio natura, że sklepu zielarskiego brałam. Kupię te oliwę, dr Bartek też poleca😉
Janzja
12 maja 2023, 13:18Hehe no, ostatecznie po jego analizie juz z czystym sumieniem to robie to fakt :)
krolowamargot
9 maja 2023, 11:09a w ogóle, zdziwiła mnie surówka z marchewki z nabiałem. U nas jest z sokiem z cytryny i syropem klonowym oraz łyżeczką oliwy :-)
krolowamargot
8 maja 2023, 17:16do surówki/sałatki dałabym pewnie jogurt naturalny, skyr, coś takiego, zwłaszcza jeśli ta surówka jest do smażonych na tłuszczu rzeczy.
krolowamargot
8 maja 2023, 17:13Kup sobie oliwę/olej w sprayu. Wtedy daje się go naprawdę malutko. Albo pędzelek silikonowy, wlewaj na patelnię łyżeczkę oleju i rozprowadź pędzelkiem. Do smażenia kiełbasy to bym sobie darowała dodatkowy tłuszcz (gdybym smażyła kiełbasę), ona zdaje się jest tłusta sama w sobie. Rzeczy w panierce smaży się dobrze w głębszym, mocno rozgrzanym tłuszczu i odsącza na ręczniku, albo, jeszcze lepiej, piecze, albo w piekarniku, na papierze, albo w air fryerze. Poszukaj wpisów Naturalnej - ona opisywała gdzieś u siebie różnicę i balansowanie tłuszczów Omega3/Omega6. Kostki sobie daruj, tam jest masa soli.
beutyheart
9 maja 2023, 07:34A jest jakaś godna polecenia w sprayu extravergine? Skyr spróbuję podmienić.👍
krolowamargot
9 maja 2023, 11:07ja kupuję grecką Polikala, ale jeśli smażymy na niej, to krótko. Ona jest raczej sałatkowa. Do smażenia to olej rzepakowy, albo jeszcze lepszy z ryżu.